Tam zamanlı MR, beyin cerrahisinde başarıyı arttırıyor

Kategori: Beyin Hastalıkları, Cerrahi, Onkoloji Print

kafa-beyin-zeka-bilgiYeni MR teknolojileri beyin cerrahisinde yeni olanaklar yaratıyor! Beynin içinden kaynaklanan tümörlerin varlığında ve beyinde önemli yerlere yakın tümörlerde operasyon esnasında uygulanabilen manyetik rezonans MR görüntüleme yöntemiyle tümörün tamamen alınıp alınmadığı anında belirlenebiliyor. Yöntem, ameliyatta ne derece başarılı sonuç elde edilebildiğini, tümörün ne kadarının çıkarıldığını, ameliyatta girişime daha ne kadar devam edilmesi gerektiğini ortaya koyarken, hastanın tekrar ameliyat edilme ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Beyin cerrahisinin çok ciddi bir operasyon türü olduğunu dile getiren Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, operasyon kararının mutlaka kesin tanı ile birlikte verilmesi gerektiğini belirtti. Beyin cerrahisi alanında her geçen gün çok önemli adımlar atıldığını söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de beyin cerrahisine ilişkin yöntem ve uygulamalar özellikle 1990’lı yıllardan itibaren artmaya başladı. Bununla birlikte beyin cerrahisi uygulama sayısı da hızla arttı. Ayrıca geliştirilen yeni uygulama yöntemleriyle ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar önemli oranda azaltıldı.”

Tam zamanlı MR yöntemi operasyon başarısını arttırıyor

Son yıllarda beyin cerrahisinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, “Özellikle ameliyat esnasında kullanılan bazı yeni teknolojik aletler beyin cerrahisinin güvenilirliğini arttırdı. Artık görüntüleme yöntemlerini beyin cerrahisinde çok daha sık kullanıyoruz. Bunlar içerisinde özellikle MR görüntüleme önemli bir yer tutuyor. MR görüntülemeyle beynin belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt edilebiliyor. Böylece sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak daha kolaylaştı” diye konuştu.

Yeni cerrahi teknolojiler beyin tümörlerine karşı başarıyı arttırıyor

Beyin cerrahisinde MR ile görüntülemenin değişik şekillerde uygulanabildiğini belirten Prof. Dr. Erdoğan, şu bilgileri verdi: “’Beyin cerrahisine ilişkin operasyonlarda bu tip özel MR çekimi, ameliyathane içerisinde yapılabiliyor. Hasta ameliyat masasındayken ve kafatası açılmışken MR çekilebiliyor.

Bu sayede, ameliyatta ne derece başarılı sonuç elde edilebildiği, tümörün ne kadarının çıkarıldığı, daha ne kadar devam edilmesi gerektiği anlaşılabiliyor.  Böylece, hastanın tekrar tekrar ameliyat olmasının önüne geçiliyor. Beyin tümörü cerrahisinde ameliyat esnasında MR ile görüntüleme ayrıca, cerrahın daha efektif olmasını sağlıyor.”

MR ile daha etkili müdahale imkanı

Beyin cerrahisinde MR ile elde edilen görüntülemeyle klasik yöntemlere göre önemli avantajlar sağlandığını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, “Bilimsel çalışmalar, bu teknikle yapılan operasyonlarda çıkarılan lezyon-tümör miktarının çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu, çok önemli bir avantajdır. Ülkemizde ameliyathane içinde hastaya MR uygulaması henüz birkaç merkezlerde yapılabiliyor.

MR görüntüleme güçlü bir manyetik sistem olduğu için bu yöntemi kullanabilmek için ameliyathanedeki tüm sistemin buna göre düzenlenmesi gerekiyor. Sistemin kurulması birkaç milyon doları buluyor. Kurulan sistem, ameliyathanede sürekli kalıyor. İki çeşidi bulunuyor. Biri düşük manyetik alan özellikli MR. Bu, ameliyathane içinde kullanılıyor. Diğeri ise yüksek manyetik alanı olan MR ve genellikle ameliyathane dışında tutuluyor, ayaktan tedavi olan hastalar için de kullanılıyor” dedi.

Denge kaybı ve bulanık görme beyin tümörü habercisi olabilir

Beyin içindeki lezyonlara operasyon esnasında uygulanabilen MR görüntüleme yönteminin büyük kolaylık sağladığını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu teknik, cerrah için önemli bir yol gösteridir. Asıl önemli olan cerrahın el becerisi, tecrübesi ve bilgisidir. Bu tip bir uygulama şimdilik oldukça pahallı bir yöntem. Ancak ameliyathanenin biraz dışında bulunan MR’lardan da yararlanılabiliyor. Bunda da hasta ameliyathanedeyken raylı bir kat üzerinden yandaki MR’a gidiyor. Beyin açıkken hemen MR’ı çekiliyor. Cerrahi uygulama tamamlanmadan yapılan görüntüleme ameliyat süresini biraz uzatıyor, ancak bu şekilde ikinci bir ameliyat ihtimali ortadan kaldırılıyor.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla