Özel hastanelere başvuran her hasta için ayrı bir hasta dosyası düzenlenmelidir. Hasta dosyasına hastanın tedavisiyle ilgili bütün gözlemler ve yapılan muayene, tahlil ve tetkik sonuçları ile uygulanan tedaviler işlenir. Uygulamada bütün özel hastanelerde bu dosya tutulmaktadır.
Bu dosyada sadece verilen tedaviye ya da tatbik edilen tıbbi işlemlere ilişkin kayıtlar yer almaz. Örneğin hastaya uygulanacak tedavinin kabul edildiğine dair muvafakat belgesi de bu dosyaya konulmalıdır.
Kayıtlar bilgisayar ortamında tutulabilir
Diğer yandan Sağlık Bakanlığı, özel hastane kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulmasına izin vermektedir. Ancak bu durum tutulan kayıtların istenildiği gibi değiştirileceği anlamına da gelmemelidir. Kayıtların değiştirilmesinin ve silinmesinin önlenmesi gerekir.
Bu amaçla hastane mesul müdürleri dijital tıbbi kayıtlara fiziki, manyetik veya elektronik müdahalelere karşı gerekli tedbirleri almakla görevlendirilmiştir. Bu konuda verilen göreve aykırı davranan mesul müdürlerin sorumluluğu bulunur. Kayıtlarda tahrifat yapmak veya bunları değiştirmek suçtur. Dijital kayıtların yedeklemesi günlük, haftalık, aylık ve yıllık bazda yapılır.
Hasta kayıtları inceleyebilir ve suret alabilir
Hasta Hakları Yönetmeliğine göre, hasta, sağlık durumu ile ilgili bilgileri içeren dosyayı ve kayıtları inceleyebilir ve isterse bir suretini alabilir. Bu hususta hastane idareleri gerekli kolaylıkları sağlamak zorundadır.
Vekil de aynı yetkiye sahip
Ayrıca bu inceleme ve suretini alma işlemi sadece hasta tarafından değil hastanın yetkilendirdiği vekilince de yapılabilir. Vekil hastanın avukatı veya yetkilendirdiği bir başka kişi de olabilir. Yine hastanın bir kanuni temsilcisi varsa bu kişi de hasta adına yukarıda anılan işlemleri yapabilir. Kanuni temsilciden kasıt hastanın velisi veya vasisidir.
Kanuni temsilci olmayanlar alamaz
Ancak kanuni temsilci olmayanlar kayıtları inceleyip suretini alamazlar. Örneğin erişkin bir kişi kısıtlanmamış olması şartıyla anne veya babasına ya da eşine ait tıbbi kayıtları alamaz.
Mahkeme kararına gerek yok
Annenizin vefatı üzerine yasal mirasçılarının da bu işlemleri yapabilme yani tıbbi kayıtları inceleme ve örneklerini alabilme hak ve yetkisi bulunur. Bu konuda mahkeme ya da savcılık kararına gerek bulunmamaktadır. Size verilen cevap yasaya uygun değildir.
Bu konuda başvurulan özel hastanenin mesul müdürü bir güçlük çıkarmışsa konu sağlık müdürlüğüne iletilmelidir. Ayrıca tıbbi kayıtların verilmesi talebi sağlık müdürlüklerine de yapılabilir. Bu durumda müdürlük istenen bilgi ve belgeleri hastaneden temin ederek hastaya tevdi eder.
Hastanın tıbbi kayıtları inceleme ve örnek alma hakkı sadece özel hastaneler için geçerli değildir. Kamu hastanelerinde işlem gören hastalar için de aynı haklar mevcuttur. Ayrıca hastalar özel muayenehanelerde, tıp merkezlerinde, polikliniklerde de kendileri hakkında tutulan kayıtların bir örneğini alma hakkına sahiptir.
İletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?