Miyom, rahimde oluşan iyi huylu (ur) tümörlere denir. Kansere dönüşme riski yoktur. Kadın üreme organlarında en sık görülen tümör türü olan miyomlara neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Fakat kadınlık hormonu olan öströjenin miyomların büyümelerini hızlandırdığı bilinmektedir. Miyomlar genellikle belirti vermezler ama adet değişiklikleri, karında ağrı ve şişlik hissi en önemli semptomlarıdır. Şikayetlere neden olmayan, küçük miyomlar menopoz dönemine yakın olan kadında genellikle tedavi gerektirmez. Ancak aşırı büyük ve ağrıya neden olan miyomların alınması gerekir. Eğer hamileyseniz ve miyomlarınız varsa endişelenmenize gerek yok, ne size ne de bebeğinize bir zararı olmaz.
İçindekiler
Miyomlar rahimde gelişen iyi huylu tümörlerdir, oldukça yaygın görülürler ama genellikle belirti göstermezler. Miyomlar, rahim ve rahim ağzında görülen normal dışı düz kas dokusunun anormal büyümesidir. Büyüklükleri, sayıları ve yerleri nedeniyle problemlere yol açabilirler. Her tümör gibi miyomlar (uterin fibroid) da mutlaka bir doktor tarafından incelenmelidir.
Miyomlar, çok küçük olabildiği gibi, uterusu bozup büyütebilen büyük kütlelere kadar çeşitli ebatlarda olabilir. Bazı durumlarda bir bebek kadar büyüyebilirler.
Östrojen nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ve fazlalığı ne tür sorunlar yaratır?
Yaygın olmasına rağmen pek çok kadınlar rahminde miyom olduğunu bilmeden bir ömür yaşayabilir. Aşırı büyük miyomlar tedavi edilmezse rahmi burkulabilir. Bu, ağrı, bulantı veya ateşe neden olabilir, iltihaplanabilir ve kimi durumlarda kısırlığa neden olabilir. Bir çiftin kısırlığının nedeni miyomsa tedavi olduktan sonra kadın hamile kalabilir.
Myom rahim kasını meydana getiren hücrelerden gelişen büyümedir. Miyomların büyüklüğü, şekli ve yerleşimi çok değişir. Miyom çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:
Kadınlarda kasık ağrısı neden olur? Tedavisi ve çözüm önerileri
Bir kadının sadece bir miyomu veya değişen irilikte birçok miyomları olabilir. Tek başına mı yoksa grup halinde mi oluşacaklarını öngörmek zordur. Çok uzun bir zaman boyunca çok küçük kalabilirler, aniden hızla büyür veya birkaç yıl boyunca yavaşça büyürler.
Miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı araştırmalar ve klinik deneyler birkaç önemli faktöre işaret etmektedir:
Miyomlar genellikle belirti vermez, ama boyut ve sayıları arttıkça semptomları artar.
Polikistik over sendromu nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Emar (MR) nedir, nasıl çekilir? Manyetik rezonans ne işe yarar?
Myom rutin bir kadın-doğum muayenesi sırasında şans eseri teşhis edilebilir. Myom hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu tetkikler yapılabilir:
Ultrason nedir, ne işe yarar? Ayrıntılı ve renkli ultrasonografi neden çeklilir?
Miyomunuz varsa veya geçmişte olmuşsa düzenli kontrole gitmelisiniz. İlişki sırasında ağrıya neden olmadıkça cinsel yaşamınızda sınırlama yapmanıza gerek yoktur. Rahatsızlığa neden olmayan, küçük olan veya menopoza yaklaşan bir kadındaki miyomlar genellikle tedavi gerektirmezler. Bununla birlikte şu bulgu ve şikayetler tedavinin gerekli olduğunu işaret edebilir:
Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Myomektomi, rahmin yerinde bırakılıp, sadece miyomun alınması ameliyatıdır. Kadın, rahmini koruduğu için hala çocuk sahibi olabilir. Bir kadın myomektomi sonrası gebe kalırsa sezaryenle doğum yapması gerekebilir. Bununla birlikte, bazen myomektomi kısırlığa yol açabilen yapışıklıklara da neden olabilir.
Myomlar, ameliyattan sonra tekrarlayabilirler. Tekrarlarsa, vakaların %20-40’ında yine ameliyat gerekli olur. Kullanılan yöntem miyomların yerleşim ve büyüklüğüne bağlıdır. Myomektomi birkaç yolla yapılabilir:
Histerektomi, rahmin alınmasıdır. Başka faktörlere bağlı olarak yumurtalıklar alınabilir veya alınmayabilir. Histerektomi, eğer:
Doktorunuz histerektomiye gerek duyduğunuzu düşünürse ilk önce, örneğin rahim döşemesinin hastalıkları gibi diğer problemleri dışlayacaktır.
Keten tohumu, rahimdeki östrojen duyarlılığını engelleyen, miyom tedavisinde faydalı olduğu düşünülen “seçici östrojen reseptör modülatörleri” adlı bir gıda grubuna ait bir besindir. Aynı zamanda aşırı östrojeni bağırsaklarınız aracılığı ile vücudunuzdan hızla uzaklaştırmayı kolaylaştıracak harika bir lif kaynağıdır. Ayrıca iltihabı azaltmaya yarayan omega-3 yağ asitleri ve aşırı östrojenin emilimini önleyen liganlar açısından da zengindir.
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
Soya hormonal sorunları olan kadınlara pek tavsiye edilmese de bazı türleri miyom tedavisinde yararlı olabilir. İşlenmemiş organik soyanın rahimde anti-östrojenik etkisi vardır. Ancak soya sütü, soya kıyması ya da soya peyniri gibi tüm işlenmiş soya ürünlerinden kaçının.
Fasülye mükemmel bir lif ve protein kaynağıdır, ayrıca çoğu kadın için düşük glisemik etkiye sahiptir ve bu da miyomun büyümesine neden olabilecek bir tür iltihaplanmayı azaltır. Barbun fasulye, mercimek ve maş fasulyesini tercih edin. Fasulyeler ve baklagiller, miyom tedavisinde azaltmanız gereken et tüketiminin yerine size protein sağlayabilir.
Kepekli tahıllar, ekmek, makarna ve erişte gibi beyaz işlenmiş gıdaların en yararlı alternatifleridir ve insülini dengede tutmaya da yardımcı olacaktır. Yüksek insülin miyomların büyümesini sağlayan bir faktördür. Kepekli tahıllar aynı zamanda mükemmel bir lif kaynağıdır ve aşırı östrojenin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar.
Bu meyveler bol miktarda lif içeren karaciğer destekleyici gıdalardır, ayrıca floretin adında bir flavonoid ile miyomun büyümesini engeller.
Az sayıda hamilede miyom vardır. Eğer hamileyseniz ve miyomlarınız varsa muhtemelen ne siz ne de bebeğiniz için problemlere neden olmazlar. Gebelik sırasında, miyom büyüyebilir, bu büyümenin çoğu rahme akan kan nedeniyledir. Hamileliğin vücuda yüklediği ekstra ihtiyaçlarla birleşince myomların büyümesi rahatsızlık, basınç hissi veya ağrıya neden olabilir. Vakaların çoğunda myomlar doğumdan sonra küçülürler.
Nadiren, büyük bir miyom rahim girişini tıkayabilir veya bebeğin doğum kanalına girmesine engel olabilir. Bu durumda, sezaryenle doğum yaptırılır. Çoğu vakada, gebelik sırasında rahim genişledikçe büyük bir myom bile bebeğin yolundan çekilecektir. Büyük myomları olan kadınların doğumdan sonra daha fazla kan kayıpları olabilir.
Tümör nedir? Benign ve malign tümörlerin özellikleri ve belirtileri
Sıklıkla, hamilelikte myomlar için hiçbir tedavi gerekmez. Ağrı veya rahatsızlık gibi şikayetleriniz oluyorsa doktorunuz istirahat verebilir. Bazen myomu olan hamile bir kadının ağrı, kanama veya erken doğum tehdidi nedeniyle bir süre hastanede yatması gerekebilir. Çok nadiren, hamile bir kadında myomektomi (miyomun alınması) yapılabilir. Myomektomi sonrasında sezaryen gerekebilir.
Miyomların çoğu problem yaratmamasına rağmen komplikasyonlar olabilir. Rahme bir sapla bağlı olan miyomlar burkulabilir. Bu, ağrı, bulantı veya ateşe neden olabilir. Myomlar iltihaplanabilir. Vakaların çoğunda, bu sadece bölgede zaten bir iltihap varlığında oluşur.
Çok nadir vakalarda, myomun çok hızlı büyümesi veya diğer belirtiler kanseri işaret edebilir. Çok büyük bir miyom karnın şişmesine neden olabilir. Bu, tam bir kadın-doğum muayenesinin yapılmasını zorlaştırabilir. Normal kilonuzu koruyarak veya meyve ve sebze yemek gibi sağlıklı yaşam tarzı tercihleri yaparak, miyom riskinizi azaltabilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?