“Fermente çay ve gıdaları tüketerek sağlıklı bağırsak mikrobiyotasını korumak yeterli olmayabilir” diyen Dr. Lim, şu bilgileri veriyor: “Hastalıklara neden olan abur cuburlara günümüzde kolayca maruz kalıyoruz. Bağırsaklarımız; yediklerimiz, stres, ilaç kullanımı ve çevresel faktörler nedeniyle daim tehdit altındadır. Dengeyi korumak için probiyotik almamız gerekir.”
Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Araştırmalar, mikrobiyomunun dengesizliğinin bulaşıcı ve metabolik hastalıkların, enflamatuar bozuklukların ve hatta kanserin bile altında yatan neden olduğunu kanıtlıyor. Günlük beslenmeye eklenen probiyotik takviyeleri ise mikrobiyomun bozulma derecesini azaltmaya yardımcı olabilir.
Dr. Lim, obezite, huzursuz bağırsak sendromu, inflamatuar bağırsak hastalığı ve metabolik sendrom gibi sorunları bulunanların probiyotik takviyeler alabileceklerini belirtti: “Probiyotikler, konakta bağışıklık tepkisini artırmak ve patojenleri engellemek için bakteriyosin salgılamak gibi çok çeşitli roller oynar. Güncel araştırmalar, mikrobiyom-bağırsak-beyin ekseni, bağırsak-karaciğer ekseni, bağırsak-cilt eksenine kadar uzanıyor” açıklamasını yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) probiyotikleri yeterli miktarda alındığında konağın sağlığı üzerinde yararlı etkiler sağlayan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlıyor. Probiyotiklerin midedeki asitlerden korunarak, bağırsağa geçmeleri için özel bir teknolojiyle üretilmesi gerekiyor. Çift kaplama teknolojisine sahip probiyotiklerde bulunan bakteri türünün miktarı da ürünlerde belirtilmiş olmalıdır.
“Daha fazla bakteri daha fazla yarar sağlar anlamına gelmemektedir” ifadesini kullanan Dr. Lim, “Tüketiciler miktarı, bakterilerin kompozisyonunu ve saklama koşullarını göz önünde bulundurmalı. Bakteriler vücudumuza girdiğinde, en kısa sürede çoğalmak ve büyümek için zamana ihtiyaç duyar. Güvenilir probiyotiklerin etkisi, in vitro, hayvan testi, insan klinik denemeleri ve mikrobiyom analizi gibi birçok yolla kanıtlanmış olmalıdır” dedi.
Bağırsakların rutin sağlık kontrolleri gibi takip edilebileceğini anlatan Dr. Lim, “Probiyotikleri almadan önce ya da sonra bağırsak mikrobiyomunu gözlemleyerek, uygun takviyeyi seçmek mümkün. Bu tarz hizmetler sunan firmalar var” diye konuştu.
Probiyotikler çocuklarda obezite ile mücadelede ciddi faydalar sağlıyor
Probiyotikler, canlı mikroorganizmalardır. Ölmelerinin temel nedeni oksidasyondur. Oksidasyonla, iç organlar, protein ve enzimler zarar görür, insan bağırsaklarına ulaştığında metabolizmalarını tekrar başlatamazlar. Soğuk zincir, probiyotikleri oksidasyondan koruyabilir, çünkü soğuk ısı termodinamik olarak yavaş oksidasyon yapar. Ancak, kaplama teknoloji sayesinde, kaplama malzemesi bakterileri oksidasyondan koruyabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?