Ozon tedavisi, belirli oranlarda ozon-oksijen karışımının dolaşıma veya vücut boşluklarına uygulanmasıdır. Vücudun direncini artıran ozon terapisi, bağışıklık sistemini uyararak hastalıkların tedavisinde kullanılır. Yaşlanmayı geciktirici ve detoks etkisiyle sigara bağımlılığı, zayıflama ve selülit tedavisinde oldukça yaygın kullanılmaktadır. Cilt hastalıklarının, yaraların dezenfeksiyonunda ve tedavisinde, diş çürükleri ve ağız enfeksiyonlarında, hepatit, uçuk ve iltihaplı hastalıklarda sıkça uygulanmaktadır; diyabet, artrit, Alzheimer ve karaciğer hastalıkları gibi çok geniş bir etki alanı vardır. Doğrudan cilde uygulanabilen ozonlanmış zeytinyağı, içilebilen ozonlanmış su, kas-damar enjeksiyonları, ozon sauna gibi çeşitli yöntemlerle uygulanabilir. Solunum ve direkt enjeksiyon ciddi zararlara neden olabilir. Yan etkisi yok denecek kadar azdır.
İçindekiler
Ozon(O3), üç oksijen atomundan oluşan kararsız bir moleküldür; atmosferde doğal olarak bulunan renksiz, keskin kokulu bir gazdır. Temel işlevi, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korumaktır. Güçlü oksitleme ve dezenfekte etme özelliği nedeniyle; içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde ve gelişmiş ülkelerde hava kirliliği kriteri olarak kullanılır. Ozon tedavisi belirli miktarda ozon/oksijen karışımının vücut boşluklarına veya dolaşım sistemine uygulanma sürecidir.
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Diğer tedavilere ek olarak uygulanır, tamamlayıcı destek tedavisidir. Bağışıklık sistemini aktive eder, bozulmuş olan fonksiyonların yeniden canlandırılmasını sağlar. Medikal ozon önerilen dozlarda uygulandığı takdirde güvenli, pratik, etkili ve ucuzdur. Tedavinin başarısı; hastanın durumuna, uygulanan yönteme, konsantrasyona, sıklığına bağlıdır. Ham maddesi oksijen olan ozon, depolanamayan tek gazdır, solunduğunda toksik olabilir.
Ozon tedavisi kan dolaşımını artırarak bağışıklık sistemini düzenliyor
Bir gazın tıbbi tedavi olarak kullanılması için özel teknikler gereklidir. Ozon uygulaması sistemik ve lokal olmak üzere iki şekilde değerlendirilebilir; uluslararası kabul görmüş birçok farklı şekli bulunmaktadır:
Sivilce neden olur? Sivilceye iyi gelen şifalı bitkiler ve tedaviler
Ozon tedavisinin pek çok faydası vardır; öncelikle vücud direncini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. Sigarayı bırakmayı kolaylaştırır. Zayıflama ve selülit tedavisinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Cilt hastalıklarında, ağız yaralarında, uçuk ve iltihaplı hastalıkların tedavisinde faydalı bir yöntemdir.
Peroksitler aracılığıyla ATP üretimini arttırır ve hücre rejenerasyonunu tetikler. Ozonun deriyle direk teması zararlıdır ancak dezenfektan ve oksijen sağlayıcı etkisiyle cilt lezyonlarının, deri enfeksiyonlarının (yanık, cerrahi yaralar, apse, Alopesi, dermatit) tedavisinde ozonlanmış zeytinyağı uygulanabilir.
Eklem içi ozon terapi, en sık diz eklemi olmak üzere, kalça, omuz, ayak bileği ve diğer periferik eklemlerde osteoartritin tedavisinde; romatizmal hastalıklarda, bel fıtığı tedavisinde uygulanmaktadır. Spor yaralanmaları, osteomiyelit, kemik nekrozu, tendon ve bağ yaralanmaları, fibromiyalji, omur ve disk patolojileri kullanıldığı diğer alanlardır.
Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kemoterapi ve radyoterapinin etkinliğini artırmak için yaygın olarak kullanılmasına rağmen, iddia edilen faydalara dair kanıtlar yetersizdir. Etki mekanizması hakkındaki teoriler; kanser hücrelerinin çevresindeki oksijen seviyelerinin arttırılmasının tümör hücrelerini ve patojenleri yok ettiği, metabolizmayı uyardığı fikrine dayanmaktadır. Bu nedenle çalışmalar ozon uygulamasından sonra tümörün oksijenasyon seviyelerinin ölçülmesine odaklanmıştır.
Antibakteriyel etkileri sayesinde yara iyileşmesini ve iskemik dokulara taşınan oksijeni arttırır. Yara bakımında uygun aralıklarla kullanılan ozonlu su bilinen en güçlü mikrop öldürücülerden biridir. Yeni mikroorganizma yerleşmesine engel olan güçlü uygulamalardan biri de yara temizlendikten sonra uygulanacak ozonlu zeytinyağı preparatlarıdır.
Ozonlu yağ, uzun süren ozon kaynağı olarak yara üzerinde kalır ve mikropların üremesini önler; yara yüzeyi ve çevresindeki dokularda rejenerasyon hızlanır. Yumuşak doku travmaları, şeker hastalarında iyileşmeyen kronik yaralara neden olan diyabetik ayak, radyasyon yaralanması, varis gibi birçok durumda kullanılır.
Varis nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri
Ortalama hava yolu direncini ve solunum hızını önemli ölçüde arttırır, kana daha fazla oksijen sağlayarak akciğerlerdeki stresi azaltmaya yardımcı olur. Otit ve sinüzitte lokal uygulamalar sıkça kullanılır. Astım, KOAH, SARS (akut solunum yolu yetersizliği sendromu) için klinik çalışmalar devam etmektedir, ancak iltihaplı hastalıklara karşı etkili olabildiğine dair kanıtlar mevcuttur.
Araştırmalar ozon terapisinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Damardan yapılan ozon terapi %40 oranında metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını artırır. 30 dakikalık ozon sauna uygulamasında yaklaşık 600 kalori yakılabilir.
Selülit tedavisinde kullanılan ozon, cilt altında biriken yağ asitleriyle etkileşerek yağ zincirlerinin kırılmasına ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Selülitte önemli bir problem olan oksijen eksikliğini giderdiği ve kan akışını artırdığı için yağ metabolizması normale döner. Araştırmalar selülit problemi olan hastalara haftada 1-2 kez toplamda 10 seans uygulanan ozon terapi sonrasında deride belirgin bir sıkılaşma olduğunu göstermiştir.
Selülit nedir, nasıl geçer? Selülitin nedenleri ve doğal tedavisi
Ozon terapi, vücudun enerjisini artırır, hafızayı güçlendirir, serbest radikallere karşı savaşan hücreleri ve antioksidanları harekete geçirir. Bu nedenle yaşlanmayı geciktirme (anti-aging), yeniden canlanma ve hastalıklardan korunma için uygulanabilir. Yaşlılar ozon tedavisine oldukça iyi yanıt verirler; sınava hazırlanan gençler, yüksek tempoyla çalışanlar ve sporcular için güçlü bir doping etkisi yaratabilir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu azaltır.
Tedavide kullanılan ozon gazı medikal ozon jeneratörlerinde saf oksijenden üretilir. İşlemler esnasında genellikle anesteziye gerek duyulmaz. En sık uygulanan yöntem hastadan alınan kanın, uygun ozon/oksijen dozuyla karıştırıldıktan sonra damar yoluyla veya kas içi enjeksiyonla geri verilmesidir. Bu yöntemde önceki gece iyi uyumak, bol su içmek, sağlıklı bir kahvaltı yaparak güne başlamak önemlidir.
Ozon gazının kapalı bir sistemde ayaklar-bacaklar için özel plastik bot içinde veya diğer bölgelere uygun torbalarla verilmesine harici ozon tedavisi denir. Ozon uygulanmadan önce yara suyla nemlendirilir. Bir başka yöntem ozon gazının rektal (makat) yolla uygulanmasıdır. Hasta rahatsızlık hissetmeden ozon gazı barsak yüzeyi tarafından emilir.
Genellikle 10 seans yeterli olur, ama kişinin durumuna göre planlanır. 3 gün arayla haftada 2 seans yapılır ve 5 haftada 10 seans tamamlanır. Etki oluştuktan sonra iyileşmeyi korumak için ayda bir devam edilmesi önerilir.
Ozon terapi, bu alanda tecrübesi olan bir doktor, naturopatik pratisyen veya doktor kontrolünde olmak koşuluyla ozon eğitimi almış hemşireler tarafından uygulanmalıdır. Uygulaması basit bir yöntem olmakla birlikte, tekniğin uygulanmasında ve yan etkilerin yönetilmesinde deneyim gereklidir.
Ozon, kararsız yapısına rağmen zeytinyağı gibi doymamış bir yağ asidinin çift bağlarında ozonid olarak stabilize edilebilir. İçerisine aralıklarla özel bazı tekniklerle ilave edilen ozon zamanla zeytinyağını koyulaştırır. Bu jel ozonu yıllarca içerisinde koruyabilir. Ozonlanmış zeytinyağı topikal kullanım için idealdir; deriye uygulandığında cilt hastalıklarında, selülit ve özellikle yanık tedavisinde başarılı sonuçlar verir. Cilde masaj yapılarak uygulanmalıdır.
Ozon tedavisinin maliyetini tahmin etmek zor olabilir, çünkü tedaviler tıbbi durumunuza ve tedavinin süresine göre kişiselleştirilir. ABD’de 110 ABD Doları (işlem başına 90-120 Euro) gibi bir maliyeti vardır. Ülkemizde 2018 yılında uygulamaya ve kuruma göre belirlenen fiyatlar seans başına 50-180 TL aralığında ücretlendirilmiştir.
Ozon tedavisinden önce doktorunuza kullandığınız ilaçlardan, uygulanan özel diyetlerden, kalıtımsal hastalıklardan, alerjilerden bahsetmeyi unutmayın.
Ozon terapisi dünyada yaygın olarak kullanılsa da kanıta dayalı tıp olarak FDA gibi kuruluşlar tarafından henüz onaylanmamıştır. Potansiyel etkilerin anlaşılması için daha fazla araştırmaya gerek vardır. Son yıllarda etki mekanizmalarıyla ilgili bilgiler artsa da toksisitesi halen önemli bir sorundur.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Ozone therapy: A clinical review,2- Ozone therapy for the treatment of chronic wounds,3- What Is Ozone Therapy?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?