– Aşılar, özellikle 20’nci yüzyılın ikinci yarısında kamu sağlığının artırılmasında giderek önem kazanan bir araç haline geldi. Yenilikçi ilaç sektörü çok sayıda yeni aşı geliştirerek dünya genelinde insanların hizmetine sundu. Türkiye’de çalışan bir Avrupa vatandaşı ve uluslararası bir şirketin Genel Müdürü olarak, Türkiye’de uygulanan aşılama programına ilişkin görüşleriniz neler?
Christian Holmer: Hepimizin bildiği gibi, son yıllarda Türkiye’de aşılama hizmetleri konusunda hem nitelik hem de nicelik bakımından önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Türk çocuklarında görülen yüksek sağlık standardının nedenlerinden biri de muhtemelen budur. Türkiye’de yaklaşık %97’lere varan aşılama oranının yüksekliği beni çok etkilemişti; aşılama oranlarının bazı Avrupa ülkelerinden bile daha yüksek olduğu bir ülkede çalışmak gurur verici.
Türkiye’de uygulanan yeni aşı programıyla, ülke gerek Avrupa’daki gerekse diğer gelişmiş ülkelerdeki programlarla rekabet edebilecek düzeyde bir aşı programına kavuşmuştur. Son yıllarda aşı programına eklenen çok sayıda aşı Sağlık Bakanlığı’nın aşı konusuna ne kadar önem verdiğinin göstergesidir. Sağlık Bakanlığı’nın yakın gelecekte HPV ve Rotavirüs aşılarını programa dahil etmesiyle, Türkiye’deki çocuklar piyasada mevcut olan tüm aşılarla önlenebilir hastalıklara karşı aşılanabilir. MSD olarak Sağlık Bakanlığı ile yakın bir işbirliği içinde Türkiye’deki aşı programını geliştirmek ve daha kaliteli hizmetler sunmak için çalışacağız.
– MSD olarak klinik araştırmaların yanı sıra, yurt dışından aşı üretimi, teknolojisi ve know-know transferine ilişkin başka çalışmalarınız var mı? Türkiye bu ülkeler arasında mı?
Christian Holmer: Çok yakında HPV ve Rotavirüs aşılarının programa dahil edilmesiyle birlikte Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş aşı programlarından birine sahip olacağına inanıyoruz. Türkiye’de aşılama çalışmalarındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz; Sağlık Bakanlığı’nın aşı teknolojisi transferi ve yerel üretim ile ilgilendiğinin farkındayız. Sağlık Bakanı Türkiye’yi global aşı üreticilerini için cazip bir yatırım merkezi haline getirecek bazı düzenlemeler yapmayı planlıyor.
Türkiye, Brezilya, Meksika ve Rusya gibi global aşı piyasasındaki gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan bazı ülkeler teknoloji transferini desteklemek istiyor ve bu amaçla çeşitli yatırım projeler uygulamaya başladılar. Türkiye’de uygulanan aşı programının modernizasyonu ve aşı yapılacak çocuk sayısının yüksek olması global aşı şirketlerinin dikkatini Türkiye’deki teknoloji transferi projelerinin potansiyeline çekmiştir. MSD, Türkiye’deki aşılar için yatırım ve teknoloji transferi projesi girişimlerinde bulunmaktadır ve 2012 yılında Türkiye’de HPV’nin yerel üretimine başlanmıştır. MSD, Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya ve Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaçlarına uygun stratejik ortaklık fırsatları araştırmaya isteklidir.
Christian Holmer, İsveç Stockholm Üniversitesi Ekonomi Fakültesi mezunudur. Holmer’ın ilaç sektöründe 25 yıllık tecrübesi bulunmaktadır. Rusya, Avrupa, Latin Amerika ve ABD gibi birçok global pazarda ve bölgede bulunan Holmer, sürekli artan bir sorumlulukla Finans, Ticari Faaliyetler, Pazarlama ve Genel Yönetim alanlarında görev yapmıştır. Holmer Ocak 2012 itibariyle MSDF Türkiye’nin yeni Genel Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?