Mide kanseri, mide zarındaki kanserli hücrelerin büyüyüp tümöre dönüşmesiyle gelişen bir hastalıktır. Kesin nedeni bilinmemektedir ancak yaş, beslenme tarzı, mevcut mide rahatsızlıkları, sigara ve alkol kullanımı hastalığı tetikleyebilir. En tipik belirtileri hazımsızlık, mide rahatsızlığı ve ağrıdır. Erken belirtilere neden olmayan bir kanser türü olduğundan genellikle vücudun diğer bölgelerine yayılıncaya kadar teşhis edilemeyebilir. Bu da tedavisini güçleştirir. Uygulanan tedaviler çoğunlukla hastanın yaşam süresini ve konforunu uzatmaya yöneliktir.
İçindekiler
Mide kanseri, genellikle mideyi saran mukoza zarında kanserli hücrelerin oluşumuyla gelişen bir hastalıktır. Bu hücreler zamanla tümöre dönüşebilir. Midenin gövdesinde başlayan kanser yavaş yavaş ilerlediğinden erken dönemlerinde fark edilmesi güçtür. Yemek borusuna (özofagus) ya da ince bağırsağa doğru yayılabilir. Daha çok yaşlı erkeklerde görülür. Görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişse de dünyadaki en sık görülen 4. kanser türüdür.
Mide karın bölgesinin üstünde J şeklinde bir organdır ve yediğimiz besin maddelerini işleyip atık maddeleri vücuttan dışarı atmaya yardımcı olan sindirim sisteminin bir parçasıdır. Yemek boğazdan mideye doğru içi boş, kaslı bir tüp olan özofagusla hareket eder. Midede kısmen sindirilmiş gıda buradan ayrılıp ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa geçer. Midenin duvarı 5 katmandan oluşur.
Katmanlar, kanserin evresini belirlemede ve bir kişinin durumunun ciddiyetini saptamaya yardımcı olmada önemlidir. Bir kanser dış katmandan daha derine doğru büyüdükçe evre daha ileriye gider ve ölüm riski artar.
Mide kanseri, midenin içindeki sağlıklı hücreler mutasyona uğradığında ve kontrolden çıkarak tümör oluşturduğunda ortaya çıkar. Bu süreç uzun yıllar boyunca çok yavaş gelişir. Kesin nedeni bilinmiyor. Ancak mide kanseri geliştirme riskini artırabilecek bazı faktörler vardır:
Helicobacter Pylori ile enfekte kişilerde mide kanseri riski 8 kat artıyor!
Mide ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Mide kanseri genellikle erken evrelerinde pek belirti göstermez. Hastalık ilerledikçe belirtiler görülmeye başlar.
Bu belirtilerin çoğu, mide virüsü veya ülser gibi kanser dışındaki rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Pankreas, karaciğer, kalın veya ince bağırsak gibi diğer kanser türleri de olabilirler. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, özellikle de şikayetleriniz uzun sürüyor veya daha da kötüye gidiyorsa bir doktora görünmelisiniz.
İnsanlar bazen göğüs ve pelvis arasındaki bölgeyi mide olarak tanımlasa da aslında burası karın bölgesidir. Ve bu bölgedeki her ağrı mide ağrısına işaret etmez. Ağrının kaynağı bağırsaklar, pankreas gibi o bölgedeki diğer organlar olabilir. Dolayısıyla belirtileri de farklılık gösterebilir.
Tıbbi geçmiş ve fiziksel muayene: Doktor belirtileri öğrenip fiziksel muayeneye başlar. Ayrıca tıbbi geçmiş, ailede mide kanseri olup olmadığı ve yaşam tarzı hakkında sorular sorar.
Mide kanseri teşhis edilirse, hastalığın sürecini ve uygulanacak tedaviyi saptamak için kanserin ulaştığı evreyi belirlemeye yardımcı olan Pet taraması, laparoskopi gibi başka testler yapılabilir.
Mide kanserine yönelik tedavi seçenekleri kanserin safhasına, hastanın genel sağlığına, yaşına ve tercihlerine bağlıdır.
Mümkün olduğunca midedeki tüm kanserli ve bir parça sağlıklı doku ameliyatla alınır.
Cerrahi müdahalenin yan etkileri kanama ve enfeksiyon riski, midenin tamamı veya bir kısmı çıkarıldığında ise sindirim sorunları olabilir.
Radyasyon tedavisinde, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü ışınlar kullanılır. Bu ışınlar, hasta masa üzerinde uzanırken etrafında hareket eden bir makineden gelir. Ameliyattan önce daha kolay çıkartılması için midedeki tümörün küçültülmesi için kullanılabilir. Ayrıca midenin etrafında kalan kanserli hücreleri öldürmek için ameliyattan sonra da uygulanabilir. Yan etkileri hazımsızlık, mide bulantısı, kusma ve radyasyon bölgesinde kırmızılık ve cilt kuruluğu olabilir. İleri kanser vakalarında, sadece büyük bir tümörün neden olduğu yan etkileri hafifletmek için kullanılabilir.
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasal madde kullanılan bir ilaç tedavisidir. Bu ilaçlar vücudun her yerinde dolaşarak midenin ötesine yayılmış olan kanser hücrelerini öldürür. Kemoterapi ameliyattan önce bir tümörün küçülmesine yardımcı olmak ve ameliyattan sonra vücutta kalabilen herhangi bir kanser hücresini öldürmek için verilebilir. Genellikle radyasyon tedavisiyle birleştirilir. Belirtileri hafifletmek için ileri evrede de tek başına kullanılabilir. Yan etkileri hangi ilaçların kullanıldığına bağlı olarak değişse de genellikle saç dökülmesi, bulantı, kusmadır.
Hedefe yönelik tedavide, özellikli kanser hücrelerindeki anormalliklere saldıran veya bağışıklık sistemini kanser hücrelerini öldürmeye (immünoterapi) yönlendiren ilaçlar kullanır. Mide kanserini tedavi etmek için kullanılan hedefli ilaçlar Trastuzumab, cyramza, sutent, stirvaga ve gleevec’tir. Hedefli ilaçlar genellikle standart kemoterapi ilaçlarıyla birlikte kullanılır. Kanserli hücrelerin durumuna yönelik uygulanacak testlerle bu tedavinin işe yarayıp yaramadığı izlenebilir.
Palyatif bakım, ciddi bir hastalığın ağrı ve diğer belirtilerinden kurtulmaya odaklanan özel tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları, hastanın tedavi sürecine ekstra bir destek sağlamak için hastanın kendisi, ailesi ve tedavisini yürüten doktorlarıyla birlikte çalışır. Palyatif bakım, cerrahi, kemoterapi veya radyasyon terapisi gibi tedaviler sırasında kullanılabilir. Tüm diğer uygun tedavilerle birlikte palyatif bakım kullanıldığında, mide kanseri hastaları daha iyi hissedebilir ve daha uzun yaşayabilir.
Mide kanseri çok erken teşhis edilirse iyileşme şansı yüksektir. Ancak çok yavaş ilerleyip iyice yayıldığında belirtilere neden olması, erken teşhisi zorlaştırabilir. Bu yüzden teşhis genellikle ileri seviyelerde konulur. Hastanın genel sağlığı, evresi ve diğer organlara sıçrama olasılığı yaşam süresini belirleyen kriterlerdir. Bu kriterlere göre mide kanseri hastalarına bir ömür biçmek zordur ancak istatistikler ortalama beş yıl olduğunu göstermektedir. Ayrıca ileri evrelerde hayatta kalma oranı düşüktür.
Mide kanserine neyin neden olduğu net değildir, bu yüzden bunu önlemenin bir yolu yoktur. Ancak bazı önlemler mide kanserine yakalanma riskini azaltabilir:
Özellikle risk grubundaki insanlar erken tarama testi yaptırabilir. Bu test olası mide kanserini erken aşamada tespit etmeye yardımı olabilir.
At kuyruğu, tıbbi nergiz, ildon yaprağı ve kırlangıç otunu da benzer yöntemlerle hazırlayıp günde ortalama 2-3 kez içebilirsiniz. Ayrıca kara kovan balı, doğal bal mumu, polen, kudret narı, ısırgan tohumu ve çörek otunun da tedaviyi destekleyici etkileri vardır.
Ancak hangi bitkisel kürü uygularsanız uygulayın doktorunuza mutlaka danışın.
Kaynaklar ve Referanslar: 1- Gastric Cancer, 2- Stomach Cancer, 3- Stomach Cancer
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?