Araştırmacılar kadınların boş zaman aktivitesi olarak yürüyüş yapmasının koruyucu yararlarına dikkat çekti. Egzersizin diğer formları olmadan sadece yürüyüş yapmak bile kadınları meme kanserinden önemli oranda koruyor. Yürüyüşün yararlarını inceleyen araştırmaya göre, yürüyüş yapmak ayrıca yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet riskini de önemli oranda azaltmaya yardımcı oluyor.
Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi
Çalışmanın sonuçlarıyla ilgili olarak Aktif Yaşam Derneği için bir değerlendirme yapan Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gökhan Demir, şu bilgileri verdi: “Meme kanserinde düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunması son yıllarda giderek önem kazanmaktadır. Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalar meme kanseri geçirmiş hastalarda düzenli egzersiz yapmanın ve ideal kiloyu korumanın hastalığın tekrarlama riskini yaklaşık %20 civarında azaltabildiğini göstermişti.
Daha sonraki yıllarda yapılan çalışmalar hem bu bilgiyi doğruladı hem de düzenli egzersiz yapan ve ideal kilosunu sürdüren kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin de azaldığını gösterdi. Kadınlarda vücut yağ kitlesi önemli bir östrojen kaynağıdır. Düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunması kansere karşı ek koruyuculuk sağlar. Düzenli egzersiz aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.”
Spor meme kanserine karşı koruyor ve tedavi başarısını yükseltiyor
Öte yandan birkaç gün önce Journal of Cancer Survivorship’te yayımlana bir başka çalışmada, kanser tedavisini başarıyla atlatmış kişilerin egzersizden önemli faydaları gördükleri açıklandı. Araştırmaya göre, kanser tedavi almış kadınlar, sonrasında kemik yoğunlunda azalma, kas zayıflaması ve obezite gibi önemli sorunlarla karşılaşıyorlar.
Kanser tedavisi görmüş bu kişilerin düzenli egzersiz yapmaları durumunda sorunları aşmaları daha kolay oluyor. Oregon Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Jessica Dobek, tarafından yapılan çalışma, kadınların meme kanseri tedavisinden sonra bir yıla yakın bir egzersiz programı yapmalarını öneriyor.
Egzersizin başta kemik yoğunluğunun korunması ve kas erimesinin önlenmesi için hayati çözüm olduğunu belirten Dr. Jessica Dobek, kanser hastalarının tedaviden sonra başka problemlerle karşılaşmamaları için mutlaka doğru bir egzersiz programı yapmaları gerektiğine işaret ediyor.
Kaynak: Musculoskeletal changes after 1 year of exercise in older breast cancer survivors. Jessica Dobek, Kerri M. Winters-Stone, Jill A. Bennett, Lillian Nail. Journal of Cancer Survivorship, 2013; DOI: 10.1007/s11764-013-0313-7Günde 20 dakika yürümek bile erken ölüm riskini %30 azaltıyor!
Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24317968
Abstract
INTRODUCTION: We have previously reported that 1 year of supervised resistance + impact training stopped bone loss and built muscle strength in older breast cancer survivors. The purpose of this study was to determine whether these benefits persisted 1 year after completion of the intervention.
METHODS: Sixty-seven women from the original trial completed baseline and post-intervention body composition and muscle strength tests, and 44 women were available 1 year later for follow-up assessments. Bone mineral density (grams per square centimeter) of the hip and spine, muscle mass (kilograms), and fat mass (kilograms) were measured by dual-energy X-ray absorptiometry and maximal upper and lower body strength were measured by one-repetition maximum tests (kilograms). We compared between group changes across baseline (pre-intervention), 1 (post-intervention), and 2 years (1 year follow up) on study outcomes using repeated-measures analysis of covariance, adjusting for age.
RESULTS: Significant group by time interactions were found for spine bone mineral density (BMD) (p < 0.01) and lower body muscle strength (p < 0.05), with a trend for upper body muscle strength (p = 0.05). Spine BMD remained stable across intervention and follow-up periods in exercisers compared with continuous losses in controls across 1- and 2-year periods. In contrast, lower body strength increased in exercisers across the intervention, but decreased to near-baseline levels during follow-up compared with no change over either time period in controls.
CONCLUSIONS: Our data suggest that spine BMD can be preserved in older breast cancer survivors even after formal exercise training stops; however, muscle strength is not similarly maintained and may require continued participation in a supervised exercise program.
IMPLICATIONS FOR CANCER SURVIVORS: Exercise programs aimed at improving musculoskeletal health should be considered in the long-term care plan for breast cancer survivors.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?