Nobel Tıp Ödülü’nü kanser alanındaki otofaji çalışmasıyla Japon Ohsumi kazandı

Kategori: Sağlık Gündemi Print

nobel-yoshinori-ohsumi2016 Nobel Tıp Ödülü’ne, kanser ve parkinson gibi hastalıkların daha iyi anlaşılmasını sağlayan çalışmalarından ötürü Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi layık görüldü. Böylece bu yılın ilk Nobel ödülü, Japon Yoshinori Ohsumi’ye verilmiş oldu. 71 yaşındaki Ohsumi, Nobel Tıp Ödülü’nü, “hücrenin kendi kendini yemesi” olarak bilinen otofaji üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde kazandı. İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, “Otofaji genlerindeki mutasyonlar hastalığa yol açabilir. Kanser ve nörolojik hastalıklar dahil çeşitli durumlarda otofajik süreçle karşılaşılır” denildi.

Açıklamada, Ohsumi’nin, 8 milyon İsveç kronu (Yaklaşık 3 milyon TL) para ödülünün de sahibi olduğu belirtildi. Japon bilim adamına, Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü 10 Aralık’ta düzenlenecek ödül töreninde diploma ve altın madalya da verilecek.

Otofajinin bloke edilmesi kanserde metastazı durdurdu!

Nobel Komitesi, yarın fizik dalında Nobel Ödülü’nü kazanan ismi açıklayacak. Çarşamba günü kimya alanında ödül kazanan isim belli olurken, barış ödülünün sahibi cuma günü, ekonomi ödülünün sahibi de 10 Ekim’de açıklanacak. Nobel Edebiyat Ödülü’nün ne zaman verileceği ise henüz bilinmiyor.

Otofajinin önemi nedir?

Otofaji, vücudun geri dönüştürme mekanizması gibi işleyerek bozulan hücrelerin bulunmasına ve bu hücrelerden ayrıştırılan yararlı kısımlardan enerji elde edilerek yeni hücrelerin yaratılmasına yarıyor. Bu mekanizma sayesinde vücut kanseri ve diyabet gibi hastalıkları önleyebiliyor, sağlıklı metabolizmayı koruyor. Mekanizmanın bozulması ise parkinson, diyabet, kanser ve diğer bazı hastalıkları tetikleyebiliyor.

.

Yoshinori Ohsumi, 90’lı yılların başından beri otofajiyle ilgileniyordu. Ekmek mayası kullanarak geliştirdiği yöntem sayesinde otofajide rol oynayan genleri tespit etti. Daha sonra mayadaki otofaji mekanizmasından yola çıkarak insanlardaki hücrelerin bu mekanizmayı benzer şekilde kullandığını gözlemledi.Ohsumi 2012’de otofajinin çok popüler olmayan bir konu olduğunu söylemişti.

Yoshinori Ohsumi kimdir?

1945 yılında Japonya’nın Fukuoka şehrinde dünyaya gelen Ohsumi, 1974’te Tokyo Üniversitesinde doktorasını tamamladı. ABD’nin New York şehrindeki Rockefeller Üniversitesi’nde üç yıl çalışmalar yapan Ohsumi, daha sonra Tokyo Üniversitesi’ne dönerek 1988’de otofaji mekanizmasıyla ilgili çalışma grubunu oluşturdu.

2004 yılında ‘profesörlük’ unvanını alan Ohsumi, 2009 yılında ’emeritus profesör’ oldu. Prof. Ohsumi, halen Tokyo Teknoloji Enstitüsü ve Tokyo Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalarına devam ediyor.

ct1pl73xeaaeanz

İşte Nobel Tıp Ödülü’ne 2001-2016 yılları kazanan isimler:

2015: İrlandalı William C. Campbell, Japon Satoshi omura ve Çinli Tu Yoyo.

2014: Amerikalı John O’Keefe ile Norveçli May-Britt Moser ve Edvard I. Moser.

2013: Amerikalı James E. Rothman ve Randy W. Schekman ile Alman Thomas C. Südhof.

2012: İngiliz John B. Gurdon ve Japon bilim adamı Shinya Yamanaka.

2011: Amerikalı Bruce Beutler, Fransız Jules Hoffmann ve Kanadalı Ralph Steinman.

2010: İngiliz Prof. Dr. Robert Edwards.

2009: Avustralyalı Elizabeth Blackburn, Amerikalı Carol Greider ve Jack Szostak.

2008: Alman Harald zur Hausen, Fransız Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier.

2007: Amerikalı Mario Capecchi ve Oliver Smithies ile İngiliz Martin Evans.

2006: Amerikalı Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello.

2005: Avustralyalı Barry J. Marshall ve J. Robin Warren.

2004: Amerikalı Richard Axel ve Linda B. Buck.

2003: Amerikalı Paul C. Lauterbur ve İngiliz Peter Mansfield.

2002: İngiliz Sydney Brenner ve John E. Sulston ile Amerikalı H. Robert Horvitz.

2001: Amerikalı Leland H. Hartwell ile İngiliz R. Timothy Hunt ve Paul M. Nurse.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla