Agresif benign primer tümörleri, primer malign tümörler ve soliter omurga metastazlarında uygulanır. Kordoma, kondrosarkoma, pankoast tümörü, osteoblastoma ve dev hücreli tümörler gibi tümörlerde en blok rezeksiyonla iyi sonuç alınabilir. Bazı sarkomlarda tümör duraya yapışık olabilir ve duranın o bölümünün eksize edilmesi gerekir. Bu bölgeye otolog ya da kas greftiyle duroplasti yapılır. Tümör, vertebranın korpusunu ya da posterior elemanlarını invaze etmişse, her iki pedikül kesilerek en blok rezeksiyon yapılır.
Eğer tümör vertebranın korpusunun bir tarafını ve ipsilateral pedikül ve artiküler prosesi tutmuşsa; sagital split osteotomi uygulanrak en blok rezeksiyon yapılır. Eğer her iki pedikül tutulmuşsa, intralezyonal diseksiyon uygulanarak cerrahi tümör alanı eksize edilir.
Dejeneratif omurgada olduğu gibi omurga tümör cerrahisinde füzyon daima amaçlanmaz. Cerrahiden sonra psöartroz gelişme olasılığı vardır. Özellikle de primer tümörler ya da 4000 rad üzerinde radyoterapi alan hastalarda psödoartroz gelişme olasılığı daha yüksektir.
Spondilektomi sonrası oluşan boşluk metil metakrilatla doldurulabilir. Avantajı kolay uygulanır, ucuzdur, tümör invazyonuna ve radyoterapiye dirençlidir. Ayrıca otogreft ve allogreftler de bu amaçla kullanılabilir. Karbon fiber ve titanyum kafesler sıklıkla bu amaçla uygulanabilir.
Pedikül ve lateral mass vidası ve rod tercih edilir. Füzyon sonlanma seviyesine dikkat ediilmelidir. Omurganın birleşke bölgesinde(servikotorasik, torakolomber ) ve tümörün olduğu seviyelerde füzyon sonlandırılmamalıdır.
Spinal tümörlerde, sadece anterior ya da sadece posterior füzyon başarısız olması nedeni ile çoğu vakada hem anterior hem de posterior yaklaşım kombine uygulanmaktadır.
Osteoporotik fraktürlerde genelde uygulanan bir tekniktir. Komprese vertebranın içerisine bir iğne ile girilerek sement enjekte edilir. Ve ağrıya neden olan vertebra daha stabil ve güçlü hale getirilir. Komplikasyon oranı, osteoporotik vertebralarda %1-3 iken; malign vertebra tümörlerinde uygulandığında %7-10 oranına yükselir.
Cerrahi tedavi omurga tümörlerinin tedavisinde önemli bir role sahiptir. Yaşam süresindeki uzama, bu tümörlerin populasyondaki sayısında artışına neden olmaktadır. Enstruman teknolojisi ve biyolojik yenilikler, yapılan yeni klinik ve laboratuvar çalışmalar, bizleri bu tür tümörlerin tedavilerinde umutlandırmaktadır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?