Normal diz içinde menisküs yapıları, görev olarak diz kıkırdağını koruma ve ekleme binen yükün azaltılmasında faydalı bir yapıyken çeşitli travmalar sonrasında yırtık oluşabilmektedir. Bununla birlikte görevini yapamaz hale gelip aksine kıkırdakla ilgili zedelenme oluşturularak ileri ki dönemlerde de diz kireçlenmesine sebep olabilmektedir. O yüzden menisküs yırtıkları ile ilgili tanı ve tedavinin aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemle tedavi edilebilen menisküs yırtıklarında erken tanı ve tedavi çok önemlidir.
Menisküs nedir, neden yırtılır? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Menisküs yırtıklarıyla ilgili genellikle tedavi, ameliyatsız ve ameliyatlı tedavi şeklinde yapılmaktadır. Çoğunlukla yüzde 90 itibariyle menisküs yırtıklarında cerrahi işlem uygulanması gerekmektedir. Bu işlemler, günümüz teknolojisiyle kapalı olarak da yapılmaktadır. Artroskopi ameliyatıyla cerrahi işlem başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Kapalı olarak küçük yaralardan diz içindeki menisküs yırtığına müdahale edilerek ilerici hastalık gelişimi önüne geçilebilmekte ve kıkırdak zedelenmeleri bu şekilde engellenebilmektedir.
Menüsküs yırtıklarına ameliyatsız tedavi ise daha çok çocuk veya yırtığın küçük olduğu hastalara uygulanmaktadır. Büyük yırtıklarda ise Artroskopi yöntemle kapalı olarak menüsküs tamiri yapılmaktadır. Burada önemli olan menüsküs dokusunu olabildiğince koruyabilmektir. Tamir edilemeyecek yırtıklarda menisküsün yırtık olan kısmı kapalı olarak temizlenmektedir. Bu şekilde işlemler yapıldıktan sonra hastalar kısa sürede gündelik hayata dönmektedir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?