Peki, tehlike ortadan kalkmış mıdır, tabi ki hayır tehlike günümüzde insanoğlunu tehdit etmeye devam etmektedir. Şimdi mikrop nedir şöyle bir değinelim; mikrop diğer adıyla eller tutulamayan ve çıplak gözle görülemeyen ufak mikro organizmalar, bakterilerdir.
Yararlı Bakteriler, insanlara zarar vermezler her yerde bulunabilirler (yatakta, terlikte, masada, havluda) Gıda için kullanılan yararlı bakterilerde vardır bunlar; peynir, yoğurt, sucuk üretiminde kullanılan faydalı bakterilerdir. Zararlı Bakteriler (Patojenik Bakteri) Bu bakteriler gıdaları çürüterek bozulmalarına neden olmaktadır. Bozulan gıdalarda mikrop oranı fazlalaşır, zararlı bakteriler oluşur gıdaları çürütmesi ile zehirlenme vakaları görülebilir. Mikroplar (bakteriler) ikiye bölünerek kendilerini çoğaltır. Çoğalmak için uygun ortamın sağlanması gerekir. Sıcaklık, rutubet vb…
Mikroplar bizi nasıl hasta ederler; Bakteri ya açık yara ya da vücudun açık olan giriş yerlerinden girerek veya toksin (zehir) yolu ile vücuda girerek kendini çoğaltır. Bu durum vücudun bağışıklık sistemini düşürür veya çökertir. Bakterilerin yoğun olarak bulunduğu ve zehir oluşum riskin fazla ve az olduğu gıdalar vardır. Çok riskli gıda nemli ve yüksek proteinli olanlardır. Az riskli gıdalar az nemli ve asitli, az proteinli gıdalardır. Gıda Zehirlenmelerinde, gıdanın bozulmasıyla bakteriler oluşmaktadır.
Yüksek riskli gıdalar: Çiğ et ürünleri, Süt ve peynir, Çiğ yumurta en çok bozulan ürünler
Düşük riskli gıdalar: Pişmiş etler, Tuzlu gıdalar, Şekerli gıdalar, Kurutulmuş gıdalar az bozulan ürünlerdir…. Peki, Mikroplar Gıdaya Nasıl Bulaşıyor; Bakterilerin gıdalara bulaşması gerekmektedir gıdaların bozulması için bu işe birçok yolla meydana gelir. Birden fazla yemek için aynı malzemenin kullanılması bakteri oluşumuna neden olur. Bakteri taşıyıcı araçlarda gıdaya bakteri bulaşmasına neden olmaktadır bunlar; Eller, Tezgâh, Elbiseler, Çatal, bıçak, doğrama tahtaları, vb
Zehirlenme olabilmesi için yüksek miktarda bakterinin gıdada bulunması gerekmektedir.
Gıda zehirlenmelerinde belirtiler 24 saat içinde kendini gösterir. Acil bir tıp merkezine yada hastaneye gitmek ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Bakteriler çoğu kez insanlar yolu ile insanlara ve gıdalara bulaşmaktadır. Eller, kulaklar, burun, boğaz gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler yoğun bulunur. Hastalıklar hapşırma, öksürme, tükürme yolu ile de bulaşır, Bakteriler insan vücudunda bolca bulunur örneğin kafanızda, sivilcede, tırnak altında, Hijyenimize evde, misafirlikte, hastanede, okulda dikkat etmemiz gerekmektedir. Riski en aza indirmek yine bizim elimizdedir. Hava yoluyla, çiğ gıdalarda. tozlarda, çöplerde, atık maddelerde, hayvanlarda, bolca bakteri (mikrop) bulunmakta ve kolayca bulaşmaktadır.
Gıda zehirlenmesi neden olur? Belirtileri, ilk yardım ve tedavisi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Çok güzel bir bilgi Mustafa Tayyar Bey bundan sonra sizin ediklerinize uyacağız