Kahvaltı uzun süren açlık sonrasında vücuda enerji sağlaması açısından son derece önemlidir. Güne zinde başlamak ve gün içerisinde, içinde bulunduğu faaliyetlerde anlama, algılama, anımsama ve verimli bir şekilde çalışmak için kahvaltının önemi büyüktür. Özellikle sabah erken saatlerde okula giden öğrenciler incelendiğinde güne kahvaltı ile başlamayanların okul başarılarında azalma olduğu görülmüştür.
Gece boyu vücut enerji harcamaya devam eder ve eğer güne kahvaltı ile başlamazsak yeterli enerji olmadığından kan şekerinde düşmeler, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyonda azalmaları yaşanır bu da okul başarısını olumsuz etkileyen ancak güzel bir kahvaltı ile tüm bunların önlenmesi mümkündür.
Mevsim geçişlerinde çocukları hastalıklardan korumak için öneriler
Güne kahvaltı yapmadan başlayan çocuklar genellikler ilerleyen saatlerde kantinden çikolata tarzı hazır besinler tüketmektedirler, dolayısı ile öğlen yemeğine genellikle tok girmektedirler, bu da onların öğlen yemeklerinde yeterli miktarda besim tüketmemelerine ve öğleden sonra tekrar acıkarak aynı tarz hataları yapmalarına neden olmaktadır. Kahvaltı yaparak bu hataların önüne geçmemiz mümkün.
Diğer taraftan öğlen yemeklerinde ise genellikle sebze yemekleri çok fazla tercih edilen yemekler olmayıp yerine daha çok mönüdeki pilav makarna ve tatlılar tüketilebilmektedir. Çocuklarınızın öğlen ne yediğini öğrenerek en azından beslenmesinde eksik kalan bölümleri tamamlaya çalışın, sebze, yoğurt gibi.
Yeni yönetmeliklerde kantinler her ne kadar kontrol altına alınmaya çalışılsa da siz yine de kantinde satılanları ve çocuğunuzun neler yediğini takip edin. Çocuklarınızı besin çeşitliliğinin önemini anlatmaya çalışın ve bunun için örnek olmaya çalışın, unutmayın siz sebze yemiyorsanız çocuğunuza sebze yemenin sağlıklı olduğunu söylemek ona çok inandırıcı gelmeyecektir.
Ara öğünler düşen kan şekerinin toparlanmasına yardımcı olur ve halsizlik yorgunluk belirtilerini ortadan kaldırır. Eğer okulda ara öğün uygulaması yok ise mutlaka çocuğunuzun yanına aralarda tüketmesi için pratik besinler koyunuz . Yapılabilecek en güzel tercihler; taze veya kuru meyveler, fındık, ceviz, badem, 1 kutu süt veya ayran, 1 dilim evde yapılmış kek veya kurabiye olabilir.
Beslenme çantasında taşınması kolay ve besleyici değeri yüksek besinler olmalıdır. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler hem çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği hem de enerji vereceği için beslenme çantasında yer almalıdır. Ana öğün için ise bozulacak, kokacak ya da yerken hijyen sorunu yaşatabilecek yemeklerden kaçınmalı.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?