Miyomlar neden olur, ne tür sorunlar yaratır, çözümü nedir?

Kategori: Kadın Hastalıkları, Miyom Print

Miyom nedir? Rahim yumruları (myomlar) rahimdeki selim (iyi huylu, kanser olmayan) büyümelerdir. Kadın pelvisinde (leğen kemiği bölgesi, kasık) görülen en sık büyüme tipidir. Tüm kadınların yaklaşık % 25-50’sinde bulunur. Miyomları olan pek çok kadın bundan haberdar değildir, çünkü bu yumrular küçük kalabilirler, belirti veya sorun oluşturmazlar. Ancak bazı kadınlarda myomlar büyüklük, sayı ve yerleşimlerinden dolayı sorun yaratabilir. Tüm anormal büyümeler gibi, myomlar bir doktor tarafından incelenmelidir. Miyomların kadınlarda oldukça sık görülen iyi huylu büyümeler olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, 35 yaş üzerindeki yaklaşık her dört ya da beş kadından birinde görülen myomların  rahmin kas tabakasını oluşturan hücrelerden gelişen büyümeler olduğunu kaydetti.

Myomların büyüklüğü, şekli ve yerleşimi büyük farklılıklar gösterebilir. Rahmin içerisinde duvarında veya dış yüzeyinde görülebilirler. Myomlar büyüklük bakımından değişkenlik gösterir. Bezelye kadar küçük olabileceği gibi tüm karnı dolduracak boyutlara ulaşabilir. Büyüdükçe rahmin dışı kadar içini de bozabilir. Bir kadında sadece tek bir myom veya değişik büyüklükte çok sayıda olabilir. Myomların tek mi yoksa gruplar halinde mi olacağını kestirmek zordur. Uzun bir süre çok küçük kalabilir, birden hızla büyüyebilirler veya yıllar boyunca yavaş yavaş büyüyebilirler.

Miyom nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Myom nedenleri

Myomlar 30-40 yaşlarındaki kadınlarda en sıktır, ancak her yaşta görülebilirler. Myomlar oldukça sık olmalarına rağmen onlara neyin neden olduğu hakkında çok az şey bilinmektedir. Kadın hormonu östrojen büyümelerini artırıyor gibi gözükmektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri doğal olaylara bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin, gebelik östrojende artışa sebep olur, menopoz ise düşüşe. İlaçlar da östrojen düzeylerinde değişikliğe yol açabilir.

Myom belirtileri

Myomların çoğu, büyük olanlar bile, hemen hiç belirti vermezler. Belirtiler olursa, bunlar sıklıkla şöyledir:
Adetlerde değişiklikler

  • Daha fazla kanama
  • Daha uzun veya daha sık adet dönemleri
  • Adet sancısı (kramplar)
  • Adet dışı zamanlarda vajinal kanama
  • Kansızlık (kan kaybına bağlı)

Myom belirtisi olarak ağrı

  • Karında veya belde (sıklıkla künt, ağır ve sızlatıcı, ancak keskin olabilir)
  • İlişki sırasında

Myom belirtisi olarak baskı hissi

  • İdrar yapmada zorluk ya da sık idrara çıkma
  • Kabızlık, makatta ağrı ya da barsak hareketlerinde zorluk
  • Karın krampları

Rahimde ve Karında Büyüme Myom Belirtisi

Myomlar rahimde ve karında rahimde büyümeye neden olabilir.

Düşükler ve kısırlık myom belirtisi olabilir

Bu belirtiler başka sorunların da işareti olabilir ancak ayırıcı tanı için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.

Myomlar kansere bile yol açabiliyor

Myomlar kadınlarda oldukça sık görülen iyi huylu büyümelerdir. 35 yaş üzerindeki yaklaşık her dört ya da beş kadından birinde bulunur. Myomlar hiçbir belirtiye neden olmayabilir ve tedavi gerektirmeyebilir.

Miyomlar kansere dönüşür mü? Nasıl takip edilmeli?

Myomların çoğu sorun oluşturmamasına karşın nadiren komplikasyonlar gelişebilir. Rahme bir sap ile bağlı olan myomlar sap etrafında dönebilir. Bu ağrı, bulantı ya da ateş yapabilir. Myomlar enfekte olabilir (iltihaplanabilir). Pek çok olguda bu ancak o alanda zaten bir enfeksiyon varsa olur. Çok nadir olgularda myomun hızlı büyümesi ve diğer belirtiler kanseri gösterebilir. Çok büyük bir myom karnın şişmesine sebep olabilir. Bu tam bir jinekolojik muayene yapmayı zorlaştırabilir. Myomlar ayrıca kısırlığa neden olabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla