“Kilo alımı kadınları mutsuz ediyor ve müdahale edilmezse alınan kilolar verilemeyebiliyor. Doğru beslenme ile bu sorunlarla karşılaşmadan menopoz dönemini yaşayabilir; sağlıklı bir süreç geçirebilirsiniz” diyen Dyt. Aslıhan Altuntaş, beslenmenin iyi görünme yanında sağlıklı yaşam için de çok önemli olduğunun altını çizdi.
Menopozda kilo alımının ve daha sonra zayıflayamama sorununun sıklıkla görüldüğüne işaret eden Dyt. Altuntaş, “Menopoz sürecinde doğru beslenilirse, sağlıklı ve mutlu olmanın yanında fit bir görünüme kavuşmak hiç de zor değil. Sağlıksız karbonhidratlardan uzak durarak, taze sebze ve meyveye hayatınızda daha fazla yer açarak ve egzersizle aldığınız kiloyu verebilir, çok daha rahat, çok daha mutlu bir menopoz dönemi yaşayabilirsiniz” bilgisini verdi.
Dyt. Altuntaş, menopozun, kadınlarda doğal yaşlanma sürecinde daha az östrojen ve progesteron hormonu üretilmesine bağlı olarak, çarpıntı, ateş basmaları, üşüme, regl düzensizlikleri belirtileriyle ortaya çıktığını, kesin menopoza girişin ise 12 ay hiç regl olunmamasıyla tanımlandığını belirtti.
Östrojen hormonunun karın bölgesinde oluşan viseral yağlanmayı önlediğini, menopoz dönemi ile birlikte bu hormon seviyeleri düşmesi nedeniyle yağlanmaya eğilimin arttığını kaydeden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Vücutta bütün hormonlar doğrudan veya dolaylı yoldan birlikte çalışırlar. Östrojen hormonunun azalması ile birlikte tokluk süreçlerinin de görev alan hormonlarda da farklılıklar görülebilir. Metabolizma yaş ile birlikte yavaşlamaya meyillidir. Menopoz dönemi ise bu yavaşlamayı hızlandırabilecek önemli bir etkendir.
Menopoz döneminde yapılan yanlış diyet kemik erimesini hızlandırıyor
Ancak bunu da önlemek mümkündür. Östrojen hormonu azalmasına bağlı olarak viseral yağlanma artacaktır ve metabolizma hem yaşa hem menopoz değişikliklerine bağlı olarak yavaşlayacaktır. Tüm bunları önlemenin ve doğalında gelişen bu süreci sağlıklı bir vücut ile atlatabilmenin temelinde ise beslenme yatar. Kişiye özel hazırlanmış doğru ve dengeli bir beslenme programı ile bu etkiler azaltılabilir ve hatta ortadan kaldırılabilir” dedi.
Dyt. Aslıhan Altuntaş, menopoz döneminde kilo almamak için ilk olarak basit karbonhidratlardan (çay şekeri ve şeker içeren besinler, beyaz un ve beyaz undan yapılan besinler, pekmez, bal, reçel, çikolata vb.) uzak durulmalı derken, bu tür basit karbonhidratların toplam beslenmenin yüzde 10’u ile sınırlı tutulması gerektiğini anlattı.
Kompleks karbonhidrat tüketiminin tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Dyt. Altuntaş, “Özellikle lif yani posa içeriği yüksek olan karbonhidratlar tercih edilmelidir. Tam tahıllı unlar ve bu unlardan yapılan ekmek, makarna vb, pirinç pilavı yerine buğday veya bulgur pilavı, kinoa, chia, mevsim meyve ve sebzeleri vb. besinlerden karbonhidrat ihtiyacı karşılanmalıdır” bilgisini verdi.
Dyt. Altuntaş, toplam yağ tüketiminin azaltılmasını, katı ve sıvı yağlar yanında, yağ oranı yüksek zeytin, ceviz, fındık, fıstık vb. kuruyemiş gibi besinlerin tüketiminin azaltılmasını tavsiye etti. Hayvansal yağ ile pişirmeye dikkat edilmesini de tavsiye eden Dyt. Altuntaş, “Süt ve süt ürünlerinden, et, tavuk vb. protein kaynaklarından hali hazırda katı hayvansal yağlar alınmaktadır. Bir de pişirme sırasında katı hayvansal yağların kullanılması, tüketim sınırlarının aşılmasına neden olur” diye konuştu.
Menopozla birlikte sık görülen 7 rahatsızlık ve pratik çözüm önerileri
Dyt. Altuntaş, günde minimum 2 porsiyon mevsim sebzelerinden tüketilmesi gerektiğini belirterek, ayrıca yine her gün en az 2 litre sıvı tüketilmesi, bunun da en az 1,5 litresinin su olması gerektiğini bildirdi. “Kırmızı et tüketimi haftada maksimum 3 kez olmalıdır. Daha çok balık, tavuk ve hindi eti tercih edilmelidir. Haftada minimum 3 saat orta tempoda yürüyüş gibi kardiyo egzersizi yapılmalıdır” diyen Dyt. Altuntaş, “Karın bölgesi yağlanması artması özellikle diyabet, kalp hastalıkları, damar hasarları, karaciğer yağlanmasına zemin hazırlar. Menopoz döneminde vücut viseral yağlanmayı artırmaya eğilimlidir, bir de yanlış diyet uygulamaları yapılırsa bu hastalıklara yakalanma riski de artacaktır” dedi.
Kahvaltı: 1 yumurta ile sebzeli omlet/menemen (1 çay kaşığı sıvı yağ ile pişirilebilir) , 1-2 dilim yarım yağlı veya yağsız beyaz peynir, yeşillik (yağ eklenmemelidir, az limon ve sirke kullanılabilir), 5-6 adet zeytin veya 2 adet ceviz, 3-4 adet gün kurusu kayısı veya kuru erik, 1-2 dilim tam tahıllı ekmek
Öğle: 100-120 gr et/tavuk/balık yemeği (Bu besinler pişirilirken yağ eklenmeden pişirilmelidir. Izgara, fırın, sote olabilir), Mevsim salata, 1-2 dilim ekmek veya 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı veya tam tahıllı makarna
Ara: 1 porsiyon mevsim meyve, 1 su bardağı süt veya yoğurt, 10 adet çiğ badem veya 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi
Akşam: 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 su bardağı kadar yoğurt, 1 dilim ekmek veya 1 kepçe çorba
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?