Yeni yapılan ve Clinical Journal of the American Society Nephrology’de yayımlanan bir çalışmaya göre, metabolik anormalliği olan hastaların böbrek hastalığı riski iki kat daha yüksek. Literatür verileri kullanılarak yapılan çalışmada, metabolik sendrom ve böbrek hastalığı arasında ilişki olup olmadığını inceleyen 11 çalışmadan yararlanıldı. Daha önce yapılan çalışmalarda metabolik sendrom böbrek fonksiyonu açısından değerlendirilmemişti.
Metabolik sendrom, birlikte görüldüğünde, diyabet, kalp krizi, inme ve prematür ölüm riskini artıran bir grup hastalığın adıdır. Aşağıdakilerden ≥3’ünün mevcut olduğu hastalara metabolik sendrom tanısı konur: yüksek kan basıncı – yüksek kan şekeri – bel/karın bölgesinde aşırı yağ, düşük iyi kolesterol ve yüksek yağ asidi düzeyi. Literatür verileri kullanılarak yapılan güncel bir çalışmaya göre metabolik sendrom böbrek hastalığı riskini önemli oranda arttırıyor.
Dr. Sankar Navaneethan başkanlığında Cleveland Clinic’te görev yapan uzmanlar tarafından literatür verilerini kullanarak yapılan güncel bir çalışmada, metabolik sendrom ve böbrek hastalığı arasında ilişki olup olmadığını inceleyen 11 çalışma incelendi. Çalışmalara katılan, farklı etnik kökene mensup hasta sayısı 30.416 idi. Araştırma sonucunda şu sonuçlara varıldı: Metabolik sendromlu hastalarda alt böbrek fonksiyonu dahil, böbrek hastalığı gelişme riski %55 daha fazladır. Metabolik sendromun bileşenleri, böbrek hastalığı gelişimi ile ilişkilidir. Böbrek hastalığı riski, metabolik sendromun bileşenleri fazlalaştıkça artar.
Metabolik sendrom teşhis için parametre olarak kullanılabilir
Dr. Navaneethan, birinci basamakta çalışan hekimlerin, yüksek böbrek hastalığı gelişme riski altında olan hastaları belirlemek için metabolik sendromu bir parametre olarak kullanabileceğini belirtti. Metabolik sendromun önlenmesi ve tedavisi: Sağlıklı beslenme, egzersiz, zayıflama, düşük kolesterol ve düşük kan şekeri düzeyi böbrek hastalığını önlemeye yardımcıdır. Daha önce yapılan klinik çalışmalarda bu bileşenler böbrek fonksiyonu açısından değerlendirilmişti.
http://cjasn.asnjournals.org/content/6/10/2364.short
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?