Tüm çocuklar D Vitamini eksikliğine karşı izlenmeli!

Kategori: Pediatri Print

Pediatri uzmanları için yeni öneri:

Johns Hopkins Çocuk Merkezi uzmanları tarafından yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre çocukların D vitamini eksikliğine karşı yakın takibe alınması önemli avantajlar sağlayabilir. Çalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Dominique Long, çocukların sağlığında temel bir rol oynayan ve genellikle sinsice seyreden D vitamini eksikliğine karşı pediatri uzmanı tetikte olmaya çağırıyor: “Pediatri uzmanlarının tüm çocukları risk faktörleri için izlemeli ve yüksek riskli olanlar için kan testi yaptırmalıdır.”

Prof. Dr. Dominique Long, “D vitamini eksikliği yıl boyunca sorun olabilir, ancak D vitamini sentezi ve üretimi için güneşe maruz kalmak kritik olduğundan, kış aylarında kalıcı bir sorunu daha fazla alevlendirebilir. Mililitrede 20 nanogram veya altı standart altı olarak addedilmektedir. 15’in altındaki düzeylerde ise eksiklik oluşmaktadır ve tamamlayıcılarla tedavi edilmelidir” dedi.

D vitamini eksikliği için risk altındaki çocuklar:
D vitamini yönünden kötü beslenenler, anne sütü ile beslenen yeni doğanlar, obez çocuklar, koyu renk cilde sahip olanlar, kistik fibrozis, tip 1 ve tip 2 diyabet ve yemek absorbsiyonunu etkileyen inflamatuvar bağırsak hastalığı, bazı gastrointestinal bozukluğu olanlar gibi belli medikal koşulları olanlar.

Uzun süren ve tedavi edilmeyen D vitamini eksikliğinin pek çok soruna neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Long, şu bilgileri verdi: “D vitamini eksikliği kemik büyümesi ve hacmi, metabolizma, kalp ve bağışıklık gibi pek çok organı ve fonksiyonlarını etkileyebilir. Ancak nadiren belirgin semptomlara yol açar ve genellikle fark edilmez. Çocuklukta D vitamini eksikliği, iskelet deformitelerine, kolay kırılabilen kemiklere, sık sık kırık oluşmasına ve yaşamın sonraki zamanlarında erken osteoporoza yol açar. Ancak yeni kanıtlar D vitamininin kemik sağlığından çok daha fazlasına karıştığını ileri sürmektedir. Yakın zamanda gerçekleşen çalışmalar, düşük D vitamini düzeyleri ve bazı kanserler, kalp hastalığı, baskılanmış bağışıklık ve hatta erken ölüm arasında bir bağlantı bulundu. Bu çalışmalar D vitamini eksikliğinin kansere veya kalp hastalığına neden olabileceği yönünde kuşkular yarattı. D vitamininin bu hastalıkların başlangıç noktasında güçlü bir oyuncu olduğu ileri sürülüyor. Sağlığımızın büyük bölümü çocukluk döneminden önce programlanıyor ve pek çok erişkin hastalığı maruziyetle, yaşam tarzıyla ve diyetle yaşamın ilk on yılında kökleşiyor.”

Yeterli D vitamini olmadan diyetteki kalsiyumun sadece %15’inin absorbe olduğunu belirten Prof. Dr. Long, “Düşük kalsiyum nadir vakalarda, nöbete ve kalp ritim anomalilerine neden olabiliyor. D vitamini eksikliği belirlendiğinde yüksek doz takviyeyle genellikle kolaylıkla düzeltiliyor. Hekimlerin çocukların diyetlerinde yeterince D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor” dedi.

D vitamini eksikliğini önlemek için, Amerikan Pediatri Akademisi, tüm anne sütüyle beslenen yeni doğanların, sütten kesilene ve D vitamini ile takviye edilmiş formül mama veya diğer besinleri tüketene kadar günde 400 IU takviye almasını tavsiye ediyor. D vitamininin diyetle günlük alınması gereken tavsiye edilen miktarı1 yaşın altındaki çocuklarda 400 IU ve 1 yaşından büyük çocuklarda ise 600 IU’dir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla