Meyan kökü, asırlardır sağlık için kullanılan şifalı bir bitkidir. Lifli kökleri tatlandırıcı olarak kullanılan meyan kökü, Çin tıbbında, ‘kılavuz ilaç’ olarak kabul edilir. Kökün tatlılığı, içeriğinde bulunan ve şekerden 50 kat daha tatlı olan glisirizik asitten kaynaklanır. Günümüzde öksürük ve soğuk algınlığı, mide hastalıkları, bağırsak iltihabı, kabızlık, menopoz semptomları dahil pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Cilt ve saç bakımı için çok faydalı olan meyan kökü, ilaç ve şampuan yapımında, baharat olarak, ve gıda ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Güçlü bir bitki olduğu için doktora danışmadan tedavi amaçlı kullanmayınız.
İçindekiler
Meyan kökü Akdeniz ve Asya’da yetişen baklagiller ailesinden Glycyrrhiza glabra adlı bir bitkinin köküdür. Dere ve nehir kenarlarındaki kumluklarda yetişir. Sonbaharda topraktan çıkarılan kökler temizlenip, kurutulur. Karmaşık bir yapısı olan meyan kökünün içeriğinde flavonoidler ve çeşitli fitoöstrojenler dahil olmak üzere 134 farklı potansiyel iyileştirici bileşik tanımlanmıştır. Sağlık açısından mucizevi yararlar sağlayan değerli bir bitkidir.
Lifli besinlerin sağlığa faydaları ve en çok lif içeren gıdalar
Mide asidi seviyelerini düşürerek ülserlerin önlenmesinde yardımcı olabilir. Sindirim sisteminde tahriş ve iltihabı engeller. Meyan kökünün etken maddesi glisirizin, eğilimli kişilerde tansiyonu yükseltebildiği için DGL formu daha güvenli bir kullanım sağlayarak ülser ve gastrit tedavisinde anti-asitlerin yerine kullanılabilir.
Meyan kökü, asit reflü semptomlarını hafifletebilir. Uzun süreli kullanıma uygun hale getirilmiş olan DGL bazı doktorlar ve alternatif tıp uzmanları tarafından önerilir. Mukus aktivitesini destekleyerek mide ve yemek borusunda aside karşı bir bariyer oluşmasını sağlayarak hasarlı dokunun iyileşmesine yardımcı olur.
Meyankökü içeriğindeki glisirizik asit, stres hormonlarını kontrol eden adrenal bezlerin dengeli çalışmasına yardımcı olur. Stres hormonu seviyeleri düştüğünde genellikle sinirlilik, halsizlik, melankoli, anksiyete artar. Meyan kökü, glisirizin kortizol aktivitesini dengeleyerek stresi azaltmaya yardımcı olur.
Klinik çalışmalar meyan kökünün antioksidan etkisinin kılcal damar sağlığını koruduğunu, kötü kolesterolün zararını sınırlandırarak tıkanma ve plak oluşumunu engelleyebileceğini ve kalbin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunabileceğini göstermiştir.
Meyan kökünün anti-viral niteliği herpes virüsüne bağlı yaraların iyileşmesinde etkilidir. Meyankökü ekstresi uçuk, gece yanığı ve zona tedavisinde kullanılmaktadır. Etkilenen bölgeye günde 4 ila 5 kez meyan ekstresinden yapılmış bir merhem uygulanabilir.
Meyan kökü anti-alerjik etkisi nedeniyle saman nezlesi, alerjik rinit, konjonktivit ve bronşiyal astım tedavisinde sıklıkla kullanılır. Hava yollarındaki mukusun gevşemesine, seyrelmesine ve vücuttan atılmasına yardımcı olarak tıkanıklığı önler.
Meyan kökü antioksidan bileşikleri sayesinde karaciğeri korur ve iyileşmesini destekler. Anti-enflamatuar özellikleri, hepatitle ilişkili karaciğer iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
Araştırmalar, 2 ay boyunca günde 3 gram meyan kökü ekstresi tüketen kişilerde vücut yağ kütlesinde önemli bir azalma olduğunu göstermektedir. Bazı uzmanlar her 2 aylık kullanımdan sonra 2 haftalık aralarla rutin şekilde meyan kökü kullanımını öneriyorlar. Ancak meyan kökü uzun süre kullanıldığında bazı yan etkilere neden olabileceğinden gerekli doz doktor kontrolünde belirlenmelidir. Sağlıklı kilo vermek için bir uzman tarafından önerilen diyet ve egzersiz programına meyan kökü çayı eklenebilir.
Kökler; bitkisel takviyeler ve ilaçlar için kullanılan birincil kısım olmasına rağmen, yapraklar da anti-mikrobiyal faydaları için değerlendirilir. Kurutulmuş meyan kökleri demet halinde, kesilmiş bloklar olarak, çubuk ya da toz halde satılır. Kapsül ve sıvı formları da mevcuttur.
Öksürük damlası, şurup, pastil ve müshil ilaçlarının bileşimine dahil edilir. Şekerler ve içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Meyan ekstresi tüketimi günlük 30 mg / mL glisirizik asidi aşmamalıdır. Daha fazlası istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
Toz formundaki meyan kökü, özellikle egzama ve aknenin tedavisinde kullanılabilir. Cildi temizleyen bir merhem olarak kızarıklık, şişme, kaşıntı ve döküntü semptomlarını iyileştirebilir.
Meyan kökü çay olarak tüketildiğinde sindirim ve solunum problemlerinizde rahatlama sağlar. Öksürüğe iyi gelir, kabızlığı giderir, balgam söktürücüdür.
Meyan kökünün taze veya kuru kökleri yoğun bir kıvam alana kadar suda kaynatılır. Suda kolaylıkla eriyen parlak, siyah renkli tatlı bir öz elde edilir. Pastil olarak alındığında göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Ağızda emilen meyan kökü mide rahatsızlıklarını giderir. Meyan kökünün yoğun hali olan meyan balı, kortizon kullanımının gerekli olduğu durumlarda (Addison hastalığı) tercih edilebilir. Üst solunum yolu rahatsızlıklarında günde 0,5-1g; mide rahatsızlıklarında 1,5-3g alınmalıdır.
Yaban mersini hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir?
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
Pek çok rahatsızlığın tedavisi için önerilen meyan kökünün bazı yararları klinik olarak henüz kanıtlanmamıştır. Fazla tüketilirse kan basıncının yükselmesine, kanınızdaki potasyum seviyesinin düşmesine neden olabilir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa ve reçeteli bir ilaç kullanıyorsanız meyan kökü almadan önce mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
İştah açma özelliği varmı bir bilginiz varmı kızıma kullanmak istiyorum cok zayıf faydası olurmu
Harika bir çalışma olmuş. elinize sağlık. Bir de Harran Üniversitesinin “Meyan kökünün antioksidan özelliği” üzerine yaptığı çalışmayla birleştirebilirseniz, daha da harika olur düşüncesindeyim.
Tebrik ederim halka hizmet böyle olur şaştım kaldım saygıdeğer bir iş emeği geçenlere şükranlarımı sunarım