Mikroalbüminüri, hipertansif hastada önemli bir sorun göstergecidir

Kategori: Aile Hekimliği, İç Hastalıkları Print

genetik-testler-kapakHer hipertansif hastada aranmalı!
Hipertansif hastalarda mikroalbuminüri varlığının böbreklerde harabiyet göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tevfik Ecder, “İdrarda günlük albümin atılımı 30-300 mg arasında ise bu durum mikroalbuminüri olarak değerlendirilmelidir. Böbreklerin de korunduğu uygun bir antihipertansif tedaviye başlanmazsa böbreklerdeki hasar ilerler” dedi.

Prof. Dr. Ecder, şu bilgileri verdi: “Kandan temizlenmesi gereken maddelere örnek olarak üre, kreatinin ve ürik asit verilebilir. Ayrıca idrarla sodyum, potasyum ve klorür gibi iyonların gerektiğinden fazlası uzaklaştırılır. İdrarda düşük miktarda albümin de atılmaktadır. Ancak bu seviye 30-300 mg arasında ise bu duruma mikroalbuminüri denir. Önemli sorunların göstergesidir. Mikroalbuminüri kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümü artırmaktadır. Bu nedenle mikroalbuminüri gelişimini önlemek ya da geciktirmek temel tedavi prensibidir. Mikroalbuminürinin sık olarak gözlenen bir belirtidir. Türkiye’deki hipertansiyon hastalarının dörtte birinde mikroalbuminüri gözlenmektedir. Hipertansiyonun yanı sıra diyabet hastalarında da mikroalbuminüri gözlenmektedir. Mikroalbuminürisi olan tip 2 diyabetli hastaların % 40 – 50’si, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölmektedir. Bu oran diyabetli fakat mikroalbuminürisi olmayan hastalarla kıyaslandığında, 3 kat daha yüksektir.

Tedavi kılavuzları artık her hipertansif hastada mikroalbuminüri arayın diyor. Mikroalbuminüri idrar analizi testi sayesinde belirlenmektedir. Mikroalbuminürinin varlığı ve derecesini belirlemekte kullanılan bazı test çubukları bulunmaktadır. Bu çubuklar idrarda birkaç saniye bekletilerek mikroalbuminürinin varlığı ve derecesi belirlenir.

diyabet-hipertansiyonMikroalbuminürinin gözlenmesi böbreklerde hasarın başladığının bir göstergesidir. Bundan sonraki hedef bu hasarın geriletilmesi ya da ilerlemesinin önlenmesidir. Bazı ilaçlar, mikroalbuminüri gelişebilecek riskli hastalarda mikroalbuminüri gelişimini engeller. Hipertansiyonu olan hastalarda etkili kan basıncı kontrolü sağlanırken, böbrekler üzerine de koruyucu etkisi bulunan ilaçların tercih edilmesi önemlidir. Hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncının kontrol altına alınması böbreklerden albümin atılımını azaltacak ve bu sayede hastalık gerileyecek ya da ilerlemesi engellenecektir.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla