Pankreas kanserine karşı yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi

2 Mayıs 2011   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Onkoloji Print

Gefitinib, ile pankreas kanserini erken evrede durdurmak artık mümkün! California’da yapılan bir klinik çalışmadan hareket eden Charles Stephenson Oklahoma Kanser Merkezi araştırmacıları, pankreas kanserini erken evrede durdurmanın yolunu keşfetti. FDA’nın onayladığı Gefitinib klinik çalışmalarda ve tüm dünyada yaklaşık 1 yıldır kullanılıyor. Çalışma Amerikan Kanser Araştırma Derneği’nin yayını olan Cancer Prevention Research’ün son sayısında yayımlandı.

Charles Stephenson Oklahoma Kanser Merkezi araştırmacılarından Dr. C.V. Rao ve ekibi, pankreas kanserinin son evrelerinde kullanılan bir kemoterapi ilacının erken kullanıldığında çok önemli sonuçlar meydana getirebileceğini gösterdi. Düşük dozda yan etkisi olmadığı bilinen gefitinib, erken evrede kullanıldığında hem pankreas kanseri tümörlerini durdurabiliyor hem de 41 haftalık tedavi sonrasında kanseri yeniyor.

Dr. Rao, bu çalışmanın en önemli pankreas kanserini önleme araştırmalarından biri olduğunu belirtti ve ekledi: “Pankreas kanseri çok az anlaşılabilmiş bir kanser türü ve genellikle hastalığın son evresinde tedaviye başlanabiliyor. Fakat şayet tedaviye erken başlarsak, çok daha iyi sonuçlar elde edebiliriz. Amacımız, kanserin yayılmasını önlemek. Bu sayede bu hastalığı yenebiliriz”.

Oklahoma Kanser Merkezi araştırmacıları, geç evrede pankreas kanserinde sağkalımın %6’nın altında olduğunu belirtti. Günümüzde çoğu pankreas kanseri hastalığın son evrelerinde yakalanabiliyor. Ancak araştırmacılar bu çalışmada erken evrede tedavi konusunu ele aldı. Dr. Rao, 2011’in başlarında Oklahoma Kanser Merkezi araştırmacıları ve yetkilileri biraraya geldi ve çalışma taslağını masaya yatırdı. Araştırmacılar 18 ay içerisinde faz II klinik çalışmanın başlatılmasını bekliyor. İlacın insanlarda kullanımı FDA tarafından daha önceden onaylandığı için, faz I çalışmaya gerek olmadığı belirtiliyor.

Klinik çalışmalar riskli hastalara, özellikle pankreatit adı verilen pankreas inflamasyonu olan hastalara odaklanıyor. İlacın ailede pankreas kanseri öyküsü olan, Kızılderili soydan gelen ve tip 2 diyabet hastası olan kişiler dahil, yüksek riskli popülasyonda da faydalı olabileceğine inanılıyor. Gefitinib, pankreas kanseri mevcutsa, ilk mutasyona uğrayacak genin yolladığı sinyalleri hedef alarak etkisi gösteriyor. Mutasyona uğramış gen tarafından eksprese edilen tümör büyüme sinyalini hedef alan araştırmacılar, kanser sürecini de durdurmaya başardı.

Bu gen, pankreas kanseri vakalarının yaklaşık %95’inde başlıca rol oynuyor. Bu geni hedef alarak, Dr. Rao ve ekibi diğer genleri aktive veya inaktive edebiliyor ve hastalık sürecini durdurabiliyor. Dr. Rao, ilacın akciğer ve kolorektal kanserin tedavisinde de etkili olabileceğini, fakat pankreas kanserindeki gibi bir sonuç verip vermeyeceğini henüz bilmediklerini açıkladı. Dr. Rao’nun çalışması Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından finansal açıdan desteklenmiştir.

KAYNAK: University of Oklahoma (2011, January ). The Epidermal Growth Factor Receptor Inhibitor Gefitinib Prevents the Progression of Pancreatic Lesions/Mouse Model. A. Mohammed,   S. Lightfoot, H. Crawford, T. Steele, C. V. Rao. Cancer Prevention Research, 2010; 3 (11): 1417 DOI: 10.1158/1940. Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. http://www.aacr.org

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla