Porselen diş kaplama nedir? Lamina tedavisi nasıl yapılır?

3 Şubat 2020   |    27 Mart 2023    |   Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı Print

Porselen diş kaplama, dişlerdeki kusurları düzeltmek için uygulanan kozmetik ve onarıcı bir tedavi yöntemidir. Çarpık, hasarlı veya aralarında boşluk bulunan dişlerin şeklini, rengini ve boyutunu değiştirmeye olanak tanır. Dişe estetik bir görünüm kazandıran yöntemlerden biridir. Diş minesine benzer, doğal bir görünüm sağlar, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Yaprak porselen de denilen laminalar, dişlere oldukça iyi uyum sağlayan yarı saydam bir tabakadır. Sağlam diş dokusundan çok az aşındırılarak uygulanan işlem sırasında çoğunlukla anesteziye gerek duyulmaz. Lamina kaplama için en az 2 ya da 3 seansa ihtiyaç vardır. Ancak dişin durumuna ve adedine göre bu süre değişebilir. 18 yaş üzeri herkese uygulanabilir. 

Porselen diş kaplama nedir?

Porselen diş kaplama, hasarlı veya kusurlu dişlerin görünümünü iyileştirmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişlerin rengini ve şeklini değiştirmek için, dişlerin aralarındaki boşlukları kapatmak ya da yanlış hizalanmış dişleri düzeltmek için kullanılır. Diş ölçümü ve kalıp çalışması yapıldıktan sonra her hasta için laboratuvarda özel olarak tasarlanan ve üretilen porselen kaplamalar, dişlerin üzerine yapıştırılan tırnak kalınlığında kabuklardır.

Doğal diş minesine çok benzer ve uzun ömürlüdür. Porselen kaplamalar uygulanmadan önce dişten yaklaşık 2 mm bir dokunun çepeçevre alınması gerekir. Porselen laminalar için yalnızca ön yüzeyden 0,3 – 0,7 mm aşındırmak yeterlidir. (1)

Diş implantı nasıl yapılır? İmplant çeşitleri, tedavisi ve ameliyatı

Porselen diş çeşitleri

Kaplamalar, görünümlerini iyileştirmek için mevcut dişlerinizin üzerine yerleştirilen ince kabuklardır. Porselen ve kompozit olmak üzere 2 çeşit diş kaplama yöntemi vardır. Porselen bir cam türüdür, lekelere karşı dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür. Kompozit kaplamalar diş rengindeki bir reçineden yapılır, doğada plastiğe yakındır ve gözenekli olduğu için lekelere karşı hassastır.

Kompozit kaplamalar

  • Doğrudan kompozit kaplama (Bonding uygulamaları)

Hafifçe pürüzlendirilen dişe doğrudan kalıplandırılan kompozit kaplamalar tek seansta uygulanabilir, 30 ila 60 dakika sürebilir ve çoğu zaman anesteziye gerek duyulmaz.

Porselen diş kaplama

Uygulaması kolay, maliyeti porselen kaplamalara göre daha düşüktür ancak porselen kadar güçlü değildir. Özellikle dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında, lekeli veya hafif hasarlı dişlerin onarılmasında tercih edilebilir; küçük alanlar üzerinde etkilidir. (2)

  • Dolaylı kompozit kaplama

Doğrudan kaplamalardan farkı uygulama sürecidir. Dolaylı kompozit kaplamalar bir diş laboratuvarında özel olarak yapılır, bu süre içinde hastaya geçici kaplamalar takılır. Kaplamalar hazır olduğunda özel bir yapıştırıcı ile dişe yerleştirilir. Aşınmaya ve kırıklara karşı doğrudan kompozit kaplamalara göre daha dayanıklı ama daha pahalıdır. (3)

Kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır? Faydaları, ağrısı ve riskleri

Porselen kaplamalar

Porselen diş çeşitleri, ana malzemeyi destekleyen materyale veya kaplama yapılacak diş sayısına ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

  • Tam seramik kuron kaplama

Aşırı derecede madde kaybına uğramış dişlerin ya da kırılma sonucu oluşmuş hasarların giderilmesinde kullanılan tam seramik kaplama; alt yapısında güçlendirilmiş porselen bulunan veya tamamıyla porselenden yapılan en gelişmiş kaplama türüdür. Güçlü bir şekilde dişe tutunur ve diş etleri çekilse dahi doğal görünümünü korur. (4)

Kaplamadan önce uygulama yapılacak dişlerin etrafı uygun şekilde kesilerek kaplama için hazırlanır. Ardından hazırlanan kuron kılıf ile diş önlü arkalı olarak kaplanır.

  • Metal destekli porselen kaplama

Dişe uyum sağlayacak şekilde hazırlanan metal altyapı üzerine porselen eklenerek uygulanan bir yöntemdir. İçerisindeki metalin zamanla oksitlenmesi sonucu diş eti kenarında oluşan grileşmelerden ve dişten daha fazla kesim yapılması gerekliliğinden dolayı dezavantajlı olan bu kaplama, dayanıklı ve daha ucuz olduğu için tercih edilir. Estetik açıdan ön dişlerde önerilmediği için çoğunlukla arka dişlere uygulanır.

  • Zirkonyum destekli porselen kaplama

Oldukça dayanıklı, doğal görünümlü, soğuk ve sıcak hassasiyeti minimum seviyede olan bir kaplama türüdür. Yarı metal olan zirkonyum ön dişlerde kullanıma olanak sağlayacak şekilde estetik, arka dişlerde kullanılabilecek kadar sağlamdır. (5)

Zirkonyum diş kaplama nedir? Nasıl yapılır? Avantajları ve fiyatı

  • Lamina porselen kaplama (Yaprak porselen)

Özellikle ön grup dişlere uygulanan çok ince porselen kabuklardır ve alternatiflerine göre daha pahalıdır. Uygulama esnasında dişin ön yüzeyi çok az aşındırılır (0,3 – 0,7mm) ve bu inceltilen kısım takma tırnak şeklinde ince bir porselen ile kaplanır. (6)

Porselen diş kaplama kimlere yapılabilir?

  • Ortodontik tedavi gerekmeyecek şekilde hafif çapraşıklıkları ve diş eğrilikleri olanlara,
  • Ön dişlerinde kırık, çürük ya da aşınma olanlara,
  • Dişlerinde leke ve renk değişikliği olanlara,
  • Dişlerinin aralarında boşluk olanlara,
  • Dişlerinin görünümünden hoşlanmayanlara da porselen diş kaplama yapılabilir.

Kimler porselen diş kaplama yaptıramaz?

  • 18 yaşından küçükler,
  • Çene bozuklukları olanlar,
  • Tırnak yeme, kalem ısırma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıkları olanlar,
  • İleri derecede diş eti çekilmesi olanlar,
  • Aşınma, çürüme ya da kırılma nedeniyle dişlerinde önemli miktarda doku kaybı olanlar,
  • Gece uyurken dişlerini sıkanlar (bruksizm),
  • Yeterli mine dokusu olmayanlar,
  • İleri derecede fluorozis olanlar porselen diş kaplama yaptıramaz

Tırnak yeme alışkanlığı neden olur? Nasıl bırakılır? Zararları nelerdir?

Porselen diş kaplama tedavisi nasıl yapılır?

Tanı ve tedavi planlama

İlk randevuda prosedür hakkında bilgilendirilen hastanın dişleri incelenir ve gerekirse röntgen çekilir. Hastanın mevcut dişlerinden ölçü alınarak model oluşturulur ya da bilgisayar teknolojisinden yararlanılarak dişlerinin üç boyutlu görüntüsü elde edilir.

Bu model veya görüntüler kaplamaların hazırlanması için bir diş laboratuvarına gönderilir. Kaplamaların hazır olması genellikle 2 – 3 haftayı bulur, dolayısıyla tedavi için 2 ila 3 seansa ihtiyacınız olur. Kaplama yapılacak diş sayısına göre bu süre değişebilir.

Hazırlık

Bir sonraki randevuda hastanın dişleri detaylıca temizlenir ve kaplamalar için doğru renk belirlenir. Kaplamaların dişlere kolaylıkla yapışabilmesi için mine tabakası az miktarda aşındırılır ve tekrar ölçü alınır. Porselen kaplamalar hazırlanana kadar hastaya geçici bir kaplama verilir.

Yapıştırma

Porselen kaplama hazır olduğunda dişinize kalıcı olarak yapıştırılmadan önce, birkaç gün uyumunu gözlemlemek için geçici olarak yerleştirilir. Bu sürenin sonunda hasta ve diş hekimi form ve renk konusunda anlaştıktan sonra özel bir yapıştırıcı ile kaplamalar sabitlenir, ışınla kürlenerek sertleştirilir, fazlalıklar temizlenir ve son olarak diş parlatılır. Diş etlerinin kaplamaya nasıl tepki verdiğini kontrol etmek için birkaç hafta sonra hasta kontrole çağrılır.

Porselen diş kaplama fiyatları

Porselen diş kaplama fiyatları, nerede yapıldığına ve kaç tane kaplamaya ihtiyacınız olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Kullanılan materyallerin özel olması, laboratuvar işlemlerinin hassas olması ve uygulanmasının uzmanlık gerektirmesi nedeniyle porselen diş kaplama oldukça maliyetlidir. Türkiye’de fiyatlar diş başına ortalama 650 TL ile 5000 TL arasında değişebilmektedir.

Diş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Diş ağrısına ne iyi gelir?

Porselen diş teli

Ortodonti teknolojisinin gelişmesiyle birlikte metal diş tellerine alternatif olarak üretilen porselen ya da şeffaf diş teli, özellikle yetişkinler ve estetik kaygısı olanlar tarafından tercih edilmektedir. Porselen diş telleri cam benzeri bir maddeden yapıldıkları için dikkat çekmezler, aynı zamanda leke tutmama özellikleri vardır.

Porselen diş telleri ağız ve diş yapısı uygun olan herkese uygulanabilmektedir. Tedavi süreci metal diş teli uygulamasına göre daha uzun sürmekle birlikte yaklaşık 1 ila 2.5 yılda tedavi tamamlanır.

Porselen kaplama diş nasıl çıkarılır?

Dişler aşındırılarak uygulandığı için porselen kaplama geri dönüşü olmayan bir diş prosedürüdür. Ancak belirli bir ömrü vardır; zaman içerisinde ağızda ve diş etinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle kaplamaların çıkarılması gerekebilir. Bu işlem için üretilen kuron sökücüler ile kaplama kenarından kuvvet uygulanarak kaplamayı dişten ayırmak mümkündür.

Ancak tecrübeli bir diş hekimi tarafından yapılmadığı takdirde üzerinde kaplama bulunan diş kırılabilir. Uzun ve zahmetli bir işlem ile üzerinde oluklar açılan kaplama kesilerek dişten ayrılır.

Porselen lamina diş

Porselen lamina dişler düşer mi?

Porselen lamina dişler çok güçlü yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılır. Düşme riski yok denecek kadar azdır ancak yine de dişlerinize aşırı baskı uygulamamaya gayret edin. Çok sert gıdaları ısırmaktan ve tırnak yeme gibi alışkanlıklardan uzak durun.

Porselen lamina dişlerin ömrü ne kadardır?

Porselen lamina dişler iyi bir ağız bakımı ile 10 ila 20 yıl gibi çok uzun bir süre kullanılabilirler.

Porselen lamina dişlerin avantajları nelerdir?

  • Güçlü malzeme sayesinde uzun ömürlüdür.
  • Çatlakları, lekeleri ve şekil bozukluklarını etkili bir şekilde kaplar.
  • Porselen paslanmaz, rengi bozulmaz ve kırılmaya karşı dayanıklıdır.
  • Diş yüzeyindeki aşındırma minimum düzeyde olduğundan ya da hiç aşındırma yapılmadığından dişlerin doğal yapısı bozulmaz. Kuron yapımında olduğu gibi dişin çepeçevre küçültülmesine gerek yoktur.
  • Dişe benzeyen ince ve şeffaf yapısı doğal bir görünüm sağlar.
  • Pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğu için lekelere karşı dayanıklıdır, aynı zamanda diş taşı oluşumlarını azaltır.
  • Alerjik değildir.
  • Metal içermediği için zamanla diş etlerinde grileşmeye neden olmaz.
  • Işığı geçirmesi ve yansıtması doğal dişe çok yakındır.
  • Aşınmaya karşı direnci yüksektir.
  • Yapıştırma sonrası dişe tutuculuğu oldukça iyidir.
  • Çoğunlukla uygulama esnasında anesteziye gerek duyulmaz.

Porselen lamina dişlerin dezavantajları nelerdir?

  • Porselen lamina dişlerin planlama ve yapım aşaması hassas bir çalışma süreci gerektirir, bu nedenle diğer uygulamalara göre daha maliyetlidir.
  • Kaplamaların hazırlanma ve yerleştirilme için birden fazla randevuya ihtiyaç vardır.
  • Uygulanması uzmanlık gerektirir.
  • Her ne kadar dişlere tutunması çok güçlü olsa da şiddetli bir darbede düşme ya da kırılma olasılıkları vardır ve porselen laminalar kırıldığında tamiri zordur.
  • Dişler kalıcı olarak aşındırıldığı için geri dönüşü olmayan bir prosedürdür.
  • Lekelere karşı dayanıklıdır ancak tıpkı doğal dişlerde olduğu gibi porselen lamina dişlerde de sararma görülebilir.

Porselen diş kaplama sonrası nelere dikkat etmeli?

  • Tedaviden sonra hasta en az bir hafta kadar aşırı sıcak ya da aşırı soğuk yiyecek ve içecekler tüketmemeye gayret etmeli, sert ve dişe yapışan yiyeceklerden uzak durmalı.
  • Porselen diş kırılır, çatlar ya da yerinden çıkarsa hemen diş hekimine başvurulmalı. Bu gibi durumlarda ya parça yeniden yerine oturtulur ya da yeni bir kaplama yapılır.
  • İyi bir ağız hijyeni ile porselen kaplamaların uzun süre dayanmaları sağlanabilir; aşındırıcı olmayan bir diş macunu ile dişler düzenli olarak fırçalanmalı, günde iki kez diş ipi kullanılmalı ve her diş fırçalama sonrasında ağız gargarası yapılmalı.

Andorex sprey ve gargara ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Yan etkileri

  • Porselen kaplamaların lekelenme olasılığı düşüktür ancak ömürlerini uzatmak için asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı, kahve, çay ve sigara miktarı sınırlandırılmalı.
  • Dişlere zarar verebilecek darbelerden uzak durulmalı; sert yiyecekleri yerken dikkatli olunmalı, özellikle ön dişlerle koparma işlemi yapılmamalı.
  • Diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı olanlar gece koruyucu plağı kullanmalı.
  • Tırnak yeme ve kalem ısırma gibi alışkanlıklardan uzak durulmalı.
  • Yıllık kontroller düzenli olarak yapılmalı.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Cosmetic dentistry2- Veneers

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla