Patates çok yönlü ve çok besleyici bir kök sebzedir. Nispeten ucuzdur ve birçok evde temel besindir. Patlıcangiller ailesine ait olan patatesin dünyada yaklaşık 2 bin farklı türü yetiştirilmektedir. İçerdiği yüksek karbonhidrat ve nişasta nedeniyle çok da sağlıklı bir besin olarak görülmeyen patates, aslında lif, potasyum, B6 ve C vitamini kaynağıdır. Antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği dirençli nişasta ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Sindirim sistemini destekler, glutensizdir ve doyurucudur. Patates pek çok şekilde pişirilebilir ve bu pişirme yöntemlerine göre besin değerleri ve sağlığa faydaları değişir. Kabuğunu soymadan, buharda ya da fırında pişirmek, patatesi tüketmenin en sağlıklı yoludur.
İçindekiler
Patates zengin bir vitamin ve mineraller kaynağıdır. Ancak pişirilme ve hazırlanma yöntemi besin içeriğini etkileyebilir. Patatesin çok fazla türü vardır ve her türün besin değerleri değişebilir. Kabuğuyla fırında pişirilmiş 100 g’lık orta boy bir beyaz patateste şu besinler bulunur. Bolca kalori ve karbonhidrat içerir. Patateste hiç kolesterol yoktur. Zengin bir lif, potasyum, magnezyum ve fosfor kaynağıdır. Bunun yanında yine bolca folat, kalsiyum, protein, niasin, demir, sodyum, kolin ve çinko ile C vitamini ve B6 vitamini içerir. (1)
Ayrıca alfa-lipoik asit (vücudun glikozu enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur) ve kersetin (anti-enflamatuar ve antioksidan etkiye sahip bir flavonoid) içeir.
Patates, flavonoid, karotenoid ve fenolik asit gibi antioksidan görevi gören bileşikler içerir. Bu bileşikler, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi kronik hastalık riskini arttıran serbest radikalleri etkisiz hale getirebilirler.
Patates, dirençli nişasta olarak bilinen özel bir tür nişasta içerir. Bu nişasta, ince bağırsakta sindirilmez, bunun yerine bağırsaklardaki faydalı bakteriler için bir besin kaynağı haline geldiği kalın bağırsağa ulaşır. Yapılan araştırmalar dirençli nişastanın, özellikle kan şekeri kontrolünde ve insülin direncinin azalmasında etkili olduğunu bulmuştur. (2)
Patatesteki dirençli nişasta, sindirim sağlığını da iyileştirebilir. Faydalı bağırsak bakterileri için besin kaynağı olan bu nişasta, bakteriler tarafından kısa zincirli yağ asitlerden “bütirat”a dönüştürülür. Yapılan araştırmalarda bütiratın kolondaki iltihabı azaltabileceği, kolon direncini arttırabileceği ve kolorektal kanser riskini azaltabileceği gözlenmiştir.
Ayrıca bütirat, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve divertikülit gibi iltihaplı bağırsak bozuklukları olan hastalara yardımcı olabilir. Bunun dışında patatesin yüksek lif içeriği, bağırsak hareketlerini düzenler, ishalin hızla iyileşmesine yardımcı olabilir ve ishal sırasında kaybedilen potasyumu geri kazanmaya yardımcı olur. (3)
Patates, doğal olarak gluten içermez. Bu nedenle çölyak hastaları ya da gluten duyarlılığı olan kişiler için son derece uygun bir besindir. Ancak patatesle yapılan bazı yemekler gluten içerebileceği için tüketmeden önce mutlaka malzemelerin tam listesini öğrenin.
Gluten nedir? Hangi besinlerde bulunur? Zararları ve alerjisi
Patates alkalize edici ve antienflamatuvar bir besindir. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Midede asit oluşumunu azaltarak mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerini yatıştırır. Ayrıca artrit ile ilişkili iltihabı hafifletebilir.
Patateste bulunan potasyum, kalsiyum ve magnezyum kan damarlarının genişlemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir. Ancak patatesi nasıl tükettiğiniz son derece önemlidir. Yağlı ve tuzlu kızartma ya da cips olarak tükettiğinizde tam tersi bir etkiye neden olabilir. Patatesi buharda haşlanmış ya da fırında pişmiş olarak tercih edin.
Patateste kalp sağlığı için tehdit oluşturabilecek bir yağ türü olan kolesterol bulunmaz. Ayrıca içerdiği lif, potasyum, C vitamini, B6 vitamini ve kalp iyileştirici antioksidan antosiyanin ile de kalp sağlığını destekler.
Günümüzde dünyada yaklaşık 5 bin farklı patates türü üretilmektedir. Ülkemizde ise 200’den fazla patates türü bulunur. Bunlardan en çok tüketilenleri şunlardır:
Tatlı patatesin faydaları nelerdir? Besin değeri ve diyet tarifleri
Patatesler ışığa maruz kaldıklarında klorofil üretirler ve bu da renklerinin yeşile dönmesine neden olur. Klorofilin kendisi tamamen zararsızdır. Ancak patateste potansiyel olarak zararlı bir bitki bileşiği olan “solanin” in yüksek miktarda bulunduğunu da gösterebilir. Yüksek miktarda solanin toksik olabilir ve sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. (4)
Solanin zehirlenmesi için gerekli olan solanin miktarı kişinin bireysel toleransına ve vücut ölçüsüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak yaklaşık 100 g’lık bir patates başına 20 mg’lık solanin, 100 kg ağırlığındaki bir insanı hasta edebilir. Solanin en yoğun olarak kabukta bulunur. Bir patatesin kabuğunu soyarak ya da yeşermiş kısımlarını bıçakla temizleyerek toksik etkisini azaltabilir ya da ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak yeşil bir patatesi pişirmek ya da kızartmak solanin seviyesini azaltmaz.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Patatesin içerdiği dirençli nişasta bağırsaktaki faydalı bakterileri besler, sindirim sağlığını destekler, kan şekerinin kontrolüne ve insülin direncinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca iyi bir antioksidan kaynağıdır, gluten içermez ve tok tutarak kilo vermeye yardımcı olur. Vücuttaki iltihabı azaltabilir.
Patatesteki yeşil kısımlar patateste “solanin” miktarının yüksek olduğunu gösterebilir. Solanin, fazla tüketildiğinde zehirleyici olabilen bir bitki bileşiğidir ve en yoğun olarak kabukta bulunur. Patatesin kabuğunu soyarak ve yeşil kısımları keserek yemeniz güvenlidir.
Patates kabuğu ile birlikte yenebilir. Hatta bu şekilde çok daha faydalıdır. Çünkü kabuğunda pek çok faydalı vitamin ve mineral bulunmaktadır. Ancak kabuğu ile birlikte yemeden önce iyi yıkamalısınız.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Kabuklu patatesin faydaları saymakla bitmiyor.
2456789031
Patatessiz bir hayat düşünemiyorum
Napim