Obezite cerrahisinde kullanılan yöntemlerden biri de mide balonu uygulaması. Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Coşkun, “Mide balonu obezite ile mücadelede etkili bir araçtır. Bu işlem kısıtlayıcı prosedür olarak kabul edilir. Mideye yerleştirilen balon midede hacim kapladığı için tüketilen besin miktarında azalma olacaktır. Balon sıvı içerdiği için midenizde serbestçe hareket edecektir. Mide balonuyla eskiye oranla besin tüketimi azaldığından daha erken tokluk hissi alınmaya başlanacaktır” diyor.
Dr. Coşkun, mide balonu operasyonu geçirmiş kişilerin yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:
Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Coşkun, hareketsiz olmanın pek çok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çekerek egzersizin mutlaka hayat biçimi haline gelmesinin belirterek mide balonu operasyonu geçirecek kişilere şöyle önerilerde bulunuyor:
“Amerikan Kalp Derneği kalp hastalıkları ve inme riskini azaltmak için her gün düzenli olarak 30-45 dakika yürüyüşü önermektedir. Egzersiz iyi hissetmenin ve güzel görünmenin en kolay yoludur. Vücudun içinde kalp sağlına iyi gelirken dışında ise vücudun şekillenmesinde önemli rol oynar. Düzenli egzersiz sayesinde kalp daha az eforla kan ve oksijen pompalar, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur, vücut yağ oranı azalır, vücut kan yağları daha iyi seviyelere gelir, iyi kolesterol (HDL) artar, kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit düşer, kan şekeri, pıhtılaşma, adrenalin düzeyi daha normal seviyelere gelir, stres, depresyon ve anksiyetede azalma görülür, daha iyi uyku sağlar, güçlü kas ve kemikler oluşmasını sağlar, aynı işi yaparken daha fazla enerjik olmayı sağlar, iştahın azalmasına yardımcı olur, kişinin özgüvenini geliştirir.
Mide balonu uygulaması düşünenler öncesinde egzersiz yapmamışlarsa mutlaka başlamalılar. Operasyon öncesi egzersize başlamak işleme daha hazır hissetmenizi sağlar, komplikasyon riskini azaltır. Haftanın 3-4 günü kısa süreli de olsa yürüyüş, yüzme, bisiklet yapabilecek egzersizler olabilir. Mide Balonu operasyonu geçirmiş kişiler için de Coşkun şunları söylüyor:
“Erken dönem egzersizde ilk gün tamamen yatarak geçirmek zorunda değilsiniz. Evinizin içinde koridorda yürüyüşlere başlayabilirsiniz. Kan dolaşımını sağlamak pıhtı oluşumunu önlemek için bacaklarınıza 15-30 dakika esneme hareketleri yapabilirsiniz. Mide Balonu işlemi sonrası uzun dönem egzersizde ise İlk haftalarda yürüyüşle başladıktan sonra sabit bisiklet veya koşu bandında tempolu yürüyüşlere geçebilirsiniz. Egzersiz yaparken acı hissediyorsanız bırakınız. Kilo verdikçe daha rahat hareket edeceğiniz için egzersiz süreniz başlangıçta az olsa da zamanla arttırabileceksiniz. Dengeli egzersiz programı; esneklik, güçlendirme, aerobik kondisyondan oluşmalıdır.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?