Meme kanseri nedir? Belirtileri ve tedavisi

27 Şubat 2023   |    2 Eylül 2024    |   Kategori: Kanser Print

Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin olması gereken dışında düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalması (aslında hücre bölünmesinin kontrolden çıkması) halidir. Bu düzensizliğin yaşandığı bölgede birikmeler oluşur ve bunlara ur denir. İnsan bedeninde herhangi bir yerde bu durum gözükebilir. Meme dokusunda bu durum oluştuğunda ise meme kanseri olarak adlandırılır. Meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından bir tanesinde bu değişim başladığında memenin geneline oradan memeye yakın lenflere ve oradan da tüm vücuda (diğer organlara) yayılarak ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Tüm vücuda yayılması durumunda tedavi yani iyileşme olanağı bulunmuyor.

Dünyada meme kanserine yakalanan kişi sayısında artış olduğu birçok veriyle birlikte açılıyor. Bir kadının hayatı boyunca meme kanserine yakalanma olasılığı ise 1/8 oranında ifade ediliyor. Meme kanserine yakalanmamak için sigara ve alkol gibi beden dengesini bozan maddelerden uzak durmak, sağlıklı taze gıdayla beslenmek, spor yapmak, ideal kiloyu korumak, emzirmek, ilerleyen yaşlarda anne olmamak ve hormon ilaçlarının kullanımına itina göstermek gibi başlıklara dikkat edilebilir.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kadınlar memesini elle kontrol ettiğinde eline; sert, düzensiz kenarlı, yüzeyi pürtüklü ve meme dokusu içinde rahatça hareket etmeyen sabit bir şişlik geliyorsa bir uzamana kontrole gitmenizde fayda var demektir.

Günümüzde kadınlar 1 cm büyüklüğüne ulaşmış kitleleri elle rahatlıkla hissedebiliyorlar. Belirtileri ise; memede elle hissedilen sertlik, iki meme arasında önceden olmayan bir asimetri durumu, meme başında içe doğru çekilme, memede doku bozukluğu, meme başında şekil ve yön değişikliği, memede olağan dışı boyut artışı, adet dönemi devam ediyorsa o süre içinde memede farklı karakterde bir ağrı, meme başından gelen akıntı ve koltuk altında şişlik ya da kitlenin ele gelmesidir.

Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Meme kanseri erken evrelerde genellikle belirti göstermez. Bu sebeple her kadının 20 yaşından sonra memesini sıklıkla kontrol etmesi gerekir. 40 yaşından sonra ise her sene mamografi çektirmesi erken tanı açısından oldukça önemli başlıklar arasındadır. Meme kanseri şüphesiyle kişi uzmana başvurduğunda fizik muayenesi yapılır ve gerekli görülürse mamografi, ultrason, PET ve MR çekilmesi yapılabilir. Daha ileri tanı ve teşhis için ise biyopsi alınabilir. Çıkan sonuçlara göre kişiye tanı konulup kanserin durumuna göre tedaviye başlanır.

Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Meme kanserini tanısı konulduktan sonra öncelikle meme koruma altına alınır. Erken evrede tanı konulmuşsa meme kaybı olmadan, hastalığın yayılması engellenebilir. İleri evrede tanı konulmuşsa cerrahi müdahale ile meme alınıp daha sonra plastik cerrahi teknikleriyle yeni bir meme kişiye yapılır. Meme kanseri ne kadar erken evrede yakalanılırsa tedavinin başarı oranı o kadar artar.

Meme kanseri evresine göre tedavi yöntemi belirlenir. İlk evrede ameliyat sonrası kemoterapi gibi ek tedaviler uygulanmaz. Daha ileri evrelerde kitle alındıktan sonra ek tedavinin ne olup olmayacağına karar verilir. Bu konu kişinin genel klinik görüntüsüne göre karar verilebilir. Riskli evrelerde ise önce kemoterapi uygulanır ve hasta daha sonra ameliyata alınır. Çok ileri durumlarda vücudun diğer bölgelerinde yayılım yoksa meme alınıp ek tedaviler uygulanır.

Özel Sağlık Sigortası Meme Kanseri Tedavisini Karşılar mı?

Özel sağlık sigortası bulunan kişiler meme kanseri tedavilerini sigorta kapsamında yaptırabilirler. Tüm uygulanan kemoterapi, radyoterapi, cerrahi operasyonlar ve sonraki tedaviler dahil tüm süreci özel sağlık sigortanızdan karşılayabilirsiniz. Özel sağlık sigortasının meme kanseri için hangi hastanelerde geçerli olduğundan sigortayı nasıl yaptıracağınıza kadar tüm bilgileri edinmek için https://www.tamamlayicisaglik.com linkine tıklayabilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla