Böbrek rahatsızlığı olan ancak bunun farkında olmayan kişiler, Ramazan’da değişen beslenme düzeni nedeniyle sorunlar yaşayabiliyor. Ramazan yaza denk geldiği için vücut sıvı kaybına daha meyilli. Böbrek fonksiyonları sınırda seyreden bir kişinin böbrek sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenir. Özellikle diyabet, hipertansiyon veya kalp-damar hastalığı olanların, böbrek taşı düşüren veya kum düşürmüş olanların veya ailelerinde bu hastalıkları geçirmiş yakınları olanların, gece sık tuvalete kalkanların Ramazan öncesi kan ve idrar tahlilleri için hekimlerine danışması gerekir.
Oruç tutmaması gerekenler ve orucun riskli olduğu 6 hastalık
Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını kapatamadıkları için hastalığının farkında olmayan birçok kişi, Ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvuruyor. Böbrek yetersizliğinin en kesin tedavisi bol su içilmesidir. Kronik böbrek hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır. Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerler.
Böbrek hastalığı olan veya böbrek hastalığı yönünden riskli olan bireylerin Ramazan’da dikkat etmeleri gereken noktalar:
Ramazan’da böbrek sağlığını korumak için su tüketimine dikkat!
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?