Türkiye’de kadınların %70’i kansızlıktan muzdarip!

Kategori: Jinekoloji, Tedavi Rehberleri Print

Menoraji kansızlığın en önemli nedeni
tjod-menorajiTürkiye’de kadınların %70-90’nın kansızlık yaşadığını söyleyen Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, “Ülkemizde kadınların çok önemli bir kısmında anemi görülmektedir. Bunun en önemli nedeni ise menorajidir. Pek çok etkili tedavi yöntemi olan menoraji ciddi sağlık sorunları yaratmasına rağmen kadınların çok azı tedavi görüyorlar. Bu konudaki farkındalığın arttırılması amacıyla bir tanı ve tedavi rehberi hazırladık” dedi.

Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) tarafından İzmir’de yapılan Menoraji tanı ve tedavi klavuzu bilgilendirme toplantısında Türkiye’de her dört kadından birinin kansızlık sorunu yaşadığı ve bunun en önemli nedeninin ise aşırı adet kanaması olarak tarif edilen menoroji olduğu belirtildi.

Türkiye’de doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen sorunun anemi olduğunu dile getiren Prof. Dr. İtil, şu bilgileri verdi:  “Ülkemizde her 100 kadından 70-90’ında anemi sorunu yaşıyor. Bunun en önemli nedeni ise aşırı adet kanaması olarak tarif edilen menorajidir. Anemi, ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Ancak ülkemizde bu sorunun teşhis ve tedavisinde önemli sorunlar yaşanıyor. Pek çok hekim bu gruptaki kadınlarda sorunun nedeni tespit edip tedavi etmek yerine, sorunun sonuçlarını tedavi etmeye çalışıyor. Bu ise çözümsüzlüğü derinleştirerek ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor. Oysa kadınlarda en önemli kansızlık nedeni olan menorajinin teşhis ve tedavisi oldukça basittir. 7 günden uzun süren adet kanaması altında başka bir neden yok ise menoroji olarak tanımlanabilir. Ortalama 10 kadından biri, 36-40 yaşları arasında da 4 kadından biri aşırı adet kanaması sorunu yaşıyor. Yeterince önemsenmeyen aşırı adet kanamaları, mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Pek çok tedavi yöntemiyle sorun yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir.”

Hekimler menorajiyi yeterince önemsenmiyor
Kadınlardaki yaygınlığına rağmen menorajinin hekimler ve hastalar tarafından yeterince önemsenmediğini belirten Prof. Dr. İtil, “Dernek olarak sorunun bilinirliğini arttırmak için pek çok çalışma yapıyoruz. Sorunun teşhisi için kadınların yılda en az bir kez jinekoloğa gitmesi gerekir. Bazı kadınlarda 80 mg’a varan aşırı adet kanamaları vücuttaki kan miktarını düşürüyor. Oluşan kansızlık, yaşam kalitesini de düşüren ciddi bir sorundur. Hekimler menorajiyi önemsenmeli ve altta yatan nedeni araştırarak teşhis koymalıdır. Hekimler, bu sorunu sadece bir semptom olarak görmemeli ve nedenine yönelik tedavi uygulamalıdır” dedi.

Tedavide ilk tercih medikaldir
TJOD tarafından hazırlanan ‘Menoraji Tanı ve Tedavi Kılavuzu’ hakkında bilgi veren Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Cansun Demir, şöyle konuştu: “Menoraji ile ilişkilendirilen risk faktörleri arasında; hastanın yaşı, doğum sayısı, beden ağırlığı, sigara tüketimi ve  aile öyküsünün yer almaktadır. Hastaların yarısında belirgin bir nedenin saptanmayabilir. Bu durum esansiyel menoraji olarak değerlendirilir. Muayene edilen kadınların diğer yarısında ise endometriyum veya miyometriyum anormallikler saptanabilmektedir. En sık rastlanan patolojiler 40 yaş altındaki kadınlarda fibroidler, 40 yaş üzerindeki kadınlarda ise endometriyal poliplerdir. Menorajide ilk basamak tedavi medikaldir. Cerrahi tedavi genellikle medikal tedaviden sonra veya etiyoloji gerektirdiğinde uygulanır. Tedavi seçiminde hastanın yaşı, çocuk isteği, eş zamanlı hastalıklar ve hastanın tercihinin dikkate alınması gerekir.”

TJOD’tan kansızlık ve menoraji bilgileri

Demir eksikliğine bağlı kansızlık ne gibi belirtiler verir
Doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen sorun olan kansızlık tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Cildin sağlıklı rengini veren cilt altında bulunan kılcal damarlardır. Kansızlık durumunda cilt rengi kansızlığın şiddetiyle orantılı olarak soluklaşır.Kan hacmi azaldığında kalp organlara yeterli kanı ulaştırabilmek için daha fazla devir yapmak zorundadır. Bu nedenle kansızlık durumunda nabız daha hızlı atar, kalbin bu aşırı çalışması arada sırada düzensiz atmasına yani çarpıntıların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kalp bu aşırı aktivite esnasında yorulmaktadır. Bu aşırı aktivite ileri durumlarda kalbin büyümesine ve çok ileri durumlarda yetersiz kalmasına neden olabilir. Kalbin yaptığı daha fazla devir, akciğerlerin de gerektiğinden daha fazla çalışmasına neden olur. Bu nedenle kansızlık durumunda nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Her ne kadar kalp ve akciğerler dokunun ihtiyacını karşılamak için normalden fazla yorulsalar da vücudun oksijen ihtiyacı çok iyi bir şekilde karşılanamamaktadır. Bunun sonucu olarak kansızlığı olan kişilerde halsizlik, güçsüzlük gibi belirtilere sık rastlanır. Vücut ısısının kontrolünde kanın işlevleri son derece önemlidir. Kanı az olan kişiler bu nedenle daha çok üşürler. Yukarıdaki belirtilerin dışında demir eksikliği olan kişilerde görülebilen diğer belirtiler arasında en önemlileri ağız kenarında oluşan çatlaklar, tırnakların kolay kırılması sayılabilir. İleri derecede demir eksikliğinde toprak, buz, kireç, nişasta gibi maddeler yenebilmektedir.

Kadınlarda görülen kansızlığın en önemli nedeni menorojidir

Menoraji (aşırı adet kanaması) fazla miktarda (>80 ml) ve/veya 7 günden uzun süren adet kanaması olarak tanımlanabilir. Aşırı adet kanaması hastanın yaşam kalitesini bozar. Ortalama 10 kadından biri, 36-40 yaşları arasında 4 kadından biri aşırı adet kanaması sorunu yaşıyor. Menoraji nedenleri arasında; Myomlar, yaş, kan hastalıkları, endometriyozis, sigara ve alkol tüketimi, stres olarak sıralanabilmekle birlikte hastaların büyük kısmında bir neden saptanamaz. Demir eksikliği en çok kan kaybıyla ortaya çıkıyor kadınlarda ortalama 13 yaşından itibaren menopoz dönemine kadar geçen süre içinde, her ay regl dönemlerinde kan kaybı olduğundan, doğurganlık çağındaki kadınlar, genellikle yaşamlarının bir döneminde bu sorunla karşılaşmaktadırlar.

Menoraji mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur
Demir eksikliğine bağlı kansızlığın tedavisinde en temel amaç “akan musluğu durdurmaktır”. Özellikle üreme çağındaki kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan aşırı adet kanamaları tedavi edildiğinde kansızlık da kısa zamanda düzelecektir. Kadınlar arasında  “ aşırı adet kanamasının sağlık belirtisi olduğu, ya da vücuttan pis kanın atıldığı, vücudun temizlendiği “ şeklindeki yaygın inanışların bilimsel gerçekliği yoktur. Aşırı adet kanamaları mutlaka tedavi gerektiren önemli bir sağlık sorunudur.

Menoraji tedavisi;
İlaçlı tedaviler, Hormonal Tedaviler, Rahim İçi Sistem (Modern Spiral), Doğum kontrol hapları, Progesteronlar, Hormonal olmayan tedaviler, Ağrı kesiciler, Kanama durdurucular.
Cerrahi tedaviler
Rahim iç katmanının alınması, Rahim damarının bağlanması, Myomların çıkartılması, Rahmin alınması şeklinde yapılabilir. Altta yatan ve cerrahi işlem gerektiren bir neden saptandığında uygulanır. ( Örneğin  myom ) Rahim iç yüzeyinin alınması (lazer, sıcak balon uygulama vs.) Rahim boyutu normal ve myomları<3 cm olan kadınlarda uygulanabilir.

Menoraji tanı ve tedavi klavuzuna ulaşmak için:

https://www.tjod.org/

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla