Pankreas kanseri, pankreas hücrelerinin kontrolsüz şekilde büyümesi sonucunda gelişen ölümcül bir hastalıktır. Daha çok 60 yaş ve üstü kişilerde görülür; 40 yaş altında pankreas kanserine nadir rastlanır. İştah ve kilo kaybı, gözlerde ve cilt renginde sararma, yeni başlamış diyabet en önemli belirtileridir. Ancak bu belirtiler, kanserin ilerleyen evrelerinde ortaya çıkar. Bu durum, erken tanıyı önemli ölçüde zorlaştırır. Dünyada en çok ölümle sonuçlanan dördüncü kanser çeşididir. Bununla birlikte erken evrede teşhis edildiğinde ameliyat ile tedavi şansı çok yüksektir. Tedavisinde kemoterapi, cerrahi, radyoterapi gibi farklı yöntemlerden yararlanılır.
İçindekiler
Pankreas kanseri, pankreas dokularında başlar ve kısa bir sürede yakın organlara yayılır. Erken evrelerinde tespit edilmesi oldukça zordur. Kanser belirtileri pek çok hastalık semptomları ile karıştırılabilir. Çoğu vakada pankreas kanserine neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Pankreasta kontrolsüzce büyüyen hücreler öldüklerinde bile varlıklarını sürdürebilirler.
Bu durumda bu hücreler birikerek, tümör oluşturabilirler. Pankreas kanseri, iyileşmesi zor olan kanser türleri arasında yer alır. Bunun nedeni diğer organlara kolaylıkla yayılma eğiliminde olmasıdır.
Tümör nedir? Benign ve malign tümörlerin özellikleri ve belirtileri
Pankreas, sindirim sistemi organlarından biridir. Karın boşluğunun hemen arka kısmında uzanır. Ortalama 15-20 cm’lik bir uzunluğa sahiptir. Erkeklerde kadınlara nazaran daha büyüktür. Salgı bezi olarak da isimlendirilen pankreas; midenin arkasında, omurganın bel bölümünde bulunur. Baş, gövde, boyun ve kuyruk olacak şekilde dört bölümden oluşur. Pankreas; endokrin ve ekzokrin olmak üzere iki farklı hücre gurubundan oluşur.
Endokrin hücre grubunun görevi, insülin ve glikojen hormonlarını salgılamak ve kandaki şeker miktarını dengelemektir. Ekzokrin hücre grubunun göreve ise sindirime yardımcı olan pankreas özsuyunu salgılamak ve oniki parmak bağırsağına iletmektir. Pankreas kanserlerinin yaklaşık %90’ı pankreasın ekzokrin kısmında ortaya çıkar.
Pankreas Kanseri hakkında mutlaka bilmeniz gereken 10 önemli uyarı
Kanserin ilk evrelerinde genellikle herhangi bir semptoma rastlanmaz. Semptomlar, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Pankreas kanseri, birtakım diyabet belirtileri ile karşılaşmanıza da neden olabilir. Bunun nedeni pankreastaki tümörün insülin üretimine engel olmasıdır.
Hastalığın teşhisi amacıyla doktorunuz size, tıbbi sağlık geçmişinize yönelik sorular sorabilir. Cilt renginize ve gözlerinize bakarak, karnınıza baskı uygulayarak, sizi fiziksel bir muayeneden geçirebilir. Pankreas kanserinden şüphelenmesi durumunda sizi birtakım testlere tabi tutabilir. Kan, idrar ve dışkı testleri, biyopsi, bilgisayarlı tomografi taraması, manyetik rezonans görüntüleme, en çok başvurulan testlerdir.
Emar (MR) nedir, nasıl çekilir? Manyetik rezonans ne işe yarar?
Görüntüleme testleri ile pankreas ve çevre dokular hakkında görsel bilgi elde edilir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), endoskopik ultrason, laparoskopi, pankreas kanserinin teşhis ve izleme aşamasında yararlanılan testlerden birkaçıdır.
Karaciğer kanseri neden olur? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Ultrason nedir, ne işe yarar? Ayrıntılı ve renkli ultrasonografi neden çeklilir?
Safra kanalını bloke eden tümör, kanda karaciğer enzim ve bilirubin seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Pankreatit polipeptip, karbonhidrat antijeni 19-9 gibi pankreas tümörleri tarafından salınan bazı maddelerin kandaki varlığı, çoğu zaman pankreas kanserine işaret eder. Ancak kan testlerinin görüntüleme testleri ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Çünkü kandaki bu kimyasal maddeler, başka hastalıklara da işaret ediyor olabilir.
Kitle ve tümörün kanserli olup olmadığını anlamak amacıyla doktorunuz, sizden biyopsi ile doku örneği alabilir. Kanserli hücrelerin şekli ve boyutunun değerlendirilmesi ile pankreas kanseri olup olmadığınıza karar verilebilir.
Pankreas kanseri evreleri üzerinde genel geçer ortak bir görüşe varılmamıştır. Bununla birlikte pankreas kanserini dört evrede değerlendirmek mümkündür.
Metastaz nedir, neden olur? Metastatik kanser belirtileri ve tedavisi
Tedavi, kanserin tipine, konumuna ve hangi evrede olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Genel sağlık durumunuz ve yaşınız da tedavi üzerinde belirleyicidir. Ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi; pankreas kanseri tedavisinde başvurulan 3 temel yöntemdir. Doktorunuz, bazen ikisini ya da üçünü kombine bir şekilde yürütebilir.
Kemoterapi ilaçları, kanser hücrelerinin ölmesine yardımcı olur. Bu ilaçlar, oral şekilde alınabileceği gibi damar içine de enjekte edilebilir. Radyasyon tedavisi ile birleştirilebilir. Tümörün küçültülmesi adına ameliyat öncesinde kemoradyoterapiden yararlanılabilir.
İlaçlar daha çok pankreas kanserinin ilerlemiş olduğu durumlarda kanserin ilerlemesini durdurmak ve sağkalım süresini uzatmak amacıyla reçete edilirler. Mide bulantısı ve kusma, halsizlik, saç dökülmesi, ağız, boğaz ve diş etlerinde kızarıklık, kanama; tedavinin olası yan etkileri arasında yer alır.
Kanser hücresinin özel olarak hedeflendiği bu tedavi, hastanın ilaç kullanımından maksimum verim elde edebilmesini hedefler. Yeni geliştirilen bu ilaçlar, standart kemoterapi ilaçlarına nazaran daha etkilidirler. Yaşam süresini uzatan bu ilaçlar aynı zamanda hastanın yaşam kalitesini de yükseltmektedir.
Ameliyat, pankreas kanserinin iyileşmesinin genelde tek yoludur. Lakin kanserin vücudun tamamına yayılması durumunda ameliyat ile tedavi sonuç vermez. Pankreas ameliyatı, uzun ve karmaşık bir ameliyattır. Doktorunuz, tümörün durumuna göre farklı cerrahi operasyonlardan birine karar verebilir. Ameliyat ile pankreasın belirli bir bölümü ya da tamamı çıkarılabilir. Pankreasın tamamının çıkarılmasına total pankreatektomi ismi verilir.
Kanserin pankreasın baş kısmında olması durumunda Whipple ameliyatına başvurulur. Bu ameliyat ile pankreasın baş kısmı, ince bağırsağın ilk bölümü, safra kesesinin tamamı ya da bir kısmı da çıkarılır. Bazen midenin bir kısmının alınması da gerekebilir. Whipple ameliyatı, total pankreatektomiye nazaran daha kolay iyileşir. Ancak yoğun ve uzun bir cerrahi gerektirir. Diğer ameliyat türlerine göre başarı şansı daha yüksektir.
Mevcut tümörün küçültülmesi ve ağrının hafiflemesi için doktorunuz, radyoterapiyi gerekli görebilir. Yüksek enerjili radyasyon ışınlarının kullanıldığı radyoterapi, genelde kemoterapiyle birlikte alınır. Radyasyon terapisi esnasında genellikle geleneksel bir yöntem olan X ışınları kullanılır. Proksimal radyasyon tedavisi ise ilerlemiş kanserli hastalar için bir diğer seçenektir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
Pankreas kanseri erken teşhis edilmezse ve hemen tedaviye başlanmazsa ölümcül olabilen tehlikeli kanser çeşitlerinden biridir.
Hastalığınız teşhis edildiyse ve hangi evrede olduğunuz belirlendiyse, sağ kalım sürenizi merak ediyor olabilirsiniz. Hayatta kalma istatistikleri değişkendir ve rahatlatıcı ya da üzücü olabilir. Ancak ne olursa olsun, kesin değildirler. Genellikle sağ kalım oranları beş yıllık bir süre açısından değerlendirilir.
Bu sayı, ilk tanıdan en az beş yıl sonra hala hayatta olan kişilerin yüzdesini ifade eder. Hayatta kalma oranlarının çoğu beş yılı aşmaz, ancak çoğu insanın o zamanın ötesinde yaşadığını unutmamak gerekir.
Genel olarak, ameliyatla tedavi edilebilen kişiler, ameliyatla tedavi edilmeyenlerden daha uzun yaşama eğilimindedir. Evrelere göre 5 yıllık sağ kalım oranları:
Unutmayın, bu hayatta kalma oranları sadece tahminlerdir. Bu istatistikler kafa karıştırıcı olabilir ve daha fazla soru sormanıza neden olabilir. Özel durumunuzu daha iyi anlamak için doktorunuzla görüşmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca bknz:>>>
Pankreatik nöroendokrin tümörler (NET’ler) cerrahi ile tedavi edilebilir. Aşağıdaki veriler sadece cerrahi ile tedavi edilen hastalar için geçerlidir.
Bu süreçte ağrılarınıza, acılarınıza, iştah ve diyetinizdeki değişikliklere dair olarak doktorunuzdan psikolojik destek alabilirsiniz. Palyatif bakım kapsamında özel eğitimli profesyonellerden yardım talebinde bulunabilirsiniz. Aldığınız bu destekler doğrultusunda kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen kanser türleri ve tedavileri
Pankreas sağlığını gözeten ve pankreası arındıran şifalı bitkileri tüketerek, pankreas kanserinden korunabilirsiniz. Ancak bu bitkileri tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz!
Yeşil çay: Günlük birkaç bardak yeşil çay tüketimi, pankreas sağlığını korumanın yanı sıra kanser oluşum riskini de azaltır. Yeşilçayda yer alan EGCC bileşenleri pankreas kanser hücrelerinin oluşumunu ve yayılmasını önler.
Fesleğen çayı: Pankreas sağlığına iyi gelen bir diğer bitki çayı olan fesleğen çayı, pankreası arındırır ve iltihap oluşumunu engeller. Günlük bir iki bardak fesleğen çayı tüketimi, pankreas kanserinden korunmada fayda sağlar.
Meyankökü: İltihap giderici olarak pankreası arındıran meyankökü, aynı zamanda kandaki glikoz miktarını dengeler. Bu yönüyle özellikle diyabet kaynaklı pankreas kanserinden korunmada etkilidir.
Zerdeçal: Pek çok kanser çeşidinden korunma sağlayan zerdeçal, pankreas kanseri ile savaşmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kemoterapinin etkilerini de artırır. Yemeklere ve salatalarınıza zerdeçal ekleyerek, pankreas kanserinden korunabilirsiniz
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
Limon: Vitamin ve mineral açısından zengin olan limonun kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Limonun suyu gibi kabuğu da oldukça şifalıdır. Günlük bol miktarda limon tüketimi, kötü huylu tümörlerin gelişimini durdurur.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Pancreatic cancer2- About Pancreatic Cancer3- What is pancreatic cancer?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?