Omuz ağrısı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir eklem sorunudur. Kolumuza hareket açıklığı sağlayan omuz eklemi, vücudun en hareketli eklemidir. Omuz eklemini çevreleyen yumuşak dokuların hasar görmesi ağrıya ve hareket zorluğuna neden olabilir. Gençlerde çoğunlukla kaza veya spor yaralanmalarından kaynaklanabilen omuz ağrısı, yaşla birlikte omuz eklemindeki doğal aşınmanın sonucunda zamanla kalıcı olabilir. Yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilen ağrı, hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Boyun hastalıklarının yanı sıra karaciğer, kalp veya safra kesesi hastalıkları da omuz ağrısına neden olabilir. Çoğu zaman egzersiz ve sıcak-soğuk kompres gibi basit yöntemler tedavide işe yarasa da uzun süren ağrılarda fizik tedavi, ilaç veya ameliyat gerekebilir.
İçindekiler
Omuz ağrısına çeşitli faktörler ve koşullar neden olabilir; ateş, omzu hareket ettirme güçlüğü, eklem çevresinde kalıcı morarma, sıcaklık ve hassasiyet hissederseniz mutlaka bir doktora başvurun.
Omuz ağrısının en yaygın nedeni rotator manşet tendinitidir. Rotator manşet, kolun dairesel hareket etmesini sağlayan bir grup kas ve tendondur. Omuz eklemi çevresindeki bu tendonlarda yaralanmadan kaynaklı yırtılma, şişme veya iltihaplanma oluşabilir. Böyle bir durumda saçınızı tararken, giyinirken veya geriye doğru uzandığınızda omzunuzda ağrı ve sertlik hissedersiniz. (1)
Omuz sıkışması omuz ağrısının en sık rastlanan bir diğer nedenidir. Omuz kemiğinin üst kısmı alttaki yumuşak dokulara baskı yaptığında oluşur ve kolunuzu kaldırdığınızda ağrı hissedersiniz. (2)
Kas ve tendon gibi iki yapı arasındaki sürtünmeyi azaltan bursalar, içi sıvı dolu küçük keseciklerdir. Kolunu kullanarak çalışan kişilerde omzun aşırı kullanımı bursanın iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur. Bu durum günlük aktiviteleri zorlaşabilir. (3)
Tendinit çoğunlukla kası kemiğe bağlayan bir kordon olan tendondaki iltihaplanmanın bir sonucudur. İş veya spor esnasındaki aktiviteler akut; artrit gibi dejeneratif hastalıklar veya yaşa bağlı yıpranmalar kronik tendinit nedenleridir. (4)
Ani yaralanmalar veya aşırı kullanım sonucu, omuz çevresindeki bağlar, tendonlar ve kaslar gevşediğinde veya yırtıldığında omuz çıkıkları meydana gelebilir. Kısmi veya tam olabilen çıkıklar, kolunuzu kaldırdığınızda ağrıya ve dengesizliğe neden olur. (5)
İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler
Omuz eklemi çevresindeki dokuların kalınlaşması, iltihaplanması ve sertleşmesinden veya tendon yırtılmasından kaynaklanabilir. Omzun hareketi haftalar veya aylarca kısıtlanabilir. Tipik olarak 40-60 yaş arasındaki kişilerde gelişir; erkeklere göre kadınlarda ve diyabet, yüksek kolesterol, tiroid bozuklukları olan kişilerde daha yaygındır. (6)
Omuzdaki kıkırdaklar aşındığında kemikler birbirine sürtünmeye başlar ve zamanla kireçlenme gelişir. Spor veya iş yaralanmaları veya yaşla birlikte kronikleşen aşınma ve yıpranma sonucunda oluşabilir. Tipik olarak orta yaşlarda başlayan ve yavaş gelişen şişlik, ağrı ve sertlik gibi semptomlar zamanla kötüleşir. (7)
Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Omuz ağrısının birçok nedeni olabileceği için doktorunuz tıbbi geçmişinizi isteyecek ve detaylı bir fizik muayene yapacaktır. Sonrasında kesin tanıyı belirlemeye yönelik testler isteyebilir; (8)
Röntgen nedir, nasıl çekilir? Radyografik muayene ve zararları
Omuz ağrısı için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine başvurmanız gerekir.
Sarı kantaron yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?
Tedavi, ağrının nedenine bağlıdır ve uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi vardır. Hastaların büyük çoğunluğu dinlenme, egzersiz ve ilaç tedavisi gibi basit yöntemlere yanıt verir ancak bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.
Çoğu omuz ağrısı vakalarında egzersize dayalı bir rehabilitasyon programı uygulanır. İlk tedavi yaklaşımlarından biri fizyoterapidir ve hastalara ağrıyı daha da kötüleştirecek aktivitelerini değiştirmeleri önerilir. Fizyoterapi sertlik ve halsizliği gidermeyi amaçlar, omzun güçlenmesine ve esneklik kazanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte askı veya omuz immobilizeri kullanmanız gerekebilir. (9)
Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir? Fizyoterapist ne iş yapar?
Tekrarlayan çıkıklar ve döndürücü manşet yırtıkları gibi belirli problemlerde egzersizden fayda sağlanamadığı durumlarda; osteoartrit ve romatoid artritin neden olduğu şiddetli eklem hasarlarında ve bazı donmuş omuz vakalarında ameliyat önerilebilir. (10)
Cerrahi süreçte, yara dokusunu çıkarmak ve yırtık dokuları onarmak için artroskopi veya omuz replasmanı için geleneksel açık prosedürler tercih edilebilir. Kas gücünü ve hareket açıklığını korumak için ameliyat sonrasında rehabilitasyon da aynı ölçüde gereklidir.
Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri
Germe ve güçlendirme egzersizleri, esnekliğinizi artırarak hareketlerinize rahatlık getirecektir. Bu egzersizleri haftada 3 ila 6 kez yapabilirsiniz. 10 dakikalık bir rutinle başlayın ve daha esnek hale geldikçe süreyi kademeli olarak artırın, ancak sınırlarınızı çok fazla zorlamayın.
Eklem ağrısı neden olur? Nasıl geçer? En etkili tedavi yöntemleri
Boyun fıtığı neden olur? Belirtileri, tedavisi ve egzersizleri
Çoğunlukla düşme, kaza ve spor yaralanmaları sonucunda alınan darbeler veya kırık ve çıkıklar akut omuz ağrısının nedenleri arasındadır. Bu tür ağrılar genellikle herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan egzersizle veya basit yöntemlerle iyileşme eğilimindedir. Ancak 1-2 hafta içinde iyileşmeyen ve zamanla daha da kötüleşerek kronikleşen ağrılar mutlaka uzman bir doktor tarafından değerlendirilmeli; altta yatan neden tespit edilerek, olası başka bir probleme yönelik tedavi belirlenmelidir.
Donuk omuz, boyun fıtığı, sıkışma sendromu veya rotator manşet yırtıkları uzun süreli ağrılara neden olabilir. Böyle bir durumda diğer tedaviler fayda sağlamazsa ameliyat gerekebilir.
Hareketsiz bir yaşam süren kişilerde veya felç geçirmiş yatalak hastalarda daha sık rastlanan donuk omuz sendromu veya kireçlenme, diyabet, dolaşım bozuklukları ve boyun fıtığı gibi durumlar sol omuzda ağrıya neden olabilir.
Hafif ağrılı durumlarda kişiler mümkün olduğunca omuz eklemlerini çalıştıracak egzersizler yapmaya çalışmalıdır. Şiddetli ağrılarda hastaların bir fizyoterapist yardımıyla fizik tedavi almaları veya diğer olası tedavilere başvurmaları gerekecektir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Shoulder pain2- Shoulder Injuries and Disorders3- Shoulder pain4- Shoulder pain and how to treat itYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?