Ramazan ayı süresince aç ve susuz kalmaya bağlı olarak vücutta birtakım ağrıları oluşabiliyor. Oruçluyken baş ağrısının oldukça sık görüldüğünü belirten Ağrı ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, oruçluyken nefes egzersizleri ve buz kompresi yaparak baş ağrılarının azaltılabileceğini söyledi. Açlık ve susuzluk kan basıncında ani hareketlenmelere sebep olarak baş ağrısına neden olabiliyor. Migren gibi kronik ağrısı olan kişilerin oruç tutması baş ağrısını tetikleyebilir. Migren benzeri ağrısı olan hastaların bazıları koruyucu tedaviyi sürdürmek kaydıyla oruç tutabilir.
İlaçlarını düzenli ve oruca uygun bir şekilde kullanabilecek olan kişiler oruçlarını tutabilir, ancak bu kişiler Ramazan boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrısı yaşayabilir. Hafif ve orta şiddette bir ağrıysa kişi nefes ya da gevşeme egzersizleriyle bu ağrıyı geçirebilir. Ağrıyı azaltmak için yapılan egzersizler ağrı kontrolünde çok faydalıdır. Ağrılar için nefes ve gevşeme egzersizleri yapılabilir.
Kişi kendi kendine kaslarını gevşettiği egzersizler sessiz, sakin bir ortamda, mümkünse sevilen bir müzik eşliğinde yapılması çok faydalı olur. Ayrıca başka bir şeyle uğraşılabilir, müzik dinlenebilir veya kişiyi rahatlatan herhangi bir şeyle ilgilenilebilir. İmkân varsa, loş ve sessiz bir ortamda uzanıp temiz hava almaya çıkılabilir. Ayrıca migren ağrısı sırasında başı bir eşarp veya tülbentle sıkmak, başın üzerine buz veya soğuk uygulamanın atağı geçirmede oldukça yardımcı olur.
“Türkiye Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyolojisi Çalışması” verilerine göre kadınlarda migren oranı %24,6 erkeklerde %9. Buna göre ülkemizde her 4 kadından ve her 12 erkekten birinde migren görülüyor. Araştırmaya göre Türkiye’de 18-65 yaş arası erişkinlerde migren sıklığı %16, yani her 7 kişiden biri migrenli. Bu oranlara göre ülkemizde yaklaşık 12 milyon migren hastası bulunuyor. Migrenin birçok tetikleyicisi vardır. Açlık, susuzluk, lodos, uykusuzluk veya her zamankinden fazla uyumak, bazı yiyecekler ve kadınların yaşadığı hormonal değişiklikler atakların gelmesine sebep olabiliyor.
Kronik migren atağı; zonklayıcı, yaşam kalitesini düşüren, çoğu zaman bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyetle birlikte geliyor. Oruç tutan kronik migren hastalarında bu ataklar daha fazla soruna neden olabiliyor. Özellikle uzun süren açlık ve susuzluk migreni tetikleyebiliyor. Hava sıcaklığındaki artış, uyku düzenindeki değişiklikler ve oruç, pek çok kişide baş ağrısı şikâyetlerini artırsa da uygun tedavi yöntemleriyle kronik migren ağrıları ile başa çıkılabiliyor. Kronik migren hastaları da iftar ve sahurda bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durarak, koruyucu tedavi yöntemlerini tercih ederek migren ataklarını kontrol altına alabilir ve ağrısız bir ay geçirebilirler.
Oruç tutmak isteyen ancak atak geçirir miyim korkusu yaşayan kronik migren hastaları ‘Botulinum Toksin A’ uygulaması yaptırmaları gerekir. Araştırmalar 3 aydan fazla süre boyunca, ayda 15 ya da daha fazla gün, migren karakterinde baş ağrısı olarak tanımlanan kronik migren tedavisinde botulinum toksin uygulamasının etkili olduğunu gösterdi.
Kozmetik amaçla sadece yüz bölgesinde uygulanan Botulinum Toksin A, migren tedavisinde alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara uygulanıyor. Uygulamanın etkisi yaklaşık 6 ay sürüyor.
Oruç öncesi bol sıvı tüketilmeli, uykusuz kalmamalıdır. Kafein kesilmesine bağlı başağrısı tetiklenmesine karşı sahurda güçlü kafein etkisi olan bir bardak kahve ile kesilme sıkıntısını yok edebilirler.
Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketerek başağrısından korunulabileceğini söyleyen Dağcıoğlu, kronik migreni olanlar “az yağlı yoğurt, az yağlı süt, çavdar, buğday, bezelye, havuç, patlıcan, brokoli, karnabahar, lahana, mantar, domates, biber, marul, yeşil fasulye, kiraz, erik, greyfurt, şeftali, elma, armut, kuru kayısı yiyebilir” dedi.
Oruç tutmaması gerekenler ve orucun riskli olduğu 6 hastalık
Kronik migreni olanların bazı sabıkalı gıdalardan uzak durması gerekir. Eğer oruç tuttuğunuzda baş ağrısı yaşamak istemiyorsanız sosis, salam, sucuk, janbon gibi şarküteri ürünleri, cips, ısıtmaya hazır yiyecekler, alkol, sigara pasta, kurabiye, hamur işleri, beyaz pirinç, beyaz ekmek, kavun, patates, dondurmadan uzak durun. Muz, peynir, çikolata, soğan, fıstık ezmesi, sirke gibi besinleri tüketmeyin.
Bezelye neye iyi gelir? Nasıl yapılır? Faydaları ve zararları
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?