Metamfetamin, yada diğer adıyla MET bağımlılık yapıcı etkilere sahip yasadışı bir uyuşturucudur. Ülkemizde de kullanımı son yıllarda giderek artan metamfetamin, mutluluk durumunu etkileyen hormonlardan biri olan dopamin salgılanmasını arttırarak etki eder. Metamfetamin stimulanlar olarak bilinen bir ilaç grubu içinde yer alır ve beyindeki kimyasalların seviyelerini değiştirerek etki eder. Uzun süreli MET kullanımı ölümcül sağlık sorunlarına neden olabilir. Kararlılık ve uygun tedavi ile metamfetamin bağımlılığından kurtulmak mümkündür.
İçindekiler
Metamfetamin, amfetamine benzeyen, ciddi düzeyde bağımlılık yapan, yasadışı uyarıcı ve uyuşturucu bir maddedir. Kokaine benzer şekilde güçlü keyif verici etkileri nedeniyle kullanılır. Etki süresi kokainden daha uzundur ve fiyatı daha ucuzdur. Beyindeki dopamin seviyelerini arttırarak etkisini gösterir. Toz halde veya tablet formunda bulunabilir. Kristal formda genellikle soluk mavi bir renge sahiptir. Taş veya kaya parçaları gibi görünür.
Eroin nedir? Sağlığa etkileri nelerdir? Bağımlılığı ve tedavisi
2. Dünya Savaşı sırasında amfetamine benzer yapıda olan metamfetamin askeri personeli uyanık tutmak, moral ve gücünü arttırmak için kullanılmıştır. Zamanla, metamfetaminin tehlikeli derecede bağımlılık yaptığı farkedilmiştir. 1970’li yıllarda kontrole tabi hale gelmiştir. Ülkemizde TCK’nun 188. maddesine göre kullanımı ve tedariki yasaktır.
Metamfetamin, hızla yükselen ve düşen yoğun bir duygu durumuna neden olur. Düşüşler birey için oldukça zor olan depresyon ve uykusuzluk gibi duygusal ve fiziksel semptomlara neden olabilir. Bu durumun bir sonucu olarak meth bağımlılığı birkaç gün madde kullanımını takiben bir depresyon durumunun meydana gelmesi ve bu durumdan kurtulmak için tekrar madde arayışına girmekle başlar.
Metamfetamin stimulanlar olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Beyindeki kimyasalların seviyelerini değiştirerek etki eder. 19.yy’da keşfedilen amfetamin burun tıkanıklığını ve solunum yollarını uyarmak için kullanılan ilk moleküldür.
Beyinde bulunan dopamin hormonu iyi ve dinamik hissetmemizi sağlar, metamfetamin bu hormonun salgılanmasını arttırarak bir süreliğine kişinin daha mutlu, enerjik ve dinç olmasına neden olur. Beyinde aşırı dopamin salgılanması nedeniyle sinir uçları hasar görür ve kişi dopamin eksikliği çekmeye başlar.
Daha fazla dopamin salgılanması için daha fazla metamfetamin alınması gerekir ki bu da bir kısır döngüye girilmesi demektir.
Dopamin nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ne tür sorunlar yaratır?
Metamfetamin beyindeki dopamin adlı ruh sağlığımızı etkileyen hormonun salgılanmasını arttırdığı için kişinin ruhsal durumunu ciddi derecede etkiler.
Metamfetamin kullanan bireylerde paranoya, işitsel, görsel ve duyusal halüsinasyonlar, hiperaktivite gibi belirtileri olan metamfetamin psikozu denilen bir durum ortaya çıkar. Özellikle uzun dönem metamfetamin kullanımında ortaya çıkan psikoz bazı durumlarda yatarak tedavi ve müdahale gerektirebilir. Metamfetamin psikozu görülen bireylerde ilerleyen dönemde şizofreni görülme riskinin de arttığına dair bilimsel çalışmalar vardır.
Metamfetamin kullanımı ile psikolojik olarak çok ciddi sağlık sorunları meydana gelmektedir. İntihar düşüncesi de bu sorunlardan birisidir. Özellikle meth bağımlılarında intihara eğilim diğer uyuşturucu bağımlılarına göre daha yüksektir.
Metamfetamin kullanımıyla başlarda fiziksel özelliklerde iyileşme görüldüğü düşünülse de durum tam aksi gibidir.
Metamfetamin kullanımının en yaygın yan etkisi ağız ve diş sağlığındaki bozulmalardır. Meth bağımlılarında ciddi bir diş çürümesi meydana gelir. Neredeyse köklere kadar çürüyen dişler nedeniyle bu durum “meth ağzı (meth mouth)” olarak adlandırılır. (2)
Bu durumun nedenleri;
Morfin nedir? İnsan sağlığına etkileri, bağımlılığı ve tedavisi
Metamfetamini damar yolundan kullanan bireylerde HIV, Hepatit B ve hepatit C gibi enfeksiyon hastalıklarının görülme riski önemli ölçüde artar. Bu hastalıklar kan veya vücut sıvıları ile bulaşmaktadır. MET ayrıca AIDS hastalığının ilerlemesine neden olur ve kötüleşmesine neden olur.
MET kullanan Aids hastalarında, kullanmayanlara göre daha fazla sinir hasarı ve bilişsel fonksiyonlarda (anlama, öğrenme ve hatırlama) bozulma görülmüştür. (3)
Uzun süre meth kullanıldığında;
Sürekli metamfetamin kullanımı beynin dopamin sistemini bozduğu için koordinasyon yeteneğinin azalmasına ve öğrenme güçlüklerine neden olur. Bununla birlikte beynin duygular ve hafıza ile ilgili kısımları da etkilendiği için kişide ciddi değişimler olur.
Beyindeki bu değişimlerin bir kısmı maddenin bırakılmasından yaklaşık bir yıl sonra ortadan kalkabilir, ancak bazı değişimlerin ortadan tamamen kalkması daha uzun sürebilir. Metamfetamin kullanımı Parkinson riskini arttırmaktadır.
Metamfetamin göğüs ağrısı, anormal kalp atımı ve yüksek kan basıncı gibi kalp problemleri görülme riskini arttırır. Bunun sonucu olarak da kalp krizi, akut aortik diseksiyon, ani kardiyak ölüm gibi ciddi rahatsızlıklar ilk doz sonrası dahi görülebilir. Bu riskler metamfetamin, alkol, kokain veya diğer uyuşturucularla birlikte kullanıldığında daha da artar.
Bu belirtileri kendinizde ya da bir yakınınızda gözlemliyorsanız metamfetamin bağımlılığından söz edebilirsiniz.
Metamfetamin kullanımı bırakıldıktan sonra bağımlıları bazı yoksunluk sendromları beklemektedir. Bu sendromlar hakkında bilgi sahibi olunursa, baş etmek de bir miktar daha kolay olacaktır. (4)
Bu belirtilerin çoğu iki hafta içerisinde geçecektir ancak uyku sorunlarının düzelmesi 4 haftayı bulabilmektedir.
Paranoya nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Metamfetamin kullanımı bırakıldıktan sonra bağımlı bireyde son dozdan 24 saat sonra belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler 7-10 gün içerisinde en üst noktaya ulaşır. Maddenin bırakılmasından sonra 14-20 gün içerisinde bu belirtiler yok olmaya başlar. Kişi için oldukça zor olsa da bu durum geçicidir ve tedavi edilebilir bir süreçtir. (5)
Bu tedavi yöntemi, bağımlı kişinin vücudunun tamamen uyuşturucu maddeden arındırılmasını hedefler ve metamfetaminden mümkün olan en kısa sürede kurtulmanın güvenli bir yoludur. Detoks tedavisi yoksunluk belirtilerinin de kolaylıkla atlatılmasına yardımcı olur. Metamfetamin detoksundan sonra tedavi süreci başlar.
Tedavinin amacı meth kullanmadan sağlıklı bir hayata devam edilmesidir. Bağımlılık nedeniyle ortaya çıkabilecek bazı psikiyatrik rahatsızlıkların da önlenmesi tedavinin amaçlarından birisidir. Meth bağımlılığı için pek çok tedavi seçeneği mevcuttur. Bu tedavi sistemlerine örnekler aşağıdaki gibidir;
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Bu tedavi yöntemi meth bağımlılığı için en uygun tedavilerden birisidir. Davranış tedavisinin iki türü vardır; bilişsel davranış tedavisi ve edimsel yöntem müdahaleleri.
Meth bağımlılığı tedavisi için hala devam etmekte olan ümit vadeden bazı ilaç tedavileri mevcuttur. Klinik çalışmaları devam eden anti-metamfetamin özelliğine sahip biyoteknolojik olarak üretilen bir molekülün (monoklonal antikor) metamfetaminin beyin üzerindeki etkisini azaltabileceği ve yavaşlatabileceği gösterilmiştir. (6)
Bunun yanı sıra ibudilast etken maddesinin de meth bağımlılığında kullanımı üzerine çalışmalar devam etmektedir. Alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan naltreksonun da meth bağımlığı tedavisinde faydalı olabileceğine dair görüşler mevcuttur.
“Methi içmedikçe ondan uzaklaştıkça onu unutuyorsunuz. Madde bağımlılığı işte böyle bir şey. Ondan uzaklaştıkça, bağımlısı olduğunuz alışkanlığınızı tekrarlamadıkça beyninizden silinip gidiyor. Bunun canlı örneği benim. Şöyle bir geriye gittiğimde ben en fazla 3 gün kullanmadan durabiliyordum.3 gün sonra aşırı derecede içme isteği geliyordu.
Kokain nedir? İnsan sağlığına zararları, bağımlılığı ve tedavisi
Sanki kokusunu, tadını ağzımın içinde hissediyordum. Canım çıkacakmış gibi, sürekli uyku halinde yaşıyordum. Aşırı derecede sinirliydim, saldırgan hareketlerim oluyordu. Ellerim de titriyordu, bazen grip gibi hasta oluyordum, bütün kemiklerim ağrıyordu.”
“Makine bölümü 3. sınıf öğrencisiydim. Evliyim, eşimi kaçırarak evlendim. Uyuşturucu yüzünden okulumu dondurmak zorunda kaldım. Kendi iş yerim, şirketim vardı, şirketimi batırdım. Ayrıca kendi evimiz vardı, evimizi çok cüzi bir paraya sattık. Uyuşturucu yüzünden işimi, ailemi ve okulumu kaybettim.
Daha önce Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezinde (AMATEM) tedavi gördüm, özel hastanelere gidip ilaç tedavisi gördüm ama hiçbir sonuç alamadım. En son eşimle sokaklarda kalmaya başladık. Tabi eşim öncesinde iki defa hem intihar girişiminde bulundu hem de iki defa düşük yaptı”
“Bırakamazsın diyenlere inat bıraktım. İlk 1 hafta 10 gün çok önemli mutlaka ailenize söyleyin. Bırakmaya karar verdiyseniz zaten utanmanıza gerek yok. Yalnız kalmamaya çalışın, çevrenizde sabırlı insanlar olsun, onlar size refakat etsin, zira ilk 1 hafta çekilmez biri oluyorsunuz. Agresif, asabi, sabırsız, anlayışsız biri. Ama sadece 1 hafta kafanızı kaldıramıyorsunuz.
Her kim size bırakamazsın derse o kişi bilin ki sizin en büyük düşmanınızdır. Düşmanından kaç, dostuna sarıl. Yani ailene, sana inanan güvenen insanlara. Ben öyle yaptım, bıraktım. Şimdi geçmişe bakıp sadece hafif bir utançla gülümsüyorum. Bu kadar kolaydı madem, ben neden bu kadar saçmalığa katlandım?”
Paranoya nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
“Gidin. Bulunduğunuz şehri terk edin. Terk edemiyorsanız her gün gittiğiniz yerlere gitmekten vazgeçin. Her gün gördüğünüz insanları görmekten vazgeçin. Bunlar gerçekten dostlarınız ve aileniz ise emin olun bir yıl sonra temizlenip döndüğünüzde yanınızda olacaklar. Ellerinizle yapacak bir şey bulun. ‘Hayır!’ diyip parmak şıklatmak benim işime yaramıştı. İnsanların tek başlarına uyuşturucunun altından kalkabileceklerini ve temizlenebileceklerini bilmelerini istiyorum. Ben bunu yaptım çünkü kimse bana inanmıyorken ben kendime inandım.”
Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Tedavi sürecinde durumunuz daha da kötüye gidebilir. Bu ihtimali azaltmak veya ortadan kaldırmak için:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?