Prof. Dr. Özge: Migren yaşam kalitesini bozan hastalıklar içinde 8. sırada

Yazan Hatice Pala Kaya
20 Şubat 2018   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Migren, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

Migren yaşam kalitesini bozan hastalıklar içinde 8. sırada, DSÖ’nün acil eylem listesinde 18. sırada! Migren ve küme başağrısının tedavisine yönelik yöntemler bulunduğunu, bireylerin bu hastalıkları “geçmeyen hastalıklar” olarak görmemesi gerektiğini söyleyen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Dünya Başağrısı Cemiyeti Çocuk Başağrısı Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Aynur Özge, ayrıca ağrı nedeniyle ağrı kesici kullanımının da takip edilmesi gereken bir süreç olduğunu, fazla ağrı kesici kullanmaktan kaynaklı migren gibi ağrıların da bulunduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Aynur Özge, migrenin bütün dünyada büyük önem verilen hastalıklardan biri olduğunu hatırlatarak, DSÖ’nün de acil eylem listesinde 20 hastalık içinde 18. sırada bulunduğunu belirtti. Yine öldürmeyen ama yaşam kalitesini bozan, topluma sosyal ve ekonomik yük getiren hastalıklar listesinde de 8. sırada olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özge, bu nedenle global olarak hastalıkla mücadele edildiğini belirtti.

Migren nedir? Neden olur? Migrenin belirtileri ve tedavisi

Hastaların ağrı kesici kullanmasının önemli ve takip edilmesi gereken bir süreç olduğunu anlatan Prof. Dr. Özge, “Aşırı ve doğru olmayan ağrı kesici kullanımında baş ağrıları da takip altında. Siz başınızın ağrısı geçsin diye ağrı kesici içiyorsunuz ama ağrı kesiciler sizde tamiri, tedavisi zor olan bir başka baş ağrısına sebep oluyor. Ağrı kesici aşırı tüketim baş ağrısı denen durum ortaya çıkıyor” bilgisini verdi.

Aşırı ve doğru olmayan ağrı kesici kullanımının beynin normal işleyişini bozan etkileri de olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özge, daha ciddi sonuçlar doğabileceğine işaret etti.

“Mideme veya beynime dokunur mu diye sorulmuyor”

Hastaları ağrı kesici kullanımı konusunda uyaran Prof. Dr. Aynur Özge, “Hastalar, kendi kafalarına göre ağrı kesici almasınlar. Yine kendi kafalarına göre ot, sap, kök, sözde doğal ürün adı altındaki birtakım mineralleri de almasınlar. Lütfen ağrı kesiciyi doktor tavsiyesi ile alsınlar. Bilinçsiz tüketilen ağrı kesiciler sadece onların karaciğerlerini, böbreklerini etkilemez. Halk arasında yanlış bilinen bazı şeyler oluyor. Ağrı kesicilerin midemize dokunmasından korktuğumuz kadar beynimize dokunmasından korkarsak, iş çözülecek. Biz hekim olarak bir ilaç verdiğimizde insanlar hemen şunu soruyor; ‘Hocam mideme dokunur mu?’ Yani beynime dokunur mu diye sorsalar bir şey olmayacak” diye konuştu.

Sinüzite dikkat

Başağrısının tıbbi 296 nedeni bulunduğunu, bu nedenle hekime başvurmanın önemine işaret eden Prof. Dr. Özge, “İnsanların üçte biri baş ağrısı için bir doktora başvurma ihtiyacı duyuyor. Üçte ikisi baş ağrısını kendine göre nedenlerle, yöntemlerle çözmeye çalışıyor. Üçte biri gerçekten hekime başvuruyor. Sinüzit baş ağrısı zannedilen ağrıların ya da geçmeyen vertigo diye ortada dolaşan hastaların %70’i migren.

Dolayısıyla eğer insanlar, geçmeyen, tekrar eden sinüzitleri olduğunu, tedavi oldukları halde sinüzitleri düzeldiği halde baş ağrılarının geçmediğini fark ederlerse, lütfen bir nörologa başvursunlar. Çünkü yakın zamanda Mayo Clinic’ten böyle bir araştırma yayınlandı yani sadece bize ait bir eksiklik değil bu. Mayo Clinic’te en az üç kere kulak burun boğaz servisine gidip, sinüzit diye reçete almış insanları nörologlar muayene ettiğinde bunların %70’inin migren olduğu ortaya çıktı” dedi.

Migreni ve küme başağrısını tedavi edecek yöntemler var

Migren ve küme başağrısında tedavi yolları olduğunu, hekimlerin MR sonuçları ile yetinmemesini tavsiye eden Prof. Dr. Aynur Özge, “İnsanlar ağrıları nedeniyle bazen migren çözümsüzmüş, hiçbir zaman iyileşmezmiş gibi düşünüyor. Doktor bakıyor, MR’da bir şey yok. Tamam, o zaman psikolojik bir sorun gibi yaklaşılıyor. Hayır değil, bunlar biyolojik ağrılar, psikolojik değil ama akılcı bir çözüm gerektiriyor. Yani migren de tedavi edilebilen bir hastalık, küme baş ağrısı da tedavi edilebilen bir hastalık.

Aşırı ağrı kesici kullanımı migren ağrılarını ve atak sıklığını artırıyor

İlaç aşırı kullanma baş ağrısı da tedavi edilebilen bir hastalık ama sağduyu ile sadece ağrı anında verilen ağrı kesiciler ile değil de bu ağrıları önlemeye yönelik ilaçlar var, iğneler var, serumlar var, birtakım tedaviler var, ilaç dışı yaklaşımlar var. Bunlarla bütünsel yani kanıta dayalı tıp, nöroloji ve baş ağrısı bilimi içinde çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Başağrılarının yüzde 85’inin tahlil ve muayenelerinde biyolojik olarak herhangi bir bulguya rastlanmadığını anlatan Prof. Dr. Özge, bu ağrıların üzerinde daha fazla durulması gerektiğini, topluma sosyal ve ekonomik yük getirdiğini, bireylerin de yaşam kalitesini düşürdüğünü hatırlattı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla