Morfin, narkotik ağrı kesiciler grubunda yer alan çok güçlü bir ilaçtır. Cerrahi operasyonlar, kanser ağrıları, kalp krizi, uzun süren kronik ağrıların tedavisinde kullanılır. Ağrı sinyallerinin sinirlerden beyne iletilmesini engeller. Uzun süre kullanımı psikolojik ve fiziksel bağımlılığa neden olabilir. Ancak eğer sadece ağrıyı hafifletmek için doktor kontrolünde kullanıyorsanız bağımlılık yapma ihtimali düşüktür. Morfin pek çok yan etkisi olan bir ağrı kesicidir; öfori denilen mutluluk hali, solunumun sorunları, göz bebeklerinde büyüme, denge kaybı ve halüsinasyonlar bunlardan bazılarıdır. Yan etkileri tetikleyebileceği için, morfin kullanırken alkol tüketilmemesi gerekir.
İçindekiler
Morfin şiddetli ağrıların dindirilmesinde kullanılan çok eski bir narkotik ağrı kesicidir. Beyin ve omurilikte bulunan ağrı hissine neden olan alıcılar üzerinde etki göstererek ağrıyı engeller. Uzun süre kullanıldığında bağımlılık yapma riski vardır. İlacın kullanımı aniden kesilirse de bazı yoksunluk sendromları ile karşı karşıya kalınabilir. İstenen etkinin sağlanması için daha fazla doz alma ihtiyacına sebep olan tolerans ise hızla gelişebilir.
Morfin kolay erişilebilir olması ve maliyetinin düşük olması nedeniyle sıklıkla suistimal edilmektedir. Morfin sadece kırmızı reçete ile alınabilir. Ülkemizde kapsül, tablet ve ampul formları bulunmaktadır.
Ağrı kesici ilaçlar nasıl kullanılmalıdır? Türleri ve yan etkileri
Morfin ilk olarak 1805 yılında Frederick Wilhelm Sertürner tarafından keşfedilmiştir. İlaca, Yunan mitolojisinde uyku tanrısı olarak bilinen Morpheus’un adı verilmiştir. 1818 yılında Fransız bir doktor olan Francois Magendie, genç bir kız hastasında gözlemlediği morfinin ağrı kesici ve uyku verici özelliğinden bahseden bir makale yayınlar. Bu tıp alanda ilgi çeker ve 1820’lerin ortasında Batı Avrupa’da yaygın şekilde kullanılmaya başlar.
Merck isimli firma tarafından da standardize edilmiş formları üretilmeye başlar. 1850’li yıllarda morfin ameliyat sırasında ve sonrasında ağrıyı azaltmak için rutin olarak kullanılmaya başlanır. Ardından epidural enjeksiyon ve kontrollü ağrı kesici formları geliştirilmiştir. Morfinin bağımlılık yapıcı etkileri nedeniyle bağımlılık yapmayan bir türevi araştırılırken de kimyasal adı “diasetil morphin” olan eroin keşfedilmiştir.
Eroin nedir? Sağlığa etkileri nelerdir? Bağımlılığı ve tedavisi
Morfin narkotik ağrı kesiciler grubuna ait bir ağrı kesicidir. Başlıca kullanım alanları:
Morfin hem yetişkinlerde hem de yenidoğanlarda ağrı kesici olarak ilk tercih edilen ilaçlardan birisidir. Morfinin molekülü beynimizde bulunan mü reseptör adı verilen bir alıcıya oldukça kuvvetli şekilde bağlanarak ağrı kesici ve solunum baskılayıcı etkilerini gösterir.
Bu ilacın bağımlılık yapıcı etkilerini de aynı alıcı üzerinden gösterir. Morfinin vücuttaki etkileri, merkezi sinir sistemi ve boşaltım sisteminde bulunan düz kasları üzerindedir.
Morfin ağız yoluyla kullanımının yanı sıra, cilt altı, damar içi ve makattan da uygulanabilir. En yaygın yolu damar içi uygulamadır. İlaç damar içine verildikten sonra 1 saat içerisinde kanda maksimum düzeye ulaşır. Ülkemizde bulunan, morfin içeren ilaçlar Morfia, Morphine, Morfin ve M-Eslon isimleriyle piyasada bulunmaktadır.
Morfinin cilt bandı formu yoktur. Ancak bazen ağrı kesici bantlara “morfin bantları” denilmektedir. Ancak bu bantlar sadece fentanil ya da buprenorfin gibi morfine çok benzeyen ilaçlar içerir.
Morfinin genel olarak kullanımı şu şekildedir;
Sıvı morfin, fitiller, enjeksiyonlar ve bazı tabletler ve kapsüller hızlı etki ederler. Morfin almaya başladığınızda doğru dozu bulmak kullanılırlar. Granüller ve bazı tablet ve kapsüller yavaş etki eder. Etkisi 12-24 saat içinde görülür ancak daha uzun sürelidir. Uzun süreli ya da kronik ağrılarda kullanılırlar. Ağrının şiddeti ve türüne göre bazen her ikisini birden kullanmak gerekebilir.
Alınması gereken doz kişiden kişiye değişir. Doktorunuz, ağrının şiddetine, önceki ağrı kesicilere nasıl tepki verdiğinize ve herhangi bir yan etki görmenize bağlı olarak kullanmanız gereken doza karar verecektir.
İbuprofen nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Yukarıdaki yan etkilerden birini görürseniz mutlaka hekiminizle iletişime geçin.
Morfinin bazı kişilerde kullanımı uygun olmayabilir. Bu nedenle aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz mutlaka doktorunuza bilgi verin;
Bahsedilen ilaç-ilaç etkileşimleri tüm ilaçları kapsamamaktadır. Herhangi bir ilaç, gıda takviyesi ya da bitkisel ürün kullanıyorsanız mutlaka hekim ve eczacınıza danışınız. Alkol ve sigara kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendirin.
Dopamin nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ne tür sorunlar yaratır?
Fazla morfin almak tehlikeli olabilir. Yanlışlıkla aşırı doz almışsanız, başınız dönebilir, uykulu ve hasta hissedebilir, nefes almakta zorlanabilirsiniz. Dozu çok fazla aştıysanız bilinç kaybı oluşabilir. Bu, acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Böyle bir durumda sizi acile götürecek birilerini bulun veya ambulans çağırın. Ayrıca yanınız mutlaka kullandığınız ilacın kutusunu alın.
Morfin kullanımı genellikle hamilelikte ve emzirme döneminde önerilmez. Hamileliğin erken döneminde kullanımı bebekte bazı sorunlar yol açabilir. Hamileliğin sonunda morfin kullanmak ise yeni doğan bebeğin geri çekilme semptomları yaşamasına veya morfin bağımlısı olarak doğmasına neden olabilir. Eğer mutlaka kullanılması gerekiyorsa doktorunuz bu durumun yarar ve zararları hakkında size doğru bilgiyi verecektir.
Emziriyorsanız kesinlikle morfin kullanmamalısınız. Küçük miktarlarda morfin anne sütüne geçer ve bebeğin solunum problemleri yaşamasına neden olabilir.
Morfin tıbbi bir gereklilik durumunda kullanılırsa bağımlılık yapmaz. Ancak keyif verici amaçla kullanıldığında bağımlılık yapar. Bu kişiler morfini kullandıklarında öfori denilen keyifli olma hali, zihinsel ve fiziksel performansta artış ve yüksek düzeyde iyilik hali hissederler. Açlık, acı ve uykusuzluk hissedilmez. Zamanla bu etkiyi sürdürmek için daha fazla doza ihtiyaç duyarlar ve morfin bağımlılığı gelişir.
Psikolojik belirtiler;
Davranış belirtileri
Fiziksel semptomlar
Morfin beyindeki bazı kimyasalların miktarını değiştirir. Bu kimyasallar endojen opioidler’dir. Mutluluk verici bu maddelerin salınımını arttıran morfin nedeniyle kullanım esnasında keyif verici bir etki ortaya çıkar.
Kronik ağrı, morfin bağımlılığı için en büyük risk faktörüdür. Çünkü morfinin uzun süre kullanılmasına neden olur. Ayrıca ailede uyuşturucu bağımlısı olması da, kişinin farklı maddelere bağımlılığının olması, zihinsel sağlık sorunları gibi risk faktörleri de önemlidir.
Morfin vücudumuzda karaciğerde parçalanarak böbreklerimiz aracılığı ile vücudumuzdan atılır. Enjeksiyonla vücuda alındıktan 15-20 dakika, ağız yoluyla alındıktan 30-90 dakika sonra kanda en yüksek seviyeye ulaşır. Bu noktadan sonra ilacın etkisi azalmaya başlar.
Ortalama etki süresi 6-7 saattir. Bağımlı olmayan bir birey için bu süreç normal bir şekilde ilerler, kişide ağrı duygusunun yanında herhangi yoksunluk belirtisi görülmezken bağımlı kişide ciddi yoksunluk sendromları görülür.
Morfin bağımlılığından kurtulmak için mutlaka deneyimli ve donanımlı bir merkezde tedavi olunmalıdır. Morfin bağımlılığı tedavisi için uygulanan detox programında hasta, doktorlar, hemşireler ve bağımlılık uzmanları tarafından 24 saat boyunca dikkatli bir şekilde gözlenir. Fiziksel veya duygusal sorun gerektiği şekilde tedavi edilirken, yoksunluk belirtileri azaltılmaya çalışılır.
5-10 günlük bir tıbbi detoks sırasında, hastanın opiatları yavaş yavaş, güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde kesmesi için yardımcı ilaçlar kullanılabilir. Metadon, naltrekson ve buprenorfin, beyindeki opiat reseptörlerine tıpkı morfin gibi bağlanır, ancak aynı seviyede öfori veya aynı yoğunlukta istek ve yoksunluk belirtilerine neden olmazlar.
Aniden ilacı bırakmak asla iyi bir fikir değildir ve detoks sırasında ve sonrasında afyon bazlı ilaçların kullanılması bir morfin bağımlısının uzun süreli iyileşme şansını artırabilir.
Morfin bağımlılığı tedavisi, tıbbi detox dışında rehabilitasyon programlarını, günlük bireysel, grup ve aile psikoterapisi oturumlarını içerecektir. Burada önemli olan bağımlı kişilerin bağımlılık nedenlerini keşfetmeleri ve yıkıcı davranışların üstesinden gelmeleridir.
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Bağımlılık tedavi merkezleri, hem detoks hem de kapsamlı yatan hasta tedavisinin yanı sıra bütünsel sağlık uygulamaları ve yaşam becerileri eğitimi de dahil olmak üzere ek programlar sunacak şekilde donatılmıştır. Nüks önleme stratejileri tedavi sonrası bakımın önemli bir parçasıdır.
Morfin bağımlılığı için tedavi ve nüks önleme ancak hastalar iyileşmeye kararlı oldukları ve uzun vadede karşılaşacakları zorlukları kabul etmeye istekli oldukları sürece başarılı olabilir. Ayrıca bknz:>>>
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?