Araştırmacılar, multipl skleroz, tip 1 diyabet ve Crohn hastalığı gibi otoimmün hastalıkların tedavisinde çok önemli bir rol oynayacak yeni bir aşı türü geliştirdi. ‘Ters aşı’ olarak isimlendirilen yeni keşif, genel bağışıklık sistemini bastırmak yerine belirli molekülleri hatırlamasını stratejik olarak azaltarak sağlıklı hücrelere saldırmasını engelleyebiliyor. Karaciğerin otoimmüniteye karşı doğal savunmasından ilham alınarak geliştirilen bu yenilikçi aşı, ilk aşamada çölyak hastalığı tedavisinde Faz I denemelerini başarıyla tamamladı. Bu keşif oldukça yaygın olan ve pek çok türünün henüz tedavisi bulunmayan otoimmün hastalıklarına karşı önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Chicago Üniversitesi Pritzker Moleküler Mühendislik Okulu’ndan bir grup araştırmacı, otoimmün hastalıkları tedavi etmek için tasarlanmış yeni nesil bir “ters aşı” türü geliştirdiler. Bağışıklık yanıtlarını artıran geleneksel aşıların aksine, bu aşı, bağışıklık sisteminin belirli molekülleri hatırlamasını azaltarak, bedenin sağlıklı hücrelerine yanlışlıkla saldırmasını engelliyor. Bu yeni yaklaşım, daha az yan etkiyle daha hedefe yönelik tedavi sunabilir. Sonuçları Nature Biomedical Engineering dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları başta MS olmak üzere pek çok otoimmün hastalık için umut vaat ediyor.
Multipl skleroz (MS), tip 1 diyabet, Crohn hastalığı ve romatoid artrit dahil otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun sağlıklı hücrelerine saldırması sonucu gelişir. Mevcut tedaviler genellikle tüm bağışıklık sistemini bastıran ilaçları içerir, bu da hastaları diğer hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.
“Ters aşı“, karaciğerin hücreleri “saldırma” işaretiyle işaretleme işlevinden ilham alıyor. Böylece vücudu hücrelerine yanlışlıkla hedef almasını engelliyor. Bu öncü araştırmada, PME ekibi, bağışıklık sisteminin hedef aldığı bir antijeni, karaciğerin zararsız olarak tanıdığı eski bir hücre parçasına benzeyen bir molekülle bağladı.
Çalışmanın baş yazarı ve Chicago Üniversitesi Doku Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Jeffrey Hubbell, çalışmadan elde ettikleri bulgular ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Geçmişte, bu yaklaşımı otoimmünitenin önlenmesi için kullanabileceğimizi gösterdik. Ancak bu çalışma hakkında heyecan verici olan, zaten devam eden bir iltihap olduğunda bile multipl skleroz gibi hastalıkları tedavi edebileceğimizi göstermemizdir. İstediğimiz her molekülü pGal’a ekleyebilir ve bağışıklık sistemine ona tolerans göstermesini öğretebiliriz”
Bu araştırmanın kritik unsurlarından biri, doğal olarak meydana gelen karaciğer süreci olan periferik bağışıklık toleransının anlaşılması ve kullanılmasıdır. Araştırmacılar, molekülleri belirli bir şeker olan N-acetylgalactosamine (pGal) ile etiketleyerek bu tolerans mekanizmasını taklit edebileceklerini buldular. Araştırma ekibi bu yöntemi hayvan modellerinde MS benzeri bir hastalığa uyguladığında, bağışıklık sisteminin myelin üzerindeki saldırısını durdurduğunu keşfetti. Bu, normal bağışıklık fonksiyonunun geri kazanılması, hastalığın belirtilerinin tersine çevrilmesine neden oldu.
Ayrıca, diğer deneyler aynı tekniğin devam eden bağışıklık tepkilerini etkili bir şekilde azalttığını, bu da çeşitli otoimmün hastalıklar arasında geniş bir uygulanabilirlik önerdiğini ortaya koydu. Ters aşının ilk Faz I güvenlik denemeleri çölyak hastalığı olan kişiler üzerinde gerçekleştirildi. Halen MS hastaları için daha fazla güvenlik denemesi yapılıyor. Prof Dr. Hubbell, “Henüz klinik olarak onaylanmış ters aşılar yok. Ancak bu öncü teknolojiyi ilerletmek konusunda inanılmaz derecede heyecanlıyız” dedi.
Abstract: Inducing antigen-specific tolerance during an established immune response typically requires non-specific immunosuppressive signalling molecules. Hence, standard treatments for autoimmunity trigger global immunosuppression. Here we show that established antigen-specific responses in effector T cells and memory T cells can be suppressed by a polymer glycosylated with N-acetylgalactosamine (pGal) and conjugated to the antigen via a self-immolative linker that allows for the dissociation of the antigen on endocytosis and its presentation in the immunoregulatory environment.
We show that pGal–antigen therapy induces antigen-specific tolerance in a mouse model of experimental autoimmune encephalomyelitis (with programmed cell-death-1 and the co-inhibitory ligand CD276 driving the tolerogenic responses), as well as the suppression of antigen-specific responses to vaccination against a DNA-based simian immunodeficiency virus in non-human primates. Our findings show that pGal–antigen therapy invokes mechanisms of immune tolerance to resolve antigen-specific inflammatory T-cell responses and suggest that the therapy may be applicable across autoimmune diseases.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Synthetically glycosylated antigens for the antigen-specific suppression of established immune responses2- Inverse Vaccine Could Treat Multiple Sclerosis and Many Autoimmune DiseasesYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?