Mesane kanseri nedir? Nasıl tedavi edilir?

Yazan Prof. Dr. Yusuf İlbey
17 Ekim 2020   |    29 Haziran 2021    |   Kategori: Kadın Hastalıkları, Kanser, Üye Yazıları Print

Mesane kanseri, oldukça sık görülen bir kanser türüdür. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Hastalık idrar kesesinin içini döşeyen tabakadaki hücrelerin kontrol edilemez bir şekilde çoğalmasından kaynaklanır. En sık görülen türü değişici hücreli kanserdir. Daha az görülen türü ise yassı hücreli kanserdir.

Mesane Kanseri Neden Olur?

Nedeni tam olarak belli olmasa da, oluşumundan sorumlu tutulan bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi sigara kullanımıdır. Diğer risk faktörleri arasında ise yaşlanma, boya, asfalt, kauçuk sanayi gibi bazı iş kollarında çalışıyor olma, sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları, diğer kanserlerin tedavisinde kullanılan siklofosfomid gibi bazı kemoterapi ilaçları ve mesane bölgesinin radyasyon ışınına maruz kalması sayılabilir.

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane kanserinin en önemli belirtisi idrardan kan gelmesidir. Bu kanamanın en önemli özelliği ağrısız olmasıdır. İdrarda kan olmasına tıp dilinde hematüri adı verilir. İdrardaki kan bazen dışarıdan hastanın kendisi tarafından gözle görülür derecededir.

Rahim kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Bazen ise gözle fark edilmez, ancak mikroskop ile yapılan incelemede görülür. İdrarda kan görülmesi dışında sık idrara çıkma gibi şikayetler de görülebilir. Hastalığın ileri evrelerinde ise, her kanser türünde olduğu gibi kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler görülür.

Mesane Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Mesane kanserinin tedavisi, kanserin bulunduğu evreye göre değişir. Mesane kanseri tespit edilen bir hastada yapılacak ilk iş, kapalı mesane tümörü ameliyatı (TUR mesane)  ile kanserin mesaneden kazınmasıdır. Bu ameliyatta idrar kanalından özel bir alet ile girilir, mesane içindeki tümör dokusu ya da dokuları kazınır.

Tümör dokusu kıyma gibi küçük parçalar halinde vücut dışına alınarak inceleme için patoloji laboratuvarına gönderilir.  Daha sonra bir idrar sondası takılır ve işleme son verilir. Kanama ve pıhtı oluşmaması için bir gün süreyle yıkamak gerekebilir. Genellikle ertesi gün sonda çekilir ve hasta taburcu edilir. Yapılan patolojik incelemede, kanserin idrar kesesinin kas tabakasına ulaşmadığı tespit edilirse yani kanser kası tutmadıysa, yapılan TUR mesane ameliyatı yeterli olur.

Ancak bazı durumlarda bu kapalı ameliyata ek olarak, hastalığın tekrar oluşmaması ya da ilerlememesi için mesane içine kanser hücrelerini öldüren kemoterapi ilaçları ya da vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren tüberküloz (verem) mikrobu verilmesi gerekebilir.  Bazen kanser tekrarlayabilir, bu durumda bu süreç  tekrarlanır, yeniden TUR mesane ameliyatı uygulanır, kazınan kanser hücreleri tekrar  patolojik incelemeye gönderilir ve bu sonuca göre tekrar bir tedavi şekli belirlenir.

Kadınlarda idrar kaçırma neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Yapılan kapalı ameliyat sonrası yapılan patolojik incelemede kanser kas tabakasına ilerlemiş olarak tespit edilirse ya da kanser tutmamasına rağmen tüm mesaneyi doldurmuşsa, bu durumda mesanenin tamamı ameliyat ile çıkarılır. Bu işleme radikal sistektomi adı verilir. Bu işlem açık ya da robotik olarak yapılabilir. Mesane alındıktan sonra idrarın dışarıya atılması için iki seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilkinde bağırsaklardan bir parça kese şekline getirilerek yapay mesane oluşturulur. İkincisinde ise yine bağırsaklardan 10-15 cm’lik bir parça ayrılır. Bu parçanın bir ucu karın duvarına bağlanır, diğer ucuna ise idrar kanalları bağlanır. Bağırsağın karın duvarına açıldığı yere ürostomi adı verilir. Buraya ürostomi torbası adı verilen bir torba takılır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla