JAMA Psikiyatri: Probiyotik takviyeleri depresyon tedavisinin başarısını arttırıyor!

20 Haziran 2023  |   Kategori: Güncel / Literatür, Psikiyatri / Nöroloji Print

Sonuçları JAMA Psychiatry’de yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, probiyotik takviyeleri, antidepresanlar ile birlikte ek tedavi olarak kullanıldığında, majör depresyon hastalarında semptomları azaltmakta ciddi faydalar sağlıyor. 8 haftalık randomize plasebo-kontrollü çalışmanın sonunda, probiyotik almadan önce antidepresanlara tam yanıt vermeyen katılımcılar, aldıktan sonra anksiyete ve depresyon tedavisine çok daha iyi yanıt verdiler.

Pilot çalışmadan elde edilen sonuçlarla ilgili bilgi veren araştırmanın yazarlarından ve King’s College London Psikoloji ve Sinirbilim Enstitüsü’nden Dr. Viktoriya Nikolova, ‘’Bu çalışma probiyotikler ile bağırsak sağlığını iyileştirmenin, ruh hali ve mental sağlığı destekleyip desteklemediğini saptamak için tasarlanan araştırma. Elde ettiğimiz sonuçlar son derece umut verici. Ancak bulgularımız sadece ilk adımdır ve daha büyük ve kapsamlı yeni çalışmalarla desteklenmesi gerekiyor” diyor.

Bağırsak-Beyin Ekseni

Majör depresif bozukluk tedavisi için antidepresan kullanan kişilerin yaklaşık %60’ından tam yanıt alınamıyor. Bu kişilere verilen ilaç tedavileri olumlu sonuçlar alınamadığı için başarısız olabiliyor. Depresyon tedavisi için hedef olarak öne çıkan bu bağırsak-beyin ekseni ışığında, araştırmacılar 2021’de yedi randomize kontrollü araştırma üzerinde bir meta-analiz yürüttüler. Probiyotiklerin, antidepresanlar ile birlikte verildiğinde depresyon semptomlarını azaltmada oldukça etkili olduğunu saptadılar.

Kendi alanında yapılan ilk çalışma

Çalışmaya 49 katılımcı dahil edildi, bunlardan 39’u (%80) kadındı ve yaş ortalaması 31 idi. Toplamda 24’ü probiyotik, 25’i plasebo grubuna randomize edildi. Katılımcıların başlangıç depresyon şiddeti orta düzeydeydi ve 49 katılımcının 45’i (%92) selektif serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) kullanıyordu. Anksiyete komorbiditeleri yaygındı ve 21 kişi (%43) genel anksiyete bozukluğu kriterlerini karşılıyordu. Katılımcıların tedaviye uyumu yüksekti, yan etkiler sınırlıydı ve her iki grupta da benzerdi. Bu nedenle çalışmadan çıkan olmadı.

Depresyon tedavisi: Hangi yöntem etkili? Psikoterapi mi, ilaç tedavisi mi?

Çalışmanın sonucunda depresyon tedavisinde antidepresanların daha az etkili olduğu kişilerin tedavilerine probiyotik eklenmesinin başarı oranlarını ciddi şekilde olumlu etkileyebileceği saptandı. Araştırmacılar kendi alanında ilk olan bu çalışmanın ümit verici olduğunu belirtiyor. Dr. Nikolova ve ekibi, halen daha geniş katılımlı bir çalışma yapmak için Londra’da birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinden yeni katılımcıları topluyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla