Çoğunlukla erkeklerde görülür. İPF’si olan bir kişinin akciğer dokusu süngersi yapısını kaybeder, kalınlaşır, sertleşir ve yaralı bir hal alır. Hastalığın oluşumunda nefes yolu ile alınan bazı zararlı maddelerin rol alabileceği düşünülmektedir.
İdiopatik Pulmoner Fibrozis nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Hastalığın en önemli belirtileri kuru öksürük, nefes darlığı, fiziksel aktivitelerde kısıtlılıktır. İleri dönemlerinde günlük yaşamını sürdürmek için gerekli faaliyetlerde bile nefes darlığı yaşanabilir. Bazı hastalarda yavaş bir gidiş olmasına karşın, çoğu hastada nefes darlığı hızla ilerleyerek hastayı solunum yetmezliğine sokar.
Akciğer tomografisinde İPF için tipik görüntünün olması ve sebep olacak başka bir hastalığın bulunmaması durumunda biyopsi yapılmadan tanı konulabilir. Bazı durumlarda tanı için akciğer biyopsisi yapılması gerekebilir. Hastalığın ağırlık derecesi; akciğer tomografisindeki görünüm, solunum fonksiyon testleri ve egzersiz testleriyle değerlendirilir.
Yaşın artması ile normal kişilerde de solunum fonksiyonlarında doğal kayıplar olmaktadır. İPF’de ise bu kayıp hızlanmıştır. İdiopatik Pulmoner Fibrozisi iyileştiren kesin bir tedavi olmasa da, son yıllarda tüm dünyada yapılan çalışmaların verdiği sonuçlara göre iki etken madde (Nintedanib ve Pirfenidon) İPF tedavisi için onay almıştır. Bu tedaviler; belirtilerin hafiflemesine ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. İPF’nin tedavisi konusunda yeni umutlar sunacak çalışmalar sürmektedir. İleri hastalığı olan hastalar akciğer nakli için uygun merkezlere yönlendirilmelidir.
Türk Toraks Derneği Klinik Sorunlar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Gülfer Okumuş ayrıca; 13-14 Ocak 2018 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek uluslararası katılımın sağlanacağı “Pulmoner Vasküler ve İnterstisyel Akciğer Hastalıklarında Güncel Gelişmeler” isimli sempozyumda IPF hakkında güncel gelişmelerin tartışılacağını belirtti.
İdiyopatik Pulmoner Fibrozis için geliştirilen tedavinin sonuçları açıklandı
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Merhaba, Covid için tomografi çektirdim negatif çıktı fakat ben hala nefes alamıyorum. malum sebepten hastaneyede gidemiyorum. Sizden ricam rapor sonucumu bana söylerseniz çok sevinirim. KONTRASTSIZ TORAKS ACİL BT İNCELEMESİ KLİNİK BİLGİ: Korona virüs enfeksiyonu �?üphesi ile tetkik edilen hasta TEKNİK: IV kontrast vermeden 1,5-2 mm’lik kesit kalınlı�?ında aksiyel planda kesitler… Devamını oku »