Nektarin, şeftalinin bir çeşididir; ancak kabuğu şeftalininki gibi tüylü değil pürüzsüzdür. Besin özellikleri şeftaliyle çok benzer olan nektarinin tadı şeftaliden farklı olsa da tariflerde bu iki meyve birbirinin yerine kullanılabilir. Nektarin, düşük kalorili bir meyve olmasına rağmen lif, A vitamini, C vitamini ve potasyum bakımından iyi bir kaynaktır. Bu nedenle metabolizma, sindirim ve kalp sağlığı açısından pek çok faydası vardır.
Nektarinin kalori ve besin değerleri, faydaları ve diyet programlarına nasıl eklenebileceği ile ilgili sizler için kapsamlı bir yazı hazırlamaya çalıştım.
İçindekiler
Orta boy bir nektarinin (yaklaşık 140 gram) kalori ve besin değerleri şu şekildedir:
Nektarinin içerdiği vitamin ve mineraller | |
Kalori: | 62 |
Yağ: | 0,5 gr |
Karbonhidrat: | 15 gr |
Şeker: | 11 gr |
Magnezyum | 2,7 gr |
C vitamini, | 4,1 mg |
Protein: | 1,5 gr |
Ortalama bir nektarin yaklaşık 15 gramı karbonhidrattır. Bunun büyük bir kısmı şekerden kaynaklanır. Şeker, basit karbonhidrat olduğu için vücut tarafından hızlı bir şekilde yakılır. Bu da kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olur. Bir nektarin yaklaşık 1,5 gram protein içerir. Ayrıca vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından çok zengindir. Öte yandan şeftaliye göre daha fazla bitkisel kaynaklı polifenoller içerir.
KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?
Yaklaşık 140 gram olan bir nektarin meyvesi ortalama 60 kalori kadardır. 1 dilim nektarin ise kesime boyutuna göre değişmekle birlikte 20 ila 40 kalori arasında değişebilir.
Nektarin, lif bakımından zengin ve düşük kalorili bir meyvedir. Vitamin ve antioksidanlar açısından çok zengin bir meyve olduğu için insan sağlığına çeşitli faydaları bulunmaktadır.
Nektarinde bulunan A vitamini ve bakırın cilt sağlığı için faydalı olduğu bilinmektedir. A vitamini, cildi UV radyasyonuna karşı korumaya yardımcı olur ve cildin kalınlığını etkiler. Bakır ise kolajen olgunlaşmasını destekleyerek cildin elastisitesinin artmasına yardımcı olur. Nektarinde bulunan niasin de cilt sağlığını destekler.
A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Yüksek kan basıncı, yani yüksek tansiyon, kalp hastalığı açısından birincil risk faktörüdür. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında böbrek ve beyin gibi organlara hasar verebilir. Nektarinde bulunan potasyum, yüksek tansiyonun neden olabileceği kalple ilgili sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Nektarinde bulunan C vitamini, bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı korur. C vitamini eksikliğinin, bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıkların gelişmesine zemin hazırladığı pek çok bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. C vitamini, cildi patojenlere karşı korur. Bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla daha kolay mücadele etmesine yardımcı olur.
A vitamini, C vitamini, beta-karoten ve triptofan, benzer özelliklere sahiptir. Bu antioksidanlar, kan dolaşımını iyileştirmenin ve yüksek tansiyonu düşürmenin yanı sıra kötü (LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bu da damar sertliği ve koroner arter hastalığı riskinin azaltır.
Nektarin, demir bakımından zengin yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde kansızlığı engellemeye yardımcı olabilir. Kansızlık, kandaki alyuvarların azalmasıyla gelişen bir sorundur. Alyuvarlar, tüm vücutta oksijeni taşımaktan sorumlu olduğu için kansızlık yaşayan kişiler kendilerini halsiz hissedebilir. Nektarindeki bol miktardaki C vitamini, demir emilimini daha kolay hale getirerek kansızlığı engellemeye yardımcı olabilir.
Zayıflatır mı? Nektarin, kilo vermeyi yardımcı olur; doğal şeker içermesine rağmen düşük kalorili ve az yağ içeren bir meyve olduğu için diğer şekerli tatlılar gibi kilo almaya neden olmaz. Bu nedenle pasta veya kek gibi şekerli tatlılar yemek yerine bir adet nektarin yemeniz, kalori alımınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Nektarinin lif bakımından zengin olması ise tokluk hissi sağlayarak kalorili yiyeceklerin daha az tüketilmesini sağlar.
Kalorisi diğer besinlere göre bir hayli düşük bir meyve olan nektarin çok aşırı tüketilmedikçe kilo aldırmaz. Tam tesine zayıflamaya yardımcı olur. Bu nedenle diyetlerde ve tatlılarda çok sık kullanılan bir meyvedir.
Nektarin pek çok diyet programında yenebilir. Kalorisi az olduğu için diyetisyenlerin beslenme programlarında sık önerdikleri bir meyvedir.
Kuru erik neye iyi gelir? Yeşil eriğin faydaları ve zararları
Nektarini sade olarak tüketmek isterseniz, çekirdeğini çıkararak yiyebilirsiniz. Ancak nektarinin çekirdeğini çıkarmak zor olabileceği için çekirdeği çıkarmak için nektarini yıkadıktan sonra kesme tahtası üzerine koyup meyveyi ortasındaki çekirdeği takip edecek derin bir şekilde kesebilirsiniz. Ardından nektarini kesik boyunca ters yönlerde döndürerek parçaların ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
Nektarini atıştırmalık olarak tek başına veya bir avuç kuruyemişle tüketebilirsiniz. Nektarini aynı zamanda salatalara, kreplere, yoğurda, süzme peynire, dondurmaya ve haşlanmış yulafa ekleyerek de yiyebilirsiniz. Nektarinleri ince ince doğrayabilir ve lezzetli bir meyveli salsa yapmak için kişniş, limon suyu, doğranmış kırmızı soğan ve tatlı biberle karıştırabilirsiniz. Hazırladığınız smoothie’lere nektarin ekleyebilir veya pancar şekeri içermeyen tatlılar hazırlamak için püre haline getirdiğiniz nektarinleri kullanabilirsiniz.
Nektarin şeftali ile aynı değildir ancak çok yakın bir meyvedir. Şeftali ve eriğin karışından oluşur. Şeftali ve eriğin aynı dala aşılanması ile elde edilir.
Nektarinin sağlık üzerinde herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bununla birlikte nektarin alerjisi olan kişilerin nektarinden uzak durmaları gerekir.
Limonun faydaları nelerdir? Limon suyu ve kabuğu neye iyi gelir?
Nektarin alerjisi yaygın görülen bir durum olmamakla birlikte nektarin yendikten sonra oral alerji sendromu görülebilir. Oral alerji sendromundaki belirtiler, gerçek alerji belirtilerinden daha hafif olmakta ve genelde ağızda kaşıntı ve yanma, dudaklarda şişkinlik, boğazda kaşıntı ve burun akması şeklinde gerçekleşmektedir. Oral alerji sendromu, nektarin tüketildikten sonra geçtiği için genelde herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez. Bununla birlikte nadiren de olsa anaflaksi gerçekleşebilir ve kişide ciddi alerji belirtileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle nektarin alerjisi olduğunu düşünen kişilerin, bu meyveyi yerken dikkatli olmaları gerekir ve alerji durumunda en yakın sağlık kurumuna gitmesini öneririm
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Nectarine promotes longevity in Drosophila melanogaster,2- Chemical and nutritional evaluation of major genotypes of nectarine,3- Intakes of Fruit, Vegetables, and Specific Botanical Groups in Relation to Lung Cancer,YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?