Meme Kanseri Nedir? Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

2 Ekim 2024  |   Kategori: Kanser Print

Meme kanseri, göğüs bölgesinde bulunan hücrelerin kontrol edilemez şekilde büyümesi nedeniyle gelişen bir kanser türüdür. Bu kanserli hücreler, doku kütlesi oluşumuna neden olur ve bu kütle fiziki olarak da anlaşılabilir. Dolayısıyla meme kanseri belirtileri, çok büyük oranda fiziki olarak anlaşılabilir niteliktedir. Özellikle erken teşhis edilmesi halinde meme kanseri, tedavi edilebilir kanser türlerindendir. Meme kanserinin teşhisi de oldukça basittir. Mamografi uygulaması ile bu kanser türü teşhis edilebilir. Teşhisin ardından Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da yapılan tedavi yöntemlerinden biriyle kanserli dokunun göğüs bölümünden temizlenmesi mümkündür.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, nadiren de olsa vücudun diğer bölümlerine de yayılabilen ve çok büyük oranda meme dokusunda gözlemlenen bir kanser türüdür. Meme dokusu birçok farklı bileşenden oluşur. Salgı bezleri, süt kanalları ve kan damarları bunlardan bazılarıdır. Meme dokusunu oluşturan bu unsurlardaki hücrelerin önlenemez ölçüde büyümesi nedeniyle de meme kanseri gelişir.

Diğer hemen her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Dolayısıyla kanserli dokuyu erken evrede teşhis etmek, hastalığın tedavi sürecinde son derece belirleyicidir. Meme dokusundaki kanserli hücrelerin kontrol altına alınmaması halinde bazı durumlarda bu hücrelerin dokuya yakın konumda bulunan koltuk altı lif bezlerine kadar sıçraması olasıdır.

Meme Kanseri Neden Olur?

Meme kanserinin nedenleri günümüzde tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte özellikle genetik etkenlerin meme kanseri oluşumunda önemli bir risk faktörü olduğu düşünülmektedir. Genel olarak meme kanseri risk faktörleri olduğu düşünülen durumlar şu şekildedir:

  • Uzun süreler boyunca devam eden östrojen tedavisi
  • Adet döneminin erken dönemlerde olması
  • Yaşam tarzının hareketsiz olması
  • 25 yaşından sonra doğum yapma
  • Aile öyküsü ve genetik etkenler
  • Obezite veya aşırı kilo sorunları
  • Göğüs bölgesine yönelik radyasyon tedavisi
  • Yoğun alkol tüketimi

Tüm bu durumlar, doğrudan meme kanserine neden olmamakla birlikte meme kanserinin gelişiminde etken olarak kabul edilebilir.

Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanserinin belirtileri arasında en ön plana çıkan durum memede hissedilen kitle şeklindeki dokudur. Aynı zamanda benzer dokunun koltuk altında gözlemlenmesi de olasıdır. Bazı durumlarda meme kanserine neden olan dokunun şişlik biçiminde gelişebildiğini söylemek mümkündür. Genel olarak meme kanseri belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Memede, göğüs bölgesinde veya koltuk altında elle hissedilebilen kitle oluşumu
  • Meme ya da meme çevresinde gözlemlenen ağrılar
  • Meme ucunda akıntı veya kanama oluşması
  • Meme ucundaki şekil bozuklukları
  • Meme çevresinde oluşan cilt sağlığı sorunları
  • Meme ve çevresinde yara oluşumu

Bunlara ek olarak meme kanseri belirtileri, kanserli hücrelerin farklı organ ya da dokulara bulaşması ile de gözlemlenebilir. Özellikle metastaz oluşturan meme kanserinin karaciğer veya akciğer gibi organlarda semptoma neden olması mümkündür. Bu tarz durumlarda meme ağrısına ek olarak akciğerde ağrı oluşumu meydana gelebilir.

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meme kanseri tedavisi, birçok farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan biri cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale ile memede kanser oluşumuna neden olan doku alınır. Diğer kanser hastalıklarında olduğu gibi meme kanserinde de radyoterapi ve kemoterapi uygulamalar alternatif tedavi yöntemlerindendir. Kemoterapi uygulaması damar yolu kullanılarak uygulanır. Bu tedavinin en temel amacı yayılım gösteren kanserli hücreleri ortadan kaldırmaktır. Radyoterapi uygulaması ise sağlıklı meme dokusunu kanser hücrelerine koruma açısından kıymetli bir işlemdir. Sağlıklı dokuyu korumayı hedefleyen bu uygulama sayesinde kanser hücrelerinin çoğalması da önlenebilir. Özellikle cerrahi işlemlerden sonra hasta takibi meme kanserinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla