Osteoporoz riskini artıran faktörler ve kemik erimesine karşı koruyucu öneriler

Kategori: Osteoporoz, Sağlıklı Yaşam Print

Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının çok yakın ilişki içinde olduğu hastalıklar listelendiğinde hiç şüphesiz ki osteoporoz ilk sıralarda geliyor. Zira hastalık kemiklerin kalsiyum ve diğer mineralleri kaybedip daha kolay kırılma eğilimi göstermesiyle ortaya çıkıyor. Bu nedenle vücudumuzun yaşayan dokuları kemiklerimize çocukluktan itibaren yatırım yapmamız son derece önem taşıyor. Osteoporoz her ne kadar ileri yaş hastalığı olsa da belli bir dönemden sonra birdenbire ortaya çıkmıyor. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Filiz Ateş, osteoporozdan korunmada etkili beslenme önerileri hakkında bilgi verdi.

Yaşam tarzı, hastalığa zemin oluşturan düşük kemik kalitesi ve yoğunluğunun gelişmesini ciddi şekilde etkiliyor. Hatta bu etki anne karnına kadar uzanıyor. İstatistikler dünyada her 3 kadından ve her 5 erkekten birinde osteoporoza bağlı kırıklar geliştiğini gösteriyor. Yaygınlığı bu denli yüksek olduğu için osteoporozdan korunmaya yardımcı önlemler çok daha değer kazanıyor. Bu önlemlerin başında da doğru beslenme geliyor…

Kemik erimesine (osteoporoz) karşı koruyucu besinler: Soğan, erik, zeytin

Doruk kemik kütlesini yükseltin

Kemik yapımı gelişiminin bebeklik ve çocukluk döneminden başlayarak genç erişkinliğe kadar devam eeder. 20 yaşlara ulaştığımızda ise doruk kemik kütle denilen en güçlü noktaya ulaşıyor. İşte tam bu aşamada bebeklikten itibaren kalsiyumdan zengin gıdaların yeteri kadar tüketmenin önemi ortaya çıkıyor.

Çünkü doruk kemik kütlesi yükseldikçe osteoporoz riski azalıyor. Doruk kemik kütlesine ulaştıktan sonra yavaş yavaş güç kaybeden kemiklerde yıkım başlar ve menopozla birlikte kayıp hızlanarak devam eder. . Erkeklerdeki kemik kaybı ise 50 yaşından sonra yaşanmaya başlıyor. Kemik kaybını azaltmak ve daha güçlü kemiklere sahip olmak için kalsiyum ve D vitamini gereklidir.

Her yaşta kalsiyuma yer açın

Sağlıklı ve güçlü kemiklere ulaşarak osteoporozdan korunmak için mutlaka kalsiyum gerekiyor. Kemiklerimizin de yapı taşını oluşturan kalsiyumun hangi miktarda alınması gerektiği ise yaşa göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin hamilelik ve emzirme dönemi ile büyüme hızının arttığı ergenlikte ihtiyaç duyulan kalsiyum miktarı artıyor.

Bu dönemde önerilen kalsiyum miktarı 1200 mg’dır. Günlük gereksinim 2 su bardağı süt-yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir+ 1 porsiyon sebze yemeği+ 3 porsiyon meyve ile karşılanabiliyor. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Filiz Ateş, “Günlük süt ve süt ürünleri ve özellikle kalsiyumdan zengin, koyu yeşil yapraklı sebzelere  beslenmenizde daha çok yer verin. Bununla birlikte tahıl ve baklagiller de yeterli kalsiyum alımında destek veriyor” diyor.

Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Günde 20 dakika güneşle temas edin

D vitamini eksikliğinin osteoporoz riskini artırdığına işaret eden  Dr. Filiz Ateş, bunun için de günde 20-30 dakika kadar ellerin, kolların güneşle temas etmesinin yeterli olduğunu belirtiyor. Besinlerle alınan kalsiyumun vücut tarafından emilimini sağlayan D vitamini, cildin güneşle teması sonrasında vücut tarafından üretiliyor. D vitaminin aynı zamanda kemiğin gelişimine de yardımcı olmaktadır.

Osteoporoz riskini artıran faktörler

  • Yetersiz kalsiyum ve D vitamini alınması,
  • Yüksek sodyum içeren diyetler,
  • Çinko yetmezliği,
  • Düşük florid alınması,
  • B, C, K vitamin yetmezliği,
  • Aşırı kafein, alkol tüketimi

Osteoporozdan bu önerilerle korunun

  • Her gün mutlaka bol taze sebze yiyin
  • Kırmızı et yerine beyaz et ve balık tüketin
  • Aşırı yağ tüketiminden kaçının
  • Çok fazla proteinli gıdalar tüketmeyin
  • Baklagilleri tercih edin
  • Fosfat içeren hazır gıdaları azaltın
  • Hazır yemekler, konserveler, katkı maddeleri olan gıdalardan uzaklaşın, taze ev yemekleri tercih edin
  • Daha az tuz kullanın
  • Tükettiğiniz şeker miktarını azaltın
  • Kahve, kola gibi içeceklerden uzak durun
  • Bol su için

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla