Otolog fibroblast hücre tedavisi son dönemde estetik cerrahi ve dermatoloji alanında oldukça önem kazanmış bir uygulama, kaza ve doğum sebebi ile yaşanan bazı doku kayıplarının da bu yöntemle tedavi edilebilmektedir. Peki Otolog fibroblast hücre tedavisi nedir, nasıl uygulanıyor, hangi sorunların tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılıyor? Otolog fibroblast hücre tedavisi son dönemde estetik cerrahi ve dermatoloji alanında oldukça önem kazanan uygulamalardan bir tanesidir. Dermal ve subkütanöz defektler örneğin kırışıklar, çatlaklar, akne skarları, yara izleri tedavilerinde otolog fibroblast kullanımı estetik cerrahlar için yeni bir pencere açmıştır.
Otolog hücre tedavisi, bir kişinin sağlıklı kök hücrelerinin tedaviden önce kandan veya kemik iliğinden toplandığı, saklandığı ve tedaviden sonra hastaya geri verildiği bir uygulamadır. Otolog kök hücre nakli, pek çok işlem veya hastalığın tedavisi için kullanılabilir. Örneğin, bir hastanın radyasyon veya yüksek doz kemoterapi tedavisi ile yok edilen kök hücrelerinin yerini alır. Otolog kök hücre nakli en sık lösemi ve lenfoma gibi kan kanserlerini tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca son yıllarda cilt gençleştirme veya estetik işlemlerde çok yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Kaza ve doğum sebebi ile yaşanan bazı doku kayıpları bu yöntemle tedavi edilebilmektedir. Ayrıca kırışık tedavilerinde, yara ve cilt izlerinde de Fibrocell uygulaması yapılabilir. Kök hücre; oluşumundan itibaren vücuttaki tüm hücrelere dönüşebilen, kendilerini devamlı yenileyebilme kapasitesine sahip tüm hücrelerin kaynağı olan hücrelerdir. Organizmanın canlılığını sürdürmesinde en önemli kaynaktır. Kök hücreler olgunlaşma evrelerine göre farklı adlar alırlar.
Dokularda yaralanma, hasar durumlarında sadece bulunduğu dokuya farklılaşarak tamir sağlayan dokunun küçük bir yüzdesi kadar kök hücreler bulunmaktadır. Kök hücreler başlangıçta sadece kemik iliği biopsisi ile elde edilebiliyordu. Son yıllarda yağ dokusunun kemik iliğinden daha yüksek oranda kök hücre içerdiği saptanmış ve kullanılmaya başlanmıştır; ancak yüksek volüm gerektiren enjeksiyonlar, cerrahi işlem gerektirmesi kullanımı kısıtlamıştır.
Ayrıca enjekte edilen yağ dokusunun tutunması da tümüyle mümkün olamamaktadır. Fibrocell uygulamasında kulak arkasından deri biopsisi sonrasında üretilen fibroblast hücrelerinin dokuya enjeksiyonundan itibaren kollajen sentezi başlamaktadır. Enjekte edilen kültüre fibroblast hücreleri dokuda yenilenmesi gereken bölgelerde yenilenme işlemini başlatıyorlar.
Kök hücre nedir? Kök hücre tedavisi ne işe yarar? Nakli nasıl yapılır?
Kapanmayan kronik yaralar
Akne veya su çiçeği sonrası oluşabilen çukurcuk şeklindeki izlerin tedavisinde
Yanık, travma, cerrahi sonrası oluşan oyukluk ve nedbe tedavisinde,
Dudakların dolgunlaştırılmasında,
Yüzdeki kırışıklıkların giderilmesinde
Operasyon gerektirmeksizin bu teknik yüzdeki çevresel defektlerde kalıcı iyileşme gösteren, güvenilir şekilde kullanılan ve nerdeyse % 0 hipersensitif (allerjik) reaksiyon gösteren bir yöntemdir. Bu yöntem, özel bir kültür yöntemi ile otolog canlı fibroblast hücre hattı oluşturmak için hastanın kulak arkasından punch ile alınan küçük bir biyopsi gerektirir. Sayısal olarak çoğaltılan bu canlı otolog fibroblastlar hastanın direk olarak dermisine enjekte edilerek burada sürekli bir protein tamir sistemi oluştururlar.
Son bulgular; cilt gençleştirmede 12 aydan 48 aya kadar ölçülebilir bir iyileşme olduğunu göstermektedir. Bu çalışmalardaki histolojik analizler fibroblast enjeksiyonunun kolajen artışını sağladığını ve bununla birlikte dermal kolajenin kalınlığını ve yoğunluğunu da artırdığını kanıtlamaktadır. Bu yöntem herhangi bir alerjik tepki vermez.
Peeling nedir, ne işe yarar? Evde doğal peeling maskesi yapımı
Hastaya bağlı olarak değişmekle birlikte ilk etkiler 2. enjeksiyondan sonra görülmeye başlar. İlk enjeksiyondan hemen sonra etkinin gözle görüldüğü hastalar da mevcuttur. Etki dereceli olarak 12 aya kadar artarak devam eder. İyileşme ve etki uzun sürelidir ve araştırmalar sonucu 4-5 yıl arasında değişmektedir.
Dolgu enjeksiyonu ve fibroblast tedavisi iki farklı uygulamadır. Dolgu malzemeleri özellikle cilt kırışıklıklarında kısa vadede geçici bir dolgunluk sağlarken, otolog fibroblast enjeksiyonu bir tedavi yöntemi olarak cilt kırışıklıklarının yok edilmesinde etkili fakat dolgu malzemelerine nazaran daha uzun vadede etki gösteren bir yöntemdir. Otolog fibroblast hücre tedavisi uygulaması dolgu malzemeleri ile karıştırılmamalıdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?