Probiyotikleri yok eden en büyük 3 düşman

10 Haziran 2014   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Diğer Hastalıklar, Sağlıklı Yaşam Print

yogurtSezaryen doğum, antibiyotik kullanımı ve yanlış beslenme
Probiyotiklerin bağırsaklardaki sınırlı sayıdaki bakterilerin gelişmesini veya aktivitesini arttıran, insan vücudunu faydalı bir şekilde etkileyen sindirilemeyen gıda bileşenleri olduğunu söyleyen Dr. Ersan Küçük, “En önemli görevlerinin başında yiyeceklerin hazmını kolaylaştıran enzimleri salgılamak olduğunu ve erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunur” dedi.

Drogsan_Genel_Müdürü_Ersan Kücuk (5)Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteri ve mantarların normal bağırsak florasını oluşturduğunu belirten Dr. Küçük şu bilgileri verdi: “Bu bakteriler ve mantarlar 300 metrekare büyüklüğünde bir yüzey oluşturarak bağırsak mokazasını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplar.”

İshalden, egzamaya; astımdan kolon kanseri gibi birçok hastalığa probiyotik desteği… Prof. Dr. Lynne Vernice McFarland, probiyotik eksikliğinde ortaya çıkabilecek hastalıklar konusunda kendisine yöneltilen soruyu şöyle yanıtladı: “Kullandığımız antibiyotiklerin yaklaşık %20’si bağırsak florasının bozulmasına bağlı olarak ishale sebep oluyor. Probiyotikler, virüs ishallerinde daha etkili olmakla birlikte, antibiyotik ishallerinin süresini azaltmada da fayda sağlıyor. Üstelik genital ve üriner sistem enfeksiyonlarının azalmasında da etkililer.

Probiyotikler çocuklarda obezite ile mücadelede ciddi faydalar sağlıyor

Ayrıca bağırsaklardaki koruyucu mukoza bariyerini güçlendiriyorlar ve böylece bağırsak geçirgenliğini azaltarak alerjik maddelerin kana geçmesini engelliyorlar. Hatta probiyotiklerin, çocuklarda görülen egzama, astım gibi alerjik hastalıklardan korumada da etkili oldukları biliniyor. Başka bir probiyotik türü olan kefirin de tümör oluşumunu engellemek ya da var olanın ilerlemesini azaltmakta faydası olduğu düşünülüyor.”

Probiyotiklerin bağırsak mukozası üzerinde oluşturduğu koruyucu tabakanın ortadan kalkmasının ise bağırsak geçirgenliğini arttırdığını belirten Dr. Ersan Küçük, bağırsak florasının bozulmasıyla ortaya çıkan bazı hastalıkları da şöyle sıraladı: “ishal, antibiyotik ishali, idrar yolu hastalıkları, çeşitli alerjiler, Crohn hastalığı, ülseratif kolit kanser, kolon kanseri vb…”

Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

Prof. McFarland ve Dr.Küçük, sezaryen doğumları, karbonhidrattan zengin ve rafine gıdaların tüketilmesini ve çeşitli antibiyotiklerin bilinçsizce kullanımlarını probiyotik kaybı nedeni ile bağırsak florasanın bozulmasının başlıca nedenleri arasında gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre özellikle çocuklarda probiyotik eksikliğinin sezaryen doğumla başladığını belirten Prof. McFarland, sözlerini şöyle sürdürdü: “Normal bir doğumda bebek, vajinden gelen probiyotikler ile karşılaşır. Bebek anne sütü ile beslendikçe de normal flora gelişir. Sezaryen ve normal doğum tercihi bu açıdan çok önemlidir.

Probiyotikler ile kış döneminde bağışıklığınızı güçlendirme yöntemleri

Çünkü normal doğumda bebek, anne kanalından yararlı bakterileri alıp bağırsaklarına yerleştirebiliyor; sezaryen doğumda ise bebeklerin bağırsaklarına ilk olarak dış ortam bakterileri yerleşiyor. Çocuklarda görülen bağırsaktaki bakteri dengesizliği ise ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hastalıkları tetikliyor. Bu da hayatlarında önemli değişikliklere ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açabiliyor. İkinci olarak da araştırmalar, bilinçsiz antibiyotik kullanımının özellikle çocuklarda bağırsak florasını bozduğu ve kalıcı değişikliklere yol açtığını doğruluyor.”

Anne sütü ve ev yoğurdu probiyotik açısından en zengin iki gıda…
Anne sütünün ve günlük sütten mayalanan yoğurdun probiyotik açısından en zengin iki gıda olduğunu belirten Dr. Küçük, vücuttaki probiyotik dengesinin tekrar sağlanabilmesi için sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyetin faydalı olacağını söylüyor. Dr. Küçük, ayrıca kefirin yanı sıra turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler gibi fermantasyon ürünlerin de bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırma özelliği olan ürünler olduğunun da altını çizdi.

En çok sorulan sorulardan biri de: “Probiyotiklerin yan etkisi var mı?”
Probiyotiklerin mucizesinin henüz tam olarak çözülemediğini ancak devam eden araştırmalar sonucunda birçok önemli sonuçla karşılaşmanın da şaşırtıcı olmayacağını ve buna da en çok kendisinin inandığını söyleyen Prof. McFarland, kendisine en çok sorulan sorunun “Probiyotiklerin yan etkisi var mı?” olduğunu dile getirdi.

İşte insan bedeninde yaşadığı saptanan 2 kg’lık yeni organ! Mikrobiyom

Kendisinin probiyotikler konusunda önemli araştırmalar yaptığını, yapılan araştırmaları incelediğini ancak herhangi bir yan etkileşimle karşılaşmadığını belirtti. Sağlıklı bir insanın probiyotik kullanmasının bir fayda sağlamayacağını belirten Prof. McFarland, Probiyotiklerin görevi bozulan bağırsak florasını tamir etmek. Bu nedenle de sağlıklı bir insanın kullandığı probiyotikler sağlıklı bağırsaklar tarafından dışarı atılacaktır” dedi.

Aynı soruyla kendisinin de sıklıkla karşılaştığını dile getiren Dr. Ersan Küçük ise sözlerini şöyle tamamladı: “Probiyotiklerin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Özellikle altını çiziyorum çocuklar için de probiyotikler oldukça güvenlidir. Çocuklarda probiyotikle beslenmenin alerjik bünyelere yararlı olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Bebeklerde görülen kolitte de probiyotik kullanılabilmektedir.

Karbonhidrattan zengin rafine gıdaların aşırı tüketimi, geleneksel fermente gıdaların az tüketilmesi, çeşitli toksinler, antibiyotikler ve sezaryen doğumlar bağırsak florasının bozulmasının başlıca nedenleri arasındadır.  Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et, yumurta ve fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, şarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayası) gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet de bağırsak florasının koruyuculuğunu artırıyor.”

Probiyotikler ile enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korunmak mümkün

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla