Endokrinoloji alanında Dünyanın saygın kongreleri arasında bulunan EndoBridge®, COVID-19 salgını nedeniyle tamamen online ortamda 22-24 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi. EndoBridge organizasyonu tarafından verilen bilgide, online toplantılara 92 ülkeden 1617 delegenin katıldığı bildirildi. Sekizinci kez düzenlenen kongrenin, Avrupa Akreditasyon Konseyi tarafından kredilendirilen 3 günlük bilimsel programda 6 konferans ve 4 vaka tartışma paneliyle gerçekleştirildiği; İngilizce dilinde yapılan kongrede katılımcılar için Türkçe, Rusça ve Arapça eşzamanlı çeviri sağlandığı vurgulandı.
EndoBridge kurucu ve başkanı Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız yaptığı değerlendirmede, kongrenin bu yıl ilk kez tamamen online ve interaktif olarak yapıldığının altını çizerek, 92 ülkeden rekor sayıda katılımcı ile yine hormon dünyasında kültürler arası diyalog ve iş birliği geliştirdiğini kaydetti.
EndoBridge® 2020’de, 7 farklı ülkeden 19 konuşmacının yer aldığını Prof. Dr. Yıldız, şu bilgiler verildi: “Düşük riskli papiller tiroid kanserleri, akromegaliyi diyetle tedavi edebilirmiyiz?, hirşutizm ve polikistik over sendromunun teşhisindeki yenilikler, testosteron tedavisinin güvenliği, pankreas nöroendokrin tümörleri, eşlik eden kardiyovasküler hastalığı bulunan hastalarda antihiperglisemik tedavilerin optimizasyonu konuları canlı yayınlarla katılımcılara aktarıldı. Adrenal, hipofiz ve kemik metabolizması konularında dünyanın farklı ülkelerinden ilginç vakalar da ayrıca interaktif ortamda tartışıldı.”
EndoBridge® 2021’in 21-24 Ekim günleri arasında Antalya’da gerçekleştirilmesinin planlandığı hatırlatılırken, 2021 kongresine ilişkin detaylı bilgiye www.endobridge.org adresinden ulaşılabileceği bildirildi.
Öteyandan, EndoBridge kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız, Amerikan Endokrin Kongresi’nin (ENDO) 2021 eş başkanlığına seçildi. Prof. Dr. Yıldız, bu göreve seçilen ilk Türk bilim insanı oldu. Prof. Dr. Yıldız, eş başkanlığa seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, ENDO’nun yüz yıldan fazla süredir gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Hormon hastalıklarında bilimsel çalışmaların ele alındığı ENDO’da bu yıl 27 binin üzerinde bilim insanı yer aldı. ENDO’nun eş başkanlığına bugüne kadar Amerika dışından çok az kişi seçildi. Eş başkanlığı ilk defa Türkiye’den bir bilim insanı üstlenmiş olacak. Bu anlamda hem ülkem adına hem Türkiye bilim ve endokrinoloji camiası adına hem de Hacettepe Üniversitesi adına mutlu ve gururluyum” dedi.
Prof. Dr. Yıldız, Türkiye’de tıp alanındaki araştırmaların önemli bir seviyeye geldiğini vurgulayarak, ülke prestijinin de yükselmekte olduğunu ifade etti. Özellikle obezite ve kadın metabolik sendromu ağırlıklı çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Yıldız, endokrinoloji alanında Avrupa Endokrinoloji Derneği ve Amerikan Endokrinoloji Derneğinin bu alandaki iki güçlü sivil toplum örgütü olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Yıldız, “2017’de Avrupa Endokrinoloji Derneği’nin Portekiz’de yapılan kongresinde başkanlık görevine seçilmiştim. Şimdi Amerikan Endokrinoloji Derneği’nin de 2021’de ENDO organizasyonunda eş başkanlığa seçildim” diye konuştu.
ENDO 2021’in online ortamda gerçekleştirileceğini belirten Prof. Dr. Yıldız, kongrede “yapay zeka ve makina öğrenmesi” ile rejeneratif tıbbın öne çıkan konular olacağını, yapay zeka uygulamalarının, endokrinoloji alanında hem tanı hem de tedavi ve izlemde bazı avantajlar sağlayacağını bildirdi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?