Pek çok çalışma maternal obezite ve yaşamın ileriki dönemindeki hastalıklar arasında bir bağlantı göstermiştir, ancak maternal obezitenin çocuklarda kardiyovasküler nedenlerden artan ölümle ilişkili olup olmadığı hala açık değildir. 1950’den günümüze doğum ve ölüm kayıtlarını kullanarak, İskoçya’daki bir araştırmacı ekibi 28.540 kadın –doğumdan önceki ilk vizitlerinde vücut kitle indeksi (VKİ) kaydedilen 37.709 çocuğunu tanımladı.
Gebelik döneminde obezite ve aşırı kilonun yarattığı 8 ciddi tehlike
VKİ, zayıf (VKİ 18.5 veya daha düşük), normal kilolu (VKİ 18.5-24.9), fazla kilolu (VKİ 25-29.9) ve obez (VKİ 30 veya daha yüksek) olarak tanımlandı. Gebelikle hakkında annenin doğumdaki yaşı, daha önceki gebeliklerin sayısı, anne ve babanın sosyal statüsü ve infantın cinsiyeti, doğum ağırlığı ve doğumdaki gebelik süresi ile ilgili ayrıntılar harmanlandı. Annelerin %21’i fazla kilolu ve %4’ü obezdi. 37.709 çocuktan 6.551’i herhangi bir sebepten öldü.
Çeşitli faktörler için ayarlamadan sonra, araştırmacılar obez annelerin erişkin çocuklarında erken ölüm riskinde %35 artış buldu. Ayrıca normal VKİ olan annelerin çocukları ile kıyaslandığında obez annelerin çocuklarında bir kardiyovasküler olay için hospitalizasyonl riskinde %29 artış buldular. Fazla kilolu annelerin çocukları da yaşamlarının ileriki dönemlerinde daha yüksek advers olay riskine sahipti. Gebelikte faza kilolu olmanın, çocuğun yaşamının ileriki dönemlerinde daha yüksek kalp sorunları riskine öncülük eden, iştah kontrolü ve enerji metabolizmasında kalıcı değişikliklere neden olabileceği düşünülmektedir.
Yazarlar, bulgularının aşırı kilolu gebe kadınların artan oranlarının ‘majör bir halk sağlığı sorunu’ olduğunu ve obez annelerin çocuklarının kardiyovasküler risk için değerlendirilmesi gereken yüksek riskli bir grup olduğunu ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeleri için aktif olarak teşvik edilmelerinin gerekliliğini işaret ettiğini belirttiler. Araştırmada “İngiltere’de her beş kadından birinin doğum öncesi kayıtlarda halihazırda obezdir, gebelikten önce kilonun optimum hale getirilmesi için stratejilerin acil olarak gerekli olduğu” sonucuna varıldı.
Gebelik döneminde hamilelerin mutlaka yaptırması gereken aşılar
Eşlik eden bir başyazıda, New-York’ta Epidemiyoloji Bölümünden Prof. Dr Factor-Litvak, bu çalışmanın iki soruyu açık bıraktığını söyledi. İlk olarak, erken post natal çevrenin rolünün ne olduğu ve ikinci olarak da, parental obezitenin rolünün ne olduğudur. Çalışmanın etkilerinin ne olacağının fazla kilolu ve obez kadınlar için tavsiye edilen kilo artışının yanında “girişimlerin gebelikten önce başlaması gerektiği” sonucuna varıldığını dilemektedir.
Kaynak: Maternal obesity during pregnancy and premature mortality from cardiovascular event in adult offspring: follow-up of 1 323 275 person years. R. M. Reynolds, E. A. Raja, G. McNeill, P. C. Hannaford, N. Sarwar, A. J. Lee, J. E. Norman. BMJ, 2013; 347 (aug13 1): f4539 DOI: 10.1136/bmj.f4539. P. Factor-Litvak. Maternal obesity and heart disease in the offspring. BMJ, 2013; 347 (aug13 1): f4960 DOI: 10.1136/bmj.f4960Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f4539
Abstract
Objectives To determine whether maternal obesity during pregnancy is associated with increased mortality from cardiovascular events in adult offspring.
Design Record linkage cohort analysis. Setting Birth records from the Aberdeen Maternity and Neonatal databank linked to the General Register of Deaths, Scotland, and the Scottish Morbidity Record systems. Population 37 709 people with birth records from 1950 to present day.
Main outcome measures Death and hospital admissions for cardiovascular events up to 1 January 2012 in offspring aged 34-61. Maternal body mass index (BMI) was calculated from height and weight measured at the first antenatal visit. The effect of maternal obesity on outcomes in offspring was tested with time to event analysis with Cox proportional hazard regression to compare outcomes in offspring of mothers in underweight, overweight, or obese categories of BMI compared with offspring of women with normal BMI.
Results All cause mortality was increased in offspring of obese mothers (BMI >30) compared with mothers with normal BMI after adjustment for maternal age at delivery, socioeconomic status, sex of offspring, current age, birth weight, gestation at delivery, and gestation at measurement of BMI (hazard ratio 1.35, 95% confidence interval 1.17 to 1.55). In adjusted models, offspring of obese mothers also had an increased risk of hospital admission for a cardiovascular event (1.29, 1.06 to 1.57) compared with offspring of mothers with normal BMI. The offspring of overweight mothers also had a higher risk of adverse outcomes.
Conclusions Maternal obesity is associated with an increased risk of premature death in adult offspring. As one in five women in the United Kingdom is obese at antenatal booking, strategies to optimise weight before pregnancy are urgently required.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?