Pre-diyabeti önlemenin yolu, risk faktörlerini kontrol altında tutmak

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Diyabet, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

Diyabetle mücadelede koruyucu önlemler ve pre-diyabet aşamasında müdahalenin çok önemli olduğunu söyleyen Düzen Laboratuarları Kurucu ve Yöneticisi Dr. Yahya Laleli, diyabetin değişen yaşam alışkanlıklarıyla paralel biçimde günden güne arttığını kaydetti. Diyabete yol açan etmenleri ortadan kaldırmak için uygun beslenme ve yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yahya Laleli, diyabete giden süreçte ise bireylerin pre-diyabet aşamasında teşhis edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Dr. Laleli, pre-diyabet aşamasında doğru önlemler ile sürecin tersine çevrilebileceğini kaydederek, küresel bir sağlık sorunu haline gelen ve kesin tedavisi olmayan diyabet hastalığına karşı önemli bir mücadele kanalı açılmış olacağını anlattı.

Diyabet ve komplikasyonlarına bağlı kronik sağlık sorunlarını, ölümleri önlemenin yolunun pre-diyabete ve diyabete doğru tanı koymaktan geçtiğini belirten Dr. Laleli, bu süreçleri etkin takip ve tedavi etmenin önemine işaret etti. Dünya 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla Düzen Laboratuarlar Grubu’nun Çayyolu Polikliniğinde diyabet farkındalığı etkinliği düzenlendi. “Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım” teması altında gerçekleştirilen programda pre-diyabetli hastaların aşikar diyabet sürecine geçişini yavaşlatmaya yönelik yöntemler interaktif sohbetle anlatıldı.

Diyabet artışının nedeni endokrin bozucular, endüstriyel gıdalar değişmeli

Tip 2 diyabetin klinik bulguları hakkında dinleyicilere bilgi veren Dr. Laleli, “Çok yemek, kilo kaybı, ağız kuruluğu, yorgunluk, görmede bulanıklaşma ve yara iyileşmesinde gecikme” gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

“Tip 2 Diyabet kaderiniz olmasın”

Yanlış beslenme, fiziksel hareketsizlik, fazla kilonun son yıllarda çocuk ve gençlerde de tip 2 diyabet görülme sıklığını artırdığını vurgulayan Dr. Yahya Laleli, “Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut kitle indeksi, sigara kullanmamak gibi tedbirlerle diyabeti önlemek ve diyabete yatkınlığı olan pre-diyabetik bireylerde diyabete geçiş sürecini yavaşlatmak mümkündür. Diyabet ve komplikasyonlarına bağlı kronik sağlık sorunlarını, ölümleri önlemenin yolu pre-diyabete ve diyabete doğru tanı koymaktan ve bu süreçleri etkin takip ve tedavi etmekten geçer. Pre-diyabet ve Tip 2 diyabet kader değildir; kontrol bizim elimizdedir” dedi.

Pre-diyabeti pankreas tarafından üretilen insülinin etkin kullanılamaması sonucu kan şekerinin normalden yüksek seyir göstermeye başladığı ancak diyabet tanısı alacak değerlere ulaşmadığı durum olarak tanımlayan Dr. Laleli, çok sayıda hastanın bu dönemde sorunun farkına varamadığını vurguladı.

Pre-diyabetik periyodun kontrol edilebilir ve kontrol edilemez olmak üzere iki ayrı risk faktörü olduğunu kaydeden Dr. Laleli şunları söyledi: “Yaş, cinsiyet, aile öyküsü ve gebelik diyabeti kontrol edilemez faktörlerdir. Kontrol edilebilir faktörler ise vücut ağırlığı, fiziksel aktivite ve beslenmedir. Bu üç faktörü diyabet öncesinde kontrol etmemiz mümkündür. Diyabet ve komplikasyonlarına bağlı kronik sorunları önlemenin yolu pre-diyabete ve diyabete doğru tanı koymaktan ve bu süreçleri etkin takip etmekten geçer.”

Türkiye’de kadınlarda diyabet riski erkeklere göre çok daha yüksek

Her gün 10 bin adım atın

Dr. Laleli, konuşmasında hareketliliğin önemli bir sağlık unsuru olduğunu hatırlatarak, ister sağlıklı ister hasta olsun, fiziki durumu imkan veren herkesin günde 10 bin adım atması gerektiğini belirtti.  Fazla kilonun da risk unsuru olduğunun altını çizen Dr. Laleli, vücut kitle indeksi oranlarının normal şartlarda tutularak sürdürülebilir ve sağlıklı beslenmenin şart olduğunu vurguladı. Dr. Laleli, “Erken akşam yemeği önemlidir. Basit şekerden kaçınmalıyız. Lifli gıdalar tercih edilmelidir. Salatalarınızda sirke kullanın, genzinizi yaksın… Sindirim ağızda başlar, hızlı yemek marifet değildir. Kaliteli uyuyun, yatakta bir sağa bir sola dönmek uyumak değildir, strestir” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla