Mesane kanseri sık rastlanan kanser türlerinden biridir ve mesanedeki hücrelerin anormal şekilde büyümesiyle başlar. Başlıca tetikleyicisi sigaradır. Ayrıca kronik enfeksiyonlar ve mesane taşları da zamanla kanserli hücre oluşumuna neden olabilir. Özellikle yaşlı erkeklerde çok görülür. En yaygın belirtisi kanlı idrardır. Mesane kanseri genelde erken teşhis edilebilir. Tedavisi de türüne, evresine ve derecesine bağlı olarak mümkündür. Uygulanan tedavilerden başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak tekrarlanma olasılığı yüksek olduğundan hastaların devamlı takip altında tutulması gerekir.
İçindekiler
Mesane kanseri, genellikle mesanenin iç tabakasındaki ürotelyal hücrelerin mutasyona uğramasıyla gelişen bir kanser türüdür. ir. Bazen de idrar yolu boşaltım sisteminin diğer bölümlerinde ortaya çıkabilir. Mesane kanseri erkeklerde kadınlardan daha sık görülür ve her yaştaki insanları etkilese de yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır. (1)
Mesane (idrar torbası) idrarın birikmesi ve boşaltılmasını sağlayan bir organdır. Kanın böbreklerde süzülmesi ile oluşan idrar, mesaneye üreter adı verilen iki tüple geçer ve belli bir hacme ulaşınca dışarıya üretra adı verilen başka bir tüp aracılığıyla atılır. Mesanenin dolup boşaldıkça hacmini değiştirmesine yardım eden bir kas tabakası vardır.
Mesanede farklı tipte hücreler bulunur ve kanserin başladığı hücrenin tipi, mesane kanserinin türünü belirler. Mesane kanserinin türü, uygun tedaviyi belirlemeye yarar.
Bazı mesane kanserleri birden fazla hücre tipini içerebilir. Karsinom veya karsinoma, epitel ya da bezsel dokularda oluşan kanserli hücrelere verilen isimdir. Etraftaki doku ve organları işgal eder ve lenf düğümlerine ve merkezden uzak noktalara yayılabilirler (metastaz). (2)
Metastaz nedir, neden olur? Metastatik kanser belirtileri ve tedavisi
Mesane kanserine neyin neden olduğu her zaman açık değildir. Başlıca riskler şunlardır:
Bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonu, mesane taşı gibi başka rahatsızlıklarla da ilgili olabilir. Ancak yine de mesane kanserinin en yaygın belirtisi olan idrardan kan gelme söz konusu olduğunda hiç vakit geçirmeden doktora gitmelidir. (3)
Hastanın tıbbi öyküsü Üroloji Uzmanı tarafından alındıktan sonra fiziksel muayene yapılır. Bu muayene, makattan parmakla ve kadınlarda vajinal muayeneyi de kapsar.
Kanserli hücreleri laboratuarda araştırmak amacıyla kan ve idrar örnekleri alınır.
Bu işlemde mesanenin içini incelemek için idrar yolundan bir sistoskopi (bir ucunda kamera olan çok ince bir tüp) geçirilir. Öncesinde idrar yoluna lokal anestezi uygulanır. Ayrıca bu alet aracılığıyla biyopsi işlemi de gerçekleştirilebilir.
Bu testler mevcut mesane kanserinin evresi ve türü hakkında bilgi verir. Ayrıca kanserin metastaz yapıp yapmadığını görmek için BT, Manyetik rezonans görüntüleme (MRG), kemik taraması ve göğüs röntgeni testleri yapılabilir.
Mesane kanseri lenf bezlerine, üreme organlarına, akciğer, karaciğer ve pelvise sıçrayabilir. Mesane kanseri ayrıca kanserli hücrelerin oluşturduğu kitlenin (tümörün) derecesine göre de sınıflandırılır:
Böbrek kanseri neden olur? Belirtileri ve en etkili tedavi yöntemleri
Mesane kanserinin tedavisi tümörün evresine, derecesine, hastanın genel durumuna ve diğer faktörlere göre değişir. (4) Mesane kanseri tedavisi şunları içerebilir:
Erken mesane kanseri, TURP yöntemiyle teşhis edilirken tedavi de edilebilir. Bu yöntemde üretradan (penisin içindeki idrar kanalından) mesaneye sistoskop sokulup içinden mesaneye küçük bir tel döngü yerleştirilir. Tel döngü bir elektrik akımını kullanarak kanserli hücreleri yakar. Alternatif olarak kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili lazer de kullanılabilir. Ameliyat, lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Sistektominin yan etkileri enfeksiyon ve kanama riski, erkeklerde sertleşme sorunu, kadınlardaysa kısırlık ve erken menopozdur.
Radikal sistektomiden sonra idrar akışının çeşitli cerrahi yöntemler kullanılarak yeni bir yoldan sağlanması gerekir. Üriner diversiyon için seçeneklerden biri yapay mesane ameliyatıdır. Cerrah bağırsakların bir parçasından küre şeklinde bir rezervuar oluşturur.
Kemoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?
Sıklıkla yapay mesane olarak adlandırılan bu rezervuar, vücudun içindedir ve idrar yoluna bağlıdır. Genelde normal şekilde idrar yapılabilir. Tüm idrarı yapay mesaneden boşaltmak için düzenli olarak bir kateterin (bir vücut boşluğuna, damara veya kanala sokulabilen bir tüp) kullanılması gerekebilir. Hastalar bu işlemi kolayca öğrenip uygulayabilmektedir.
Kemoterapide kanserli hücreleri öldürmek için ilaçlar kullanır. Genellikle iki veya daha fazla ilaç damardan ya da idrar yolundan direkt mesaneye giden bir tüp aracılığıyla verilebilir. Kanser ilk evredeyse, ilaçlar bir kateter yardımıyla üretradan mesaneye verilir. (İntravezikal kemoterapi). Mesanede kalan ilaçlar mesanedeki kanser hücrelerini etkiler. Kanser yayıldıysa Sistemik kemoterapi uygulanır. (5)
Kemoterapi, kanseri tedavi etme şansını artırmak için radikal sistektomiden önce veya TURP işlemi sonrasında kalan hücreleri öldürmek için de kullanılabilir. Duruma göre diğer tedavi yöntemleriyle kombine edilebilir. Yan etkileri mide bulantısı, kusma, saç kaybı, iştahsızlık ve yorgunluktur.
Radyasyon tedavisinde kanserli hücreleri yok etmeyi hedefleyen yüksek enerjili ışınlar kullanır. Bazı durumlarda kemoterapi ile cerrahiye alternatif olarak uygulanabilir. Ayrıca diğer tedavilerle kombine edilebilir. Cerrahi gibi radyoterapi de lokal bir tedavidir, sadece tedavi uygulanan alandaki tümörü etkiler. Radyoterapi mesane kanseri yayıldığında rahatsızlıkların giderilmesinde de kullanılır.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
Radyoterapi vücut savunmasında görev alan beyaz kan hücrelerinin sayısını azaltabilir ama bu genellikle çeşitli diyetler ve ilaç tedavileriyle çözülebilir. Ayrıca kadınlarda vajinal kuruluk, erkeklerde iktidarsızlık görülebilir ve bu durum seksüel aktiviteyi etkileyebilir.
Bu tedavi genellikle ileri ya da metastatik mesane kanseri olan yetişkinlerde kullanılır. Vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere karşı savaşmasına yardımcı olur. Mesane kanserinde kullanılan başlıca immünoterapi, intravezikal immünoterapidir. Çoğunlukla üretra yoluyla doğrudan mesaneye uygulanır. Mesane kanserini tedavide kullanılan bu tür bir immünoterapi, verem aşısıdır (BCG).
İmmünoterapi nedir, nasıl uygulanır? Kanser tedavisindeki faydaları
Bir diğeri bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı bir protein olan interferonun sentetik bir türüdür. Bu ilaç bazen BCG ile kombine edilerek verilebilir. Atezolizumab, kemoterapi sonrası yanıt vermeyen veya daha da kötüye giden lokal ileri veya metastatik mesane kanserinde tercih edilir. Yan etkileri en güçlü olan BCG’dir. Genellikle idrar yaparken ağrı, idrar yapma hissi, ateş, yorgunluk yaşanır.
Kanser tedavisi sonrası rehabilitasyon tedavinin kendisi kadar önemlidir. Amacı, tedavi sonrası hastanın hayat kalitesini yükseltmektir. Doktor ve terapistlerden oluşan bir ekip, hastanın duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına göre bir rehabilitasyon planı hazırlar. Torbalı hastalar bunun bakımı konusunda terapistlerinden eğitim alırlar. Terapistler hastaya malzemeye ulaşmasında da yardımcı olurlar.
Mesane kanseri tekrar edebilir. Bu nedenle, mesane kanseri olan kişiler başarılı bir tedaviden sonra bile yıllarca takip testine ihtiyaç duyarlar. Hangi testlerin hangi sıklıkla uygulanacağı mesane kanserinin türüne ve diğer faktörlerin yanı sıra nasıl tedavi edildiğine bağlıdır.
Mesane kanseri çoğunlukla tedavi edilebilir ancak tekrarlanma olasılığı yüksektir. Özellikle yaş ilerledikçe hayati tehlike hastanın genel sağlık durumuyla bağlantılı olarak artabilir. Metastaz olasılığı yükselip ikincil kanserler gelişebilir. Pek çok değişken faktörden dolayı ortalama bir yaşam süresi vermek güçtür.
Mide kanseri (gastrik kanser) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Ayrıca mercanköşk, adaçayı, kuşburnu, rezene, zencefil ve papatya gibi çayları demleyip günde 2-3 fincan rahatlıkla içebilirsiniz. Çayları tatlandırmak için kabuk tarçın, limon kabuğu ve 1 çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?