Her ameliyat sonrası ağrı olabiliyor ancak meme cerrahisinin ardından genellikle ağrılar kronik hale gelebiliyor. Meme cerrahisinin ardından oluşabilecek ağrıların yaşam kalitesini etkileyebilecek boyuta ulaşabileceğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar, “Meme ameliyatında uygulanan cerrahi yöntem, koltuk altının temizlenip temizlenmemesi ve iç kozmetiğe dikkat edilmemesi bu tür ağrıların ortaya çıkmasına sebep olur. Hastalar tarafından ağrı genelde yanma hissi, bıçak sokulması veya koltukaltı derisinde gerginlik hissi olarak tanımlanır” diyor.
Kriterlerin uygun olduğu durumlarda sadece tümörün alınıp memenin yerinde bırakılmasının hastalar arasında hayatta kalma bakımından hiçbir farkı olmadığını dile getiren Prof. Dr. Fatih Ağalar, koltukaltı lenf bezleri temizlenen hastaların da önemli bir kısmında ağrının göğüs duvarından kola giden sinirlerin kesilmesi veya travmatize edilmesiyle ortaya çıktığını söylüyor. Ağalar, “Bu nedenle günümüzde uygun olan hastalarda koltukaltı temizlemesini çok fazla yapmıyoruz. Koltukaltını temizleme; komplikasyonlara, kol ödeminden kolda gelişebilecek kanserlere kadar pek çok soruna neden olabiliyor. Ancak bunlardan en fazla görüleni kol ağrısıdır. Son yıllarda koltukaltına gereksiz müdahalelerden kaçınıyoruz” diyor. Ağrıların kişinin günlük yaşantısını da etkileyebildiğine dikkat çeken Ağalar, hem meme ameliyatlarında hem de koltukaltının temizlendiği durumlarda dış kozmetik kadar iç kozmetiğin de önemli olduğunu vurguluyor.
Ameliyat sonrası ağrıları için başvuran hastalara basit ağrı kesici ilaçlar verildiğini ancak verilen ilaçların da sırt, omuz gibi vücudun belli yerlerinde kronik ve can sıkıcı ağrılara neden olabildiğini belirten Ağalar, “Böyle bir durum olduğunda daha az ağrı etkisi olan başka ilaçlara geçiliyor. Ağrı olması genellikle hastadan hastaya değişse de ameliyatların deneyimli ellerde yapılması büyük önem taşıyor. Dikkatli ve özenli bir cerrahi operasyon sonrasında hastada ağrı görülme olasılığı da en düşük seviyede oluyor. Hastalar ameliyatın ardından bir süre kollarını kullanmakta zorlansa da düzgün ve sağlıklı bir rehabilitasyon sürecinin ardından eski yaşamlarına dönebilir. Düzenli kol hareketleri ve kol jimnastiğinin ardından hasta piyano çalıyorsa piyano çalmaya, tenis oynuyorsa tenis oynamaya, yüzüyorsa yüzmeye devam edebilir. Meme kanseri ameliyatı sekel bırakan bir ameliyat değildir” diyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?