Molnupiravir (Covinavir) nedir, ne işe yarar? Yan etkileri

11 Eylül 2022   |    12 Eylül 2022    |   Kategori: İlaçlar Print

Molnupiravir, COVID-19’un tedavisinde kullanılan antiviral bir ilaçtır. Covinavir ticari ismiyle de bilinen ilaç, riskli grup olarak tanımlanan ancak hastaneye yatışı gerekli olmayan yetişkinlerde kullanılır. Aşılanmamış, aşılansa da yeterli bağışıklık kazanamamış hastalar, 75 yaş üzeri yetişkinler, kronik hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler veya organ nakli, kemik iliği nakli gibi bağışıklığı etkileyebilecek tedavi görenler riskli gruba dahil edilir. Molnupiravir doğru dozda kullanıldığında iyi tolere edilebilen bir ilaçtır ancak baş ağrısı, ishal, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi hafif yan etkilere neden olabilir.

Molnupiravir (Covinavir) nedir?

Molnupiravir, ya da diğer adıyla Covinavir, koronavirüs tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Riskli grup olarak tanımlanan ancak hastaneye yatışı gerekli olmayan yetişkinlerde COVID-19’un tedavisinde kullanılan antiviral bir ilaçtır. Covinavir ticari ismiyle de bilinen ilacın etken maddesidir. 2021 yılının aralık ayı sonlarında FDA’nın COVID-19 hastalarında acil kullanım onayı verdiği antiviral ajanlardan biridir. Ülkemizde 12 Şubat 2022’de kullanıma girmiştir. (1)

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Molnupiravir ne işe yarar?

Molnupiravir, koronavirüs tedavisinde kullanıma giren ilk antiviral ilaçlardan birisidir. Pandemi döneminde kullanılmaya başlayan molnupiravir, ile ilgili etkinlik ve klinik çalışmalar devam etmektedir. Hastanede yatan ve ayakta tedavi gören iki ayrı hasta grubuyla gerçekleştirilen çalışmalarda, hastanede yatan grupta molnupiravir kullanımının klinik yararı gözlenmemiş, ancak ayakta tedavi gören hasta grubunda hastane yatış ve ölüm oranında %30 azalma görülmüştür. Ayrıca molnupiravir’in, SARS-CoV-2’nin tüm varyantlarında etkin olduğu tespit edilmiştir. (2)

Molnupiravir kimlere verilir?

Covinavir, PCR testiyle Covid-19 teşhisi kesinleşmiş, hastalığı hafif veya orta şiddette seyreden, semptomlarının ilk 5 gününde olan, hastaneye yatış veya ölüm açısından yüksek risk taşıyan hastalara verilir.

Covid-19 için yüksek risk taşıyan hasta grupları

  • Aşılanmamış veya aşıya rağmen yeterli immün yanıt oluşturmama riski olan bağışıklığı baskılanmış bireyler,
  • 75 yaş ve üzeri hastalar,
  • Kronik hastalığı olanlar (Down sendromu, MS, motor nöron hastalıkları, Huntington hastalığı, myastenia gravis gibi nörolojik hastalıklar, orak hücreli anemi, HIV veya AIDS, kronik böbrek hastalığı vb.)
  • Son 12 ay içinde kemoterapi, son 6 ay içinde radyoterapi görmüş, organ nakli, kemik iliği nakli, siroz, otoimmün, inflamatuvar ve immünsupresif hastalık tedavisi görenler.

Molnupiravir nasıl temin edilir?

Covinavir uygun bulunan Covid-19 hastalarına filyasyon ekipleri tarafından verilir. Filyasyon ekibi ilacın kullanım şekli ve yan etkileri ile ilgili gerekli bilgileri hastaya vermek ve durumu ağır hastaları hastaneye yönlendirmekle görevlidir. Ayrıca hastalar ilaç temini için Alo 184’ü (Sağlık Bakanlığı Corona Danışma Hattı) arayabilirler.

Koronavirüs testi ve tedavisi nasıl yapılır? Evde tecrit kuralları

Molnupiravir nasıl kullanılır?

  • İlacı her zaman doktorunuzun ya da filyasyon ekibinin önerdiği şekilde ve dozda kullanın.
  • Molnupiravir’e Covid-19 semptomlarının başlamasından sonraki 5 gün içinde başlanmalıdır.
  • İlacı bir bardak su ile kırmadan ve çiğnemeden için.
  • Aç veya tok karnına alabilirsiniz.
  • İlacı dozları atlamadan almanız çok önemlidir. Eğer bir dozu almayı unutursanız ve diğer doza 10 saatten daha fazla zaman varsa hatırladığınızda alın ve diğer dozu normal zamanda alın. Eğer unuttuğunuz dozun üzerinden 10 saatten fazla zaman geçtiyse o dozu atlayın ve diğer dozu normal zamanında alın. Unutulan dozu telafi etmek için çift doz almayın.
  • Doktorunuza danışmadan ilacı kullanmayı bırakmayın.

Molnupiravir dozu

Doktorunuz aksini belirtmedikçe önerilen doz 12 saatte bir 800 mg‘dır (4 kapsül). Tedavi süresi 5 gündür.

Molnupiravir doz aşımı

Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla molnupiravir kullandıysanız hemen doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Molnupiravir ilaç etkileşimi

Molnupiravir’in bilinen herhangi bir ilaç etkileşimi yoktur.

Molnupiravir (Covinavir) eşdeğeri (muadili) ilaçlar

Şu anda ülkemizde Covinavir’e eşdeğer başka ilaç bulunmamaktadır.

Molnupiravir kimler kullanamaz?

Aşağıdaki durumda olan hastalar Molnupiravir kullanmamalıdır:

  • Molnupiravire veya ilacın diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjisi olanlar,
  • 18 yaşından küçükler,
  • Hamileler ve emziren anneler.

Molnupiravir gebelikte ve emzirirken kullanılır mı?

Molnupiravirin gebelikte kullanımı ile ilgili yeterli çalışma yoktur ancak yapılan hayvan çalışmalarında zararlı etkiler gözlenmiştir. Bu nedenle hamilelikte kullanılması önerilmez. Hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, tavsiye için doktorunuza danışın. Ayrıca ilacın anne sütüne geçip geçmediği ile ilgili de yeterli çalışma olmadığı için son dozundan itibaren 4 gün süresince emzirmeyin ancak sütün sürekliliği için pompayla sağmaya devam edin. (3)

Molnupiravir yan etkileri ve zararları

Yaygın görülen yan etkiler

  • İshal
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla