İkili kombinasyon kemoterapiye dirençli over kanserinde etkili bulundu
Gynecologic Oncology’de yayımlanan bir çalışmaya göre daha önce over kanserinde hiç denenmemiş iki ilacın, kemoterapiye dirençli kanser hücrelerini %70 oranında yok ettiğini belirtildi. Mayo Clinic araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada iksabepilon ve sunitinibden oluşan bu kombinasyonun ilerlemiş over kanseri hastalar için etkili olabileceği saptandı. Son evrede yakalanıldığında kemoterapiye yanıt vermediği için over kanseri genellikle ölümcüldür.
Çalışmanın yazarlarından hematoloji ve onkoloji uzmanı Dr. Gerardo Colon-Otero da, tümörler kemoterapiye direnç kazandığı için hastaların birçoğunun yaşamını yitirdiğini ve bu kombinasyonun ümit verici olduğunu açıkladı. Bu bulgular, önemli bir molekül olan RhoB’nin de rolünü gösterir niteliktedir. Çalışmanın kıdemli araştırmacısı, kanser biyoloji uzmanı Dr. John Copland, diğer tümör tiplerinde de ilaç yanıtı açısından RhoB’nin başlıca modülatör olduğunu, ancak bu çalışmadan önce over kanserindeki rolünün bilinmediğini vurguladı. Dr. Copland, bu kombinasyon ile RhoB’nin arttığını ve hücrelerin öldüğünü saptadıklarını açıkladı.
Bu çalışma Dr. Copland ve laboratuvar arkadaşı Laura Marlow ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında laboratuvar ortamında iki yeni over hücre hattı geliştirildi. Hücre hatları, çoklu kemoterapiye yanıt vermeyen metastatik kanserli bir hastadan alınan tümör dokusundan elde edildi. Dr. Colon-Otero, yeni hücre hatlarında bu iki ilacı denemeye karar verdi. Bu ilaçlar, over kanserinin tedavisi için onaylı ilaçlar değildir. İksabepilon, diğer taksan ilaçlar gibi bir kemoterapi ilacıdır ve mikrotübülleri hedef alarak, hücrelerin bölünmesini engeller. Metastatik meme kanserinin tedavisinde endikedir. Sunitinib ise, böbrek kanserinin tedavisinde endike olup, tirozin kinaz inhibitör sınıfına ait bir ilaçtır. Büyüme sinyallerinin kanserli hücrelerin içine nüfuz etmesini engeller.
Mayo Clinic’in eski çalışanlarından ve şu anda Seattle, Virgina Mason Tıp Merkezi’ndeki Delores Jones Kanser Enstitüsü’nde görev yapan Dr. Prakash Vishnu, çalışmanın ilk yazarıdır ve Dr. Colon-Otero ve Dr. Copland’ın danışmanlığında bu çalışmayı yürüttü. Dr. Vishnu, her iki hücre hattında da hücre ölümünün monoterapiye kıyasla kombine tedavi ile anlamlı düzeyde daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Örneğin kemoterapiye dirençli hücrelerde (muhtemelen kombine tedavinin işe yaradığı hat), iksabepilon monoterapisi hücrelerin %30’unu; sunitinib ise %10’unu öldürdü. Bu ilaçlar birlikte kullanıldığında ise, hücrelerin %70’i yok edildi.
Dr. Copland, RhoB’nin de bu tür kombinasyon tedavisinden faydalanabilecek hastaların belirlenmesinde bir biyobelirteç olabileceğini belirtti. Çalışma Mayo Clinic tarafından finanse edildi. Çalışmaya Tennessee Üniversitesi’nden Dr. Joseph Santoso ve Mayo Clinic’ten Dr. Kevin Wu katıldı. Ayrıca Dr. Copland’ın laboratuvarından lisans öğrencisi Gregory Kennedy ve William Kennedy de katıldı. Çalışmada herhangi bir çıkar çatışması ifşa edilmedi.
KAYNAK: RhoB mediates antitumor synergy of combined ixabepilone and sunitinib in human ovarian serous cancer. Prakash Vishnu, Gerardo Colon-Otero, Gregory T. Kennedy, Laura A. Marlow, William P. Kennedy, Kevin J. Wu, Joseph T. Santoso, John A. Copland. Gynecologic Oncology, 2011; DOI: 10.1016/j.ygyno.2011.11.019
Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22115851
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?