İnsanların nargileyi daha az zararlı zannettiğine işaret eden Dr. Taşkınoğlu, “ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından yapılan bir araştırmada, kullanıcıların yüzde 58’inin nargilenin sigara içmekten daha az zararlı olduğuna inandığını ortaya koymuştur. Son zamanlarda tüm dünyada nargile içmenin bu kadar yaygın hale gelmesinin en büyük nedeni ‘güvenli ve kanserojen olmadığı’ yönündeki yanlış inanıştır” bilgisini verdi.
Nargilenin de bir tür sigara içme yolu olduğunu, farklı aromalar katılmış, tatlandırılmış bir tütünün buharlaştırılması temeline dayandığını anlatan Dr. Taşkınoğlu, nargile içenlerin nikotin, polisiklik hidrokarbonlar, karbon monoksit ve nitrozaminler gibi toksik bileşiklere en az sigara kadar maruz kaldıklarını söyledi.
Dr. Taşkınoğlu, kamuoyuna nargile konusunda bilgi verilmesinin bir gereklilik olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, “Nargilenin karsinojen ve bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşması açısından önemli bir risk etkeni olduğu konusunda halkın özellikle genç nüfusun bilinçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Aksi takdirde sigara yasaklarına rağmen tütün çirkin yüzünü gizleyen renkli bir maske ile hayatımızı işgal etmeye devam edecektir” dedi.
En etkili sigara bırakma yöntemleri ve ilaçla sigara bırakma tedavileri
Rutgers Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ile nargilenin ağız kanseri, baş, boyun ve özafagus kanserleri, premalign lezyonlar, akciğer kanseri, solunum yolu hastalıkları, pankreatik kanser ve tüberküloz, herpes gibi enfeksiyonlar ile doğrudan ilişkisinin tespit edildiğini vurgulayan Dr. Taşkınoğlu şunları kaydetti: “Nargile ile alınan her nefes, sigara içimi ile alınan dumanın neredeyse 10 katına maruz kalmamıza neden olur. Yaygın bir yanlış fikirle nargilenin içinden geçtiği suyla ve o güzel kokusuyla zararsız olduğunu, suyun zararlı maddeleri filtre ettiği düşünülse de ne yazık ki durum böyle değildir. Nargile bal, pekmez ve diğer bilinmeyen tatlandırıcılar ile tatlandırılsa da tütündür. O renkli ve güzel kokulu nargile de en az sigara kadar hatta sigaradan daha fazla risk taşımaktadır.
Nargile kullanıcıları zannettiklerinin aksine o sevdikleri muhteşem aromayı değil 4000 tehlikeli kimyasalı solurlar. Dumanın suda süzülmesi, kansere neden olan polisiklik hidrokarbonları, akciğerlere zarar veren uçucu aldehitleri, bağımlılığa neden olan nikotini, ağır metalleri veya kardiyovasküler hastalığa yol açabilen karbon monoksiti yok etmez.
Karaciğer kanseri vakalarının en az %60’ının nedeni viral hepatitler!
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bir raporuna göre, sigara içerken yaklaşık 10 kez nefes aldığınız halde bir saatlik bir nargile içiminde 100 kez nefes alarak duman solursunuz. Yaklaşık bir saat süren bir nargile seansında bir sigaradan alacağınız duman miktarından 100 ila 200 kat daha fazla duman solursunuz. Yani bir saatlik bir nargile seansı sırasında, 10 sigara içmişsiniz gibi etkilenirsiniz.”
Türkiye ve Ortadoğu’da geleneksel olarak kullanılan nargilenin, sigara yasaklarının ardından daha da yaygınlaştığını, hatta batı ülkelerinde de görüldüğünü bildiren Dr. Tutku Taşkınoğlu, “Bu modada en rahatsız edici olan şey ise özellikle genç kuşağı etkilemesidir. Bu salonlar sosyalleşmek isteyen gençler için oldukça cazip mekânlar olarak dikkat çekmektedir. Tipik olarak, bu kafeler kullanıcıların büyük bir nargile etrafında oturdukları ve oldukça cazip kokan çilek, nane, vb. gibi aromalı tütünü paylaştıkları sosyal bir ortamdır” dedi.
ABD’de nargile tüketiminin arttığını bildiren Dr. Taşkınoğlu, Florida Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ABD’deki her 10 kolejden yaklaşık dördünde bir nargile kafesi veya bar bulunduğunun görüldüğünü açıkladı. Dr. Taşkınoğlu, “Yapılan bir başka anket lise son sınıfların neredeyse yüzde 20’sinin, üniversite öğrencilerinin ise yüzde 40’a yakının son 12 ayda en az bir kere nargile içtiklerini göstermiştir. Amerika’da Nikotin ve Tütün Araştırmaları Dergisi tarafından yürütülen 105.000 üniversite öğrencisi ile yapılan bir ankette ise nargilenin sigaradan sonra en popüler tütün kullanım biçimi olduğu saptanmıştır” bilgisini verdi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?