MERS virüsünde ağır ve ani başlayan solunum rahatsızlığı, ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler görülüyor. Bu belirtiler hızla zatürreye dönüşebiliyor ve hastada böbrek yetmezliği oluşuyor. Bazı hastalarda bu belirtiler daha hafif seyredebiliyor. MERS virüsü, genellikle 5-6 gün bazende 12 gün devam edebiliyor.
Hayvanlardan ve özellikle develerden kaynaklı olduğu düşünülen MERS virüsü, insandan insana bulaşabiliyor ve en yüksek bulaşma aracı ise solunum yolu oluyor. Hasta öksürürken havada oluşturduğu damlacıklarla virüsün yayılabiliyor. Bu nedenle hastaya bakım veren kişilerin hastayla önlem almadan yaklaşması çok tehlikeli olabiliyor.
MERS virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor. Bu nedenle hastalıktan korunmak için hijyen çok önemlidir. Ellerin sık sık yıkanması, öksürürken ağız ve burnun mendille kapatılması, ellerin yıkanmadan ağız, göz ve buruna değdirilmemesi, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması ve ortak kullanılan eşyaların dezenfekte edilerek kullanılması gerekiyor.
İlk olarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün, Kuveyt ve Yemen gibi Ortadoğu ülkelerinin kabusu olan MERS, Ortadoğu ülkelerine yapılan seyahatlerle beraber ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde de görüldü. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de de Suudi Arabistan seyahatinden dönen bir hastada görülen MERS virüsü son olarak Güney Kore’de yine seyahat kaynaklı olarak ortaya çıktı.
MERS’ın bulunduğu ülkelerden birine gitmeyi planlıyorsanız, Hastalık Kontrolü Önleme Merkezi’nin (CDC), hastalığı önleme uyarılarını dikkate almalısınız:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?